Török kori régészeti ritkaságok kerültek elő egy bácsbokodi ásatáson

HelloVidék   
  Megosztom
Török kori régészeti ritkaságok kerültek elő egy bácsbokodi ásatáson

A feltárásra került török épület nyomai nagy ritkaságnak számítanak Bácsbokod környékén. Több ezer éves településrészletek, kerámiák, állati és ­emberi maradványok bukkantak elő az ásatáson.

A Sole-Mizo Zrt. üzem területére tervezett szennyvíztisztító telep építésének megkezdése előtt régészeti feltárás indult. A mukálatok során a Kecskeméti Katona József Múzeum régészei érdekes leletekre bukkantak - írja a baon.hu.

A legkorábbi leletek a bronzkorból származnak. Ezek hulladéktároló gödrök, melyekből állatcsontok és kézzel formált kerámiák kerültek elő. Emellett az iráni eredetű szarmata népcsoport településrészlete is megfigyelhető itt, melyre az élelem- vagy gabonatároló vermek utalnak, amiket később másodlagosan hulladéklerakóként használtak. Hozzájuk köthetők a kültéri kemencék is

– mondta Lukács Nikoletta ásatásvezető.

A több ezer négyzetméternyi feltárás során az egyik bronzkori gödörben öt-hat éves kisgyermek maradványait is megtalálták a régészek.

Az itt talált csontváz helyzetéből egyértelműen látszott, hogy nem eltemették, hanem beledobták, ugyanis a test teljesen idomult, hozzásimult a verem alakjához és hason feküdt. Nem lehet tudni, hogy miért kerülhetett oda

– árulta el Lukács Nikoletta.

Az ásatás során Árpád-kori régészeti jelenségeket is találtak, Bácsbokodon azonban nem ez az első lelet ebből a korszakból.

Már az 1880-as években feltártak egy Árpád-­kori temetőt az ásatás helyétől északra. Akkoriban már sejtették, hogy délebbre maga a település található, a feltárás pedig azt bizonyítja, hogy itt valóban egy falu volt. Erre a kemencével ellátott, földbe mélyített házak maradványai utalnak. Valószínűleg az egész dombot fel kellene tárni ahhoz, hogy a teljes településszerkezetet meg tudjuk figyelni

– mondta az ásatásvezető.

Igazi ritkaságnak számít a bácsbokodi területen feltárt török épület.

Valószínűleg ez a kéthelyiséges épülettípus már inkább a középkorban volt jellemző. A bejárat, a tetőtartó oszlopok és a középen elhelyezett kemence nyomai is jól kivehetők voltak. Olyan kerámiaanyagot, például balkáni eredetű sütőharangot tartalmaz a kemence, ami a törökökkel jött be újra a magyar királyság területére. Azért nagyon különleges ez a feltárás, mert török kori régészeti leleteket inkább királyi központokból és várakból ismerünk, falusias környezetben eddig nagyon kevés helyen tudtuk megfigyelni

– mondta el Lukács Nikoletta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bács-kiskun megye

bácsbokod

régészet

ásatás

lelet

régész