Már ez sem a régi: hihetetlen megoldásokkal rukkolt elő az egyház

MTI   
  Megosztom
Már ez sem a régi: hihetetlen megoldásokkal rukkolt elő az egyház

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások szokatlan megoldásokra késztetik az egyházakat, amelyek a hitélet gyakorlását alapvetően misék, istentiszteletek online közvetítésével segítik, de a hívekkel való kapcsolattartásra formabontó módszerek is születtek.

A különböző felekezetek papjai, lelkészei a templomok bezárása és a gyülekezeti együttlétek lehetetlenné válása után gyorsan megtanulták hivatásukhoz használni az online teret, de a hívekkel való kapcsolattartásra és a lelki gondozásra más, formabontó megoldások is születtek.

Monostori László esperes elmondta, hogy a jegyesoktatást több plébánián, így náluk, az újlipótvárosi Árpád-házi Szent Margit plébánián is videokonferencia formájában tartják meg. A lelki beszélgetéseket az idősebbekkel telefonon, a fiatalabbakkal skype-on bonyolítják le. A templomkertben, egymástól biztonságos távolságot tartva, még gyónásra is van lehetőségük a híveknek.

Tóth János Csaba, az Esztergom-budapesti főegyházmegye sajtóreferense felidézte, hogy húsvétkor több plébánia területén - Ürömön, Pestszentlőrincen, Angyalföldön és Kelenvölgyön is - körbevitték az Oltáriszentséget, amelyet a hívek az erkélyen, a kapuban vártak. A pestszentlőrinci "körmenet" útvonalát a hívek a Google Mapsen is követhették a valós idejű helyzetmegosztó segítségével, így pontosan tudhatták, mikor érkezik a házuk elé a "feltámadt Krisztus".

Huszti Zoltán, a budapesti Magyar Szentek plébánia káplánja a járvány miatti online térbe költözést ismeretterjesztésre és missziós célokra is használja. A templom belsejét, a liturgikus színeket, a tömjénezést vagy épp a harangozás mikéntjét és funkcióit bemutató rövid TikTok-videói elsősorban olyanoknak készültek, akik nem jártasak a katolikus vallásban. A fiatal paptól kérni is lehet egy-egy téma feldolgozását, így készült a gyónás menetét bemutató videója.

A biztonságos, de mégis személyes vasárnapi együttlétre is többen találtak megoldást. Elsőként a Fejér megyei Előszállás plébánosa számolt be arról a Kossuth rádióban, hogy a templom kertjében autósmiséket tartanak a helyi közösségnek, amelynek sajátos szabályrendszere van.

Vasárnap a Zala megyei Tófejen búzaszenteléssel egybekötött autós szentmisét tartanak, a rendezvényen csak zárt utasterű járművekkel lehet részt venni és az autókban csak családtagok ülhetnek, akik a jobb oldalon résnyire leengedett ablakon keresztül hallgathatják a misét, de ki nem szállhatnak a járművekből.

A békéscsabai jaminai Jézus Szíve római katolikus templomnál szintén autós szentmisét tartanak most vasárnap 9 és 18 órakor. A bejáratnál helyezik el az oltárt. Budapesten az őrmezői P+R parkoló lett református istentisztelet helyszíne múlt vasárnap. A Budai Református Egyházközség szabadtéri istentiszteletét szintén P+R elnevezéssel, de annak más értelmet adva, Pray and Rejoice! (magyarul Imádkozz és örvendj!) címmel hirdették meg és a következő vasárnap is megtartják - olvasható a református.hu oldalon, illetve a közösség honlapján.

A református kommunikációs szolgálat tájékoztatása szerint sok lelkipásztor tart videokonferencia formájában "interaktív bibliaórát" vagy konfirmációi felkészítőt, több egyházközségben online szobákat hoztak létre, ahol a hívek beszélgetnek, közösen olvassák a bibliát. Az online igehirdetést nem mindennapi formában valósítja meg a felvidéki, Jánosi Református Egyházközség lelkipásztora. Szarvas László az éppen soron következő bibliai részletet nemcsak felolvassa, hanem meg is jeleníti, a biztonsági előírások betartásával és a technika segítségével egymaga alakítva minden bibliai szereplőt.

Lázár Zsolt, a Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség vezetője a TikTok videómegosztó portálon még a kijárási tilalom elrendelésekor osztott meg rádióban hallható kedvelt zenére az otthonmaradást népszerűsítő videót, később az idei konfirmációról számolt be hasonlóképp. Szintén ő volt, aki Britney Spears egyik legismertebb számával mutatta be, milyen rossz a lelkészeknek üres templomokban tartaniuk az istentiszteleteket.

A kaposvári lelkész házaspár, Pongrácz Máté és Pongráczné Győri Boglárka a húsvét előtti időszakban a közösség Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján követhető kihívás formájában sarkallták a híveket mindennapi bibliaolvasásra. Az új, jelenleg is folyamatos kihívás pünkösdig tart, a közösség tagjai és a hozzájuk csatlakozók ezúttal János apostol leveleit tanulmányozzák közösen - olvasható az evangélikus.hu oldalon, ahol külön rovat foglalkozik a járvánnyal és a sajátos helyzetben született lelkészi megoldásokkal. A honlapon arról is tájékoztatnak, hogy szombat délután online disputát tart Fabiny Tamás evangélikus püspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Fekete Károly tiszántúli református püspök, valamint Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus püspök arról, hogy csak Isten mentheti-e meg a Földet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

vallás

egyház

templom