Teljesen átalakul a vidéki város: ezek a legfontosabb újítások

HelloVidék   
  Megosztom
Teljesen átalakul a vidéki város: ezek a legfontosabb újítások

Jól haladnak az építkezések Tatabányán: hamarosan elkészül a megyei könyvtár és év végére pedig a mélygarázs, amelynek a teteje látványos utcabútorokkal felszerelve, majd közösségi térként funkcionál.

A portál szerint idén több nagyobb megkezdett tatabányai építkezés is befejeződhet. Hamarosan elkészül a megyei könyvtárs és jó ütemben halad a mélygarázs építése is, amely elérte szerkezete legmagadabb pontját. Geszler Norbert, a West Hungária Bau Kft. projekt­igazgatója elmondta, hogy az 5700 négyzetméteres közösségi tér és 280 férőhelyes mélygarázs építését bontási és nagytömegű földmunkával kezdték. A munka közben gondoskodniuk kellett a víztelenítésről és a közművilágításról is. A mélyalapozásnál 5,5 kilométer hosszban cölöpalapot helyeztek el.

A mélygarázs épületének legmagasabb pontja a környező terepszinthez képest mindössze nyolc méterrel magasabb. Az épület kialakításához alvállalkozók segítségével hatalmas vasbeton szerkezetet hoztak létre az elmúlt hónapokban. Az Ács-Bau Kft. a szolgáltatóház teljes alapozásához csaknem 800 négyzetméter zsaluzatot épített és 1500 négyzetméter betont használt fel. A Boga-Bau Kft. a födém zsaluzatát végezte el csaknem ötezer négyzetméteren.

Szücsné Posztovics Ilona polgármester elmondta, hogy a projekt 2,5 milliárd forintos állami támogatással valósul meg, s ehhez az önkormányzat 1,9 milliárddal járul hozzá. Év végére elkészülő mélygarázs tetejét látványos utcabútorokkal közösségi és rendezvénytérré alakítják. A szolgáltatóház 3,6 milliárdos beruházása pedig várhatóan jövőre fejeződik be.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

mélygarázs

közösségi tér

tatabánya

fejlesztés