Elkezdődött a mederkotrás a Balatonon: a vízminőséget folyamatosan vizsgálják

MTI   
  Megosztom
Elkezdődött a mederkotrás a Balatonon: a vízminőséget folyamatosan vizsgálják

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság akkreditált laboratóriuma a múlt héten a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-A szinteket mért a tó nyugati medencéjében. A megnövekedett algamennyiség miatt megkezdték a kotrást, amit folytatnak, amígy a szakemberek a folyamatos monitorozás mellett indokoltnak tartanak. A mederkotrási munkák a strandok használatát továbbra sem befolyásolják.

Megkezdték a kotrást a Balaton nyugati medencéjében hétfő délelőtt, erre a víz megnövekedett klorofill-A tartalma és a megjelent algamennyiség miatt van szükség. Mi is írtunk róla, hogy a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság akkreditált laboratóriuma a múlt héten a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-A szinteket mért a tó nyugati medencéjében, ennek alapján az OVF harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el és a mederkotrás előkészítésére utasította az érintett vízügyi igazgatóságokat.

A munkához a megfelelő gépparkot alvállalkozók bevonásával biztosítják, a balatongyöröki zagytározót pedig felkészítik a kitermelendő üledék befogadására. Az azonnali intézkedéseknek köszönhetően hétfőn megkezdődhetett a foszforban dús üledék eltávolítása a balatongyöröki móló melletti területen. Az úgynevezett lepelkotrást a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) hidromechanizációs géplánca végzi.

A "vízvirágzás" kialakulását előre megjósolni nem lehet, mivel az algásodás megjelenésre jelentős hatással van az időjárás - áll a közleményben, amelyben kiemelték, hogy a mederkotrási munkák a strandok használatát továbbra sem befolyásolják.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

balaton

kotrás

vízminőség