A tragédia megelőzhető: készülj fel a tűz és a szén-monoxid ellen!

HelloVidék   
  Megosztom
A tragédia megelőzhető: készülj fel a tűz és a szén-monoxid ellen!

A fűtési szezon beköszöntével különösen nagy figyelmet kell fordítani a tűzvédelemre, mivel ilyenkor a fűtőberendezések teljes kapacitással működnek. A lakástüzek legfőbb forrása a nyílt láng használata, márpedig nyílt lángot leginkább a tűzhelyek, kandallók és a kályhák használnak, ezért ilyenkor nagyobb eséllyel keletkezik tűz a lakásban, házban, mint az év többi szakában. A gond az alapvető biztonsági szabályok betartásával sokszor megelőzhető lenne.

A legtöbb tűzesetet a fűtőberendezések meghibásodása, illetve azok helytelen beállítása okozza. A Rockwool sajtóközleménye szerint ez elkerülhető lenne, ha a fűtés, gáz és elektromos berendezések telepítését szakemberek segítségével oldanánk meg. Ezen kívül fontos a berendezések, gázvezetékek, kémények, füstgázelvezetők rendszeres ellenőrzése, felülvizsgálata. Az ellenőrzéseket különösen fontos megejteni még a a fűtési szezon bekövetkezte előtt.

Biztonsági intézkedésként érdemes minden házban tűzoltó készüléket elhelyezni, hogy az esetlegesen kialakult tűzet, minél hamarabb el tudjuk oltani, megelőzni a továbbterjedést, míg kiérnek a tűzoltók.

Ha az esetleges tüzet nem is minden esetben, de annak tovább terjedését megakadályozhatjuk nem éghető építőanyagok használatával. Minimálisra csökkenthetjük az éghető anyagok arányát környezetünkben, például házak szigetelésénél, - legyen az közvetlenül építkezés alatt, vagy meglévő ház utólagos szigetelésénél – válasszunk tűzbiztos, nem éghető kőzetgyapot szigetelőanyagokat.

Az épületeket és a bent tartózkodó embereket, értéktárgyakat ez által megvédik a tűztől, mivel gátolják a tűzterjedést, egy esetleges tűzeset során égve nem csepegnek, és nem fejlesztenek mérgező gázokat sem. Nem utolsó sorban pedig értékes többletidőt biztosítsanak a bent lévő emberek és értéktárgyak mentésére.

A kőzetgyapot szigetelés magát az épület szerkezetét is megóvja a tűz és a hő pusztító hatásától, mivel úgy lett megalkotva, hogy azok még tűz és magas hőmérséklet esetén is stabilak maradjanak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tűz

tűzeset

biztonság

tűzvédelem