Pusztulnak a halak a Balatonban? A szakértők szerint ez lehet az oka

HelloVidék   
  Megosztom
Pusztulnak a halak a Balatonban? A szakértők szerint ez lehet az oka

A Balaton bizonyos részeint több haltetettemmel találkoztak a környékbeliek az utóbbi időben. A szakemberek szerint azonban nincs szó szennyezésről, egészen más oka van a halak pusztulásának - írja a hirbalaton.hu.

A portál szerint Siófokon, Földváron és Fonyódon több haltetemmel találkoztak, azonban a szakemberek szerint nincs szó szennyezésről. Természetes folyamatnak számít hosszú évtizedek óta a halelhullás nyáron a Balatonnál. A Balatoni Futár júliusi számában olvashatók erről Havranek Mihály, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati igazgatójának szavai, a cikkből a HírBalaton.hu készített összefoglalót.

Hozzáfűzte, hogy egy év során több olyan ciklus van, amikor sérülékeny a hal populáció: az első hullám a jégtakaró elolvadásakor van, a második időszak az ívási terminus. Ebben az időszakban legyengül a halak szervezete, ilyenkor tehát betegségre, szennyezésre nem kell gyanakodni.

Siófok környékén van a legtöbb haltetem, ami a tó áramlása miatt van, de Földváron és Fonyódon is többet látni ilyenkor. A halgazdák a tetemeket összegyűjtik, tavasztól őszig két munkatárs csak ezzel foglalkozik, élő kapcsolatban a strandüzemeltetőkkel.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

hal

balaton

pusztulás