Pusztulnak a halak a Balatonban? A szakértők szerint ez lehet az oka

HelloVidék   
  Megosztom
Pusztulnak a halak a Balatonban? A szakértők szerint ez lehet az oka

A Balaton bizonyos részeint több haltetettemmel találkoztak a környékbeliek az utóbbi időben. A szakemberek szerint azonban nincs szó szennyezésről, egészen más oka van a halak pusztulásának - írja a hirbalaton.hu.

A portál szerint Siófokon, Földváron és Fonyódon több haltetemmel találkoztak, azonban a szakemberek szerint nincs szó szennyezésről. Természetes folyamatnak számít hosszú évtizedek óta a halelhullás nyáron a Balatonnál. A Balatoni Futár júliusi számában olvashatók erről Havranek Mihály, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati igazgatójának szavai, a cikkből a HírBalaton.hu készített összefoglalót.

Hozzáfűzte, hogy egy év során több olyan ciklus van, amikor sérülékeny a hal populáció: az első hullám a jégtakaró elolvadásakor van, a második időszak az ívási terminus. Ebben az időszakban legyengül a halak szervezete, ilyenkor tehát betegségre, szennyezésre nem kell gyanakodni.

Siófok környékén van a legtöbb haltetem, ami a tó áramlása miatt van, de Földváron és Fonyódon is többet látni ilyenkor. A halgazdák a tetemeket összegyűjtik, tavasztól őszig két munkatárs csak ezzel foglalkozik, élő kapcsolatban a strandüzemeltetőkkel.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

hal

balaton

pusztulás