Emiatt lehet drágább a lakásvásárlás: mutatjuk, mire lehet számítani

hvg.hu   
  Megosztom
Emiatt lehet drágább a lakásvásárlás: mutatjuk, mire lehet számítani

A Magyar Nemzeti Bank friss jelentése szerint a babaváró hitel miatt tovább drágulhatnak az ingatlanok - számolt be róla az RTL Klub Híradója.

Mint mondták, a jegybank júliusi elemzése szerint, abban a hónapban, amikor elkezdődött a babaváró hitel igénylése, a bankok 5500 házaspárral kötöttek szerződést, mintegy 54 milliárd forint értékben. A hitel felvevők között volt, aki a meglévő hitelének kiváltására költi majd a pénzt, de a többség lakásvásárlásra és/vagy felújításra fordítja a kölcsönt.

Jelenleg a jegybank úgy vélekedik, hogy még 25-40 ezer szerződést kötnek majd a bankok év végéig, körülbelül 250-300 milliárd forint értékben. Mivel ez növeli a keresletet a lakáspiacon, így várhatóan tovább drágulnak majd az ingatlanok. Azt viszont, hogy hol és milyen mértékben emelkednek majd, még nem lehet tudni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

lakás

lakásvásárlás

ingatlan

ingatlan vársárlás

jegybank

nemzeti bank

babaváró

babaváró hitel

babaváró támogatás