Pusztulnak a szobanövényeid? Íme 5+1 igénytelen fajta, ami egy barlangban is káprázatos

HelloVidék   
  Megosztom
Pusztulnak a szobanövényeid? Íme 5+1 igénytelen fajta, ami egy barlangban is káprázatos

Akár otthonunkról, akár egy munkahelyi környezetről beszélünk minden helyiség értékes dísze lehet egy-egy növény. A természetes, élő, zöld közeg a közérzetünket is javíthatja, sőt néhány különleges növény a levegőminőségéhez is jobbá teheti. Vannak azonban olyan helyiségek, ahova nem jut elég fény és lehetetlen kihívásnak tűnik növényeket telepíteni az árnyékos sarkokba. Mielőtt felszerelkeznénk műanyag növényekkel érdemes lehet alaposabban szemügyre vennünk még néhány különleges példányt. A HelloVidék összegyűjtötte kezdő beltéri kertészeknek azokat az "elpusztíthatatlan" szobanövényeket, amik szinte egy pincében is eléldegélnének.

Kevés ember van, aki ne rajongana a világos, rengeteg zöld növénnyel színesített, természetes hangulatú terekért. Megvásároljuk a szobanövényeket, elhelyezzük őket a helyiség különböző pontjain és gondosan locsoljuk, de idővel mégis sokszor azt tapasztaljuk, hogy a korábban gyönyörű növényünk hervadozik, kifakul. Ebben az esetben gyakran arról lehet szó, hogy nincs megfelelő mennyiségű fény a területen, ahova a cserepet leraktuk.

Számos olyan hely van irodák és lakások esetében is, ahova nem jut elegendő természetes napfény. A gyenge beltéri fényviszonyok pedig hatalmas, megoldhatatlannak tűnő kihívás elé állítják a lelkes beltéri kertészeket. Sok esetben ezen a ponton fel is adjuk, de mielőtt úgy ítélnénk, hogy képtelenek vagyunk bármilyen növényt életben tartani és betelepítenénk a helyiséget a gyakran egyáltalán nem természetes hatású műnövényekkel, érdemes tudnunk, hogy kis fényigényű növények nem csak műanyag változatban léteznek.

Nem minden szobanövény ugyanolyan igényű, főleg az ápolást, a napfény és a víz mennyiséget szemlélve. Vannak olyan növények, amelyek jól alkalmazkodnak a kevesebb fényhez is, így az irodák, szobák árnyékosabb pontjain is egészségesen tudnak fejlődni. A gyenge fényviszonyokat jól toleráló szobanövényeket nyugodtan telepíthetjük árnyékos sarkokba, félárnyékos polcokra. A többi növénytől eltérően az irodák, szobák árnyékosabb pontjain is egészségesen tudnak fejlődni.

Bármilyen hihetetlen a lista nem plasztik zöldekkel indul, hanem cserépben, földben, üvegben és vízben fejlődő valódi növényeket sorakoztat fel. Lássuk milyen növényekkel dobhatják fel a kezdő kertészek a legsötétebb helyiségeket!

1. Anyósnyelv

Rendkívül kedvelt, könnyen tartható szobanövény az anyósnyelv. Igénytelen, szívós növény, amely modern othhonok, irodák kedvelt éke. A legtöbb külső tényezőt jól tűri, kivéve a túllocsolást, a kevés vízhez van hozzászokva.

2. Zöldike

Az egyik legkedveltebb és legelterjedtebb szobanövény, amely könnyen és egyszerűen tartható lakásban és irodákban is. Különleges tulajdonsága, hogy rendkívül jó légtisztító növény. A gondozása nagyon egyszerű, már-már elpusztíthatatlannak mondható. Tavasztól, őszig növekszik, ekkor érdemes öntöznünk, de a földjét két locsolás között szinte teljesen hagyjuk kiszáradni.

3. Rákvirág

Értékes dísze lehet otthonunknak a zöld alapon fehérre mintázott levelű dísznövény. Egyszerűen tartható, a tűző naptól és a huzattól azonban óvni kell, de egyébként nem igényel különösebb gondoskodást, a kevény fényt is elviseli.

4. Szobai futóka

A szobai futóka egy egyszerű, de mutatós szobanövény, amely kifejezetten ajánlott kezdő “növény szülőknek”, mivel igazi túlélő. Szinte minden területen a legáltalánosabb figyelmet igényli a gondozást tekintve. Nyáron öntözzük rendszeresen, de vigyázzunk, hogy ne ázzon el túlságosan a földje. Télen viszont csak ritkábban locsoljuk.

5. Zamiopálma

Magyarországon is mostanra az egyik legelterjedtebb lakásban tartott növénynek számít a zamiopálma vagy legénypálma vagy agglegénypálma néven ismert növény. Népszerűségét a külsején kívül a könnyen gondozhatóságának köszönheti. Nem sok figyelmet kell rá fordítanunk, egyetlen ellensége csak a túlöntözés. Ha véletlen elfelejtjük öntözni egyszer-kétszer, de ha elárasztjuk a földjét vízzel, könnyen elpusztulhat. Jól viseli a lakótelepi lakások sötétebb szobáit és még a téli fűtésszezont is, ám a huzatot kevésbé kedveli.

+1. Szerencsebambusz

A pénzhozó növénynek is nevezett bambuszt sokféle formában lehet kapni. Tartása egyszerű, nem túl igényes. A lényelg, hogy a növény alsó része mindig legyen vízben és időnként kapjon tápoldatot. Idővel földbe is ültethetjük.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

szobanövény

otthon

növény