Gigafelújítás kezdődik: 5 és félmilliárdból hozzák helyre a székesfehérvári múzeumot

MTI   
  Megosztom
Gigafelújítás kezdődik: 5 és félmilliárdból hozzák helyre a székesfehérvári múzeumot

A 21. századi múzeumi tér kialakításához csaknem 5,5 milliárd forintos támogatást biztosít a kormány, amit a város 189 millióval egészít ki. A műemléki védettség alatt álló, egykori rendház épületét 1756-ban építették, sokáig ennek megfelelően is használták, és csak 1980-ban kapta meg a múzeum a barokk stílusú épületet.

Az Árpád-ház Program keretében újul meg és bővül ki a székesfehérvári Szent István Király Múzeum főépülete, az egykori rendház: a 21. századi múzeumi tér kialakításához csaknem 5,5 milliárd forintos támogatást biztosít a kormány, amelyet a város 189 millió forinttal egészít ki. A 2013-as kihelyezett kormányülésen merült fel a program gondolata, majd 2017-ben született az a kormánydöntés, miszerint az 2022-es Árpád-házról szóló kiállítás Székesfehérváron valósul meg.

Cser-Palkovics András, a város polgármestere arról beszélt, hogy a székesfehérvári kulturális élet nagyon fontos eleme újul meg: új és 21. századi terek nyílnak majd a múzeumban, amely külsőleg megőrzi eredeti formáját. A felújítás mellett történt már egy másik fontos múzeumi fejlesztés is, hiszen Székesfehérvár állami forrásból vásárolt egy raktárépületet, amelybe az eddig méltatlan körülmények között tárolt régészeti leletanyag elhelyezhető.

Erdei László, a tervezőcsapat vezetője felidézte, hogy

A csaknem háromezer négyzetméteres épület a jelenlegi gazdasági udvar részbeni beépítésével bővül mintegy 620 négyzetméterrel, ebben az új szárnyban alakítják ki a fogadóteret és a kiszolgáló helyiségeket, míg az eredeti épületrészekben - a felújítást követően - a kiállítóterek lesznek.

Január végén jelent meg az a kormányhatározat, amely az Árpád-ház Program részeként rendelkezik a Királyok és szentek. Az Árpádok kora című kiállítás megvalósításáról, és ennek érdekében a Szent István Király Múzeum rendházépületének rekonstrukciójáról. A fejlesztés keretében létrejön egy több mint ezer négyzetméteres, szabályozott hőmérsékletű és páratartalmú kiállítótér, amely alkalmas exkluzív időszaki és állandó régészeti, valamint történeti kiállítások rendezésére. A beruházást a Fehérép Építőipari Kft. és a Sasad Építő Kft. végzi majd, a kivitelezés tervezett időtartama a munkaterület átadásától számított egy év.

2022 az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója ünnepi év lesz Székesfehérváron, ebből az alkalomból nyílik majd meg az Árpád-házat bemutató nagykiállítás, amely a kor jelképértékű hazai emlékeit eddig soha nem látott teljességükben mutatja be, illetve "hazahozza" bemutatásra a külföldre elszármazott emblematikus tárgyakat is.

Címkép: MTI/Vasvári Tamás

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

székesfehérvár

múzeum

felújítás

Árpád-ház program