Kezdődik a farsangi időszak: ezt ünnepeljük a hagyomány szerint vízkeresztkor

MTI   
  Megosztom
Kezdődik a farsangi időszak: ezt ünnepeljük a hagyomány szerint vízkeresztkor

Vízkereszthez vagy háromkirályok napjához számos szokás kapcsolódott, például a házszentelés, amitől azt várták, hogy minden rossz megálljon az ajtóban és ne jusson be a házba, vagy a háromkirályjárás hagyománya, amelyen a bibliai királyokat - a betlehemezés mintájára - gyerekek személyesítették meg.

Vízkereszt vagy háromkirályok napja az egyik legrégibb egyházi ünnep, amelyhez számos néphagyomány és szokás is kapcsolódik - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában. Január hatodikával lezárul a karácsonyi ünnepkör és elkezdődik a farsangi időszak. Ez az ünnep rendkívül fontos a katolikus emberek számára, ilyenkor van a vízszentelés, a szenteltvízből pedig régen krétát is szenteltek - idézte fel Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató, hozzátéve, hogy ebből a szokásból alakult ki a házszentelés.

Utóbbinak az volt a lényege, hogy oly módon szentelték meg a házat, hogy a pap krétával írta a szemöldökfára a házszentelés évét és a G. M. B. betűket (Gáspár, Menyhért, Boldizsár).

A néprajzkutató beszélt arról is, hogy

Legfőbb kellékük a csillag volt, amely mutatta az utat Betlehembe. Ugyanakkor ilyenkor mentek házról-házra a papok is, hogy megkapják természetbeni járandóságukat. A vízkereszt ünnepe több jelentést is hordoz: a napkeleti bölcsek eljövetelét, Jézus megkereszteltetését, illetve csodatételét a kánai menyegzőn.

Vízkeresztkor elkezdődik a farsang időszaka, amely a nagyböjt kezdetével fog lezárulni.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

népszokás

vízkereszt

hagyomány