Itt az első lépés: így szállhatunk szembe a klímaváltozással

HelloVidék   
  Megosztom
Itt az első lépés: így szállhatunk szembe a klímaváltozással

A klímaváltozás mindenkit érint. A nagymértékű globális felmelegedés ütemének lassítása közös érdek, amelyért kis lépésekkel mindannyian tehetünk valamit. Mutatjuk mi lehet az első lépés egy tudatosabb életmód felé.

2019 volt az eddigi legmelegebb év és sajnos ez a tendencia tovább romolhat. A klímaváltozás tény, a globális felmelegedés ütemének megállítása közös érdek. Fontos, hogy épített környezetünk is fenntartható módon működjün, csökkentve ezzel energiacélú kiadásainkat, mivel az energiahatékonyság globális kérdés.

Az új nemzeti energia- és klímastratégia kialakításának középpontjában, ami 2030-ig határozza meg Magyarország energia- és klímapolitikai prioritásait, az energiafogyasztás további csökkentése áll, amelynek egyik fontos lépése lakóépületeink szigetelése. A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz.

Energiaigényük ezáltal roppant magas, ám energetikai felújítással jelentős mértékben javítható a helyzet. Szigetelésükkel, akár 40-50 százalékkal is csökkenthetjük a CO2-kibocsátásunkat, ezzel több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét.

Az ország teljes energiafogyasztásának 40 százalékát a lakossági energiafogyasztás teszi ki, ennek pedig az energiapazarló családi házak a legfőbb okai. Hazánkban egy átlagos családi ház fajlagos energiafelhasználása kétszer annyi, mint például egy osztrák családi ház szükséglete. Tovább ront a helyzeten, hogy a Knauf Insulation friss felmérése szerint a magyar háztartások közel 75 százaléka még mindig fosszilis energiahordozók felhasználásával fűt.

A 20. század közepe óta jelentősen nőtt az üvegházhatású gázok koncentrációja, amely napjainkra 1,5 Celsius fokos felmelegedést okozott. Csökkent a csapadék mennyisége, növekedett a párolgás, illetve extrém időjárási jelenségek alakultak ki, mint például az aszályok és a hőhullámok. A tartós szárazság miatt a korábban is előforduló erdőtüzek soha nem látott mértékű pusztítást okoznak bolygónkon. Hazánkban a fosszilis tüzelőanyagok égetése nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz: a téli hónapokban például úgynevezett hideg párnában úszik az ország.

A fosszilis tüzelőanyagok túlzott használatának nem kívánt következménye az úgynevezett szállópor is, amely miatt sok esetben csak évek múlva jelentkezik súlyos betegség, például asztma, tüdőrák vagy szívinfarktus. A 10 mikron átmérőjű, vagyis az emberi hajszál átmérőjével megegyező méretű szennyező részecskék ingerlik a szem kötőhártyáját, a nyálkahártyát és a légutakon keresztül pedig könnyen bejutnak tüdőnkbe.

A klímaváltozás azonban nem csak testi, hanem mentális egészségünket is fenyegeti: a természeti katasztrófák szorongást, depressziót és poszttraumás stressz szindrómát okozhatnak. A klímaváltozáshoz kapcsolódó szorongás rádöbbenthet bennünket arra is, hogy tudatosabban kell élnünk, megteremtve környezetünk fenntarthatóságát. Első lépés lehet az otthonunk energiafelhasználásának optimalizálása, lakóépületeink szigetelése.

A klímaszorongás rádöbbenthet bennünket arra is, hogy ki kell alakítanunk egy olyan tudatos életmódot, amely lehetővé teszi a környezeti fenntarthatóság megteremtését. Ennek első lépése lehet, otthonunk energiafelhasználásának optimalizálása, lakóépületeink szigetelése. Egy családi ház teljes körű szigetelésével akár 50%-kal is csökkenthetjük otthonunk energiafelhasználását, és fűtési költségét, ezáltal káros-anyag kibocsátását.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

klíma

klímastratégia

szigetelés

energetikai korszerűsítés

energia

fűtés

ház