Új képzés indul a vidéki egyetemen: fantasztikus kutatások fellegvára lehet ez a város

MTI   
  Megosztom
Új képzés indul a vidéki egyetemen: fantasztikus kutatások fellegvára lehet ez a város

A cél, hogy a jövőben Kaposvár legyen a magyar villamosmérnök-alapképzés és a duális felsőoktatási képzés egyik fontos bázisa. Virtualizált robotikai kutató-fejlesztési központot hoznak létre.

Villamosmérnök-képzést indít az Óbudai Egyetem szeptemberben a Kaposvári Egyetemen, az erről szóló szándéknyilatkozatot csütörtökön írták alá a fővárosi felsőoktatási intézmény, a kaposvári önkormányzat, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Robert Bosch Kft. képviselői Kaposváron. A nyilatkozat szerint a felek elkötelezettek amellett, hogy

Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára az aláírás előtt tartott tájékoztatón mérföldkőnek nevezte a szak indítását a magyar műszaki felsőoktatás fejlesztésében. Az államtitkár utalt arra, hogy a megállapodás rögzíti a közös kutatási és fejlesztési irányokat a mesterséges intelligencia, a robotika, a precíziós gazdálkodás és az önvezető járművek területén. A képzés erősen kötődik az ipar szükségleteihez; a cél az, hogy a mérnökhallgatók a legkorszerűbb ismereteket sajátítsák el, és azonnal teljes értékűen kapcsolódjanak be a munkába. A kaposvári felsőoktatás erősödő pályán van - jegyezte meg.

Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora közölte:

Elmondta: virtualizált robotikai kutató-fejlesztési központot hoznak létre, amelynek segítségével távolról lehet virtuális környezetben irányítani robotokat. A központ közép-kelet-európai viszonylatban egyedi megoldás lesz - tette hozzá.

Szászi István, a Robert Bosch Kft. budapesti fejlesztési központjának vezetője arról beszélt, hogy a cég 14 felsőoktatási intézménnyel működik együtt Magyarországon, közülük négyben gyakorlatorientált, duális képzés zajlik. Azt mondta, Kaposvár a jövő évtized járműipari innovációs központjává válhat. Kitért arra, hogy a Bosch-csoportnak világszerte 60 országban 400 leányvállalata van, több mint 400 ezer munkavállalóval. Magyarországon 9 tagvállalat több mint 15 ezer embert foglalkoztat, és Budapesten van a Bosch második legnagyobb, európai fejlesztési központja. A Robert Bosch Kft. sajtóközleményében azt írta, hogy a Kaposváron induló műszaki képzés 2030-ig folyamatosan bővül, legalább három szakirányon alap- és mesterképzés is lesz, megteremtve ezzel a multidiszciplináris képzés alapjait.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

képzés

villamosmérnök-képzés

óbudai egyetem

kaposvári egyetem

kaposvár