Csontvázra és koponyákra bukkantak a magyar város határában: kiderült az igazság

MTI   
  Megosztom
Csontvázra és koponyákra bukkantak a magyar város határában: kiderült az igazság

Több ember maradványait tartalmazó tömegsírt tártak fel Tiszafüred határában. Egy mezőgazdasági beruházás alapozási munkálatai során, először egy csontváz került elő.

A középső bronzkori Füzesabony kultúrához sorolható, több ember maradványait tartalmazó tömegsírt tártak fel Tiszafüred határában. Mester Edit, a tiszafüredi Kis Pál Múzeum igazgatójának tájékoztatása szerint idén szeptemberben

Az első gödörben egy zsugorított helyzetű férfi csontvázát tárták fel, a csontokon tbc-re utaló elváltozásokat figyeltek meg. A szomszédos, két méter átmérőjű gödör alján eddig negyven koponya maradványait és a hozzájuk tartozó testek összekeveredett csontjait találták meg.

A csontok közül előkerültek a középső bronzkori Füzesabony kultúra jellegzetes kerámia tárgyai, valamint sok egyéb háztartási hulladék - nagyon sok állatcsont, kagyló, halcsont - és egy kis bronz késpenge.
A leletek az i.e. 1700 körüli időből származhatnak, de a későbbi természettudományos vizsgálatok ezt még pontosítani fogják.

A testek több mint fele gyermekeké, a csecsemőtől a kamaszkorúig. Hozzáfűzték, hogy mivel látványos külsérelmi nyomokat nem láttak eddig, feltételezhetően valamilyen fertőző betegség gyorsan eltemetett áldozataira bukkantak. Ezt a részletes antropológiai vizsgálat fogja majd a későbbiekben kideríteni.
Mint rámutatott, modern természettudományos biorégészeti módszerekkel, több kutatóintézet bevonásával keresik a választ arra a kérdésre, hogy mi állhat a tömegsír hátterében.

Az MTA Régészeti Intézete, az ELTE TTK Embertani Tanszéke, a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tára és a debreceni Déri Múzeum munkatársai segítenek a feltárás szakszerű befejezésében és a későbbi vizsgálatok elvégzésében. Mester Edit kitért arra is, hogy Tiszafüred határában az egykori Tisza-meder közelében kisebb-nagyobb halmok találhatók, ahol az emberek már több ezer évvel ezelőtt megtelepedtek. Az Ásotthalom néven ismert lelőhelyen már a 19. században is kutattak a város múzeumának alapítói, a Majoros-halom nevű lelőhelyen pedig több mint ezer sírt tártak fel a Magyar Nemzeti Múzeum szakemberei.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

füzesabony

tiszafüred