Döbbenet: brutális olajszennyezésre bukkantak a magyar folyónál

MTI   
  Megosztom
Döbbenet: brutális olajszennyezésre bukkantak a magyar folyónál

Szombaton telefonos lakossági bejelentés érkezett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak.

Sikeresen útját állták a Ráckevei-Dunát veszélyeztető olajszennyeződésnek a vízügyi szakemberek, s már az eltávolításán dolgoznak. A rendőrség nyomozást indított az ügyben - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfő délután. Az OVF azonnal harmadfokú vízminőségi kárelhárításai védekezést rendelt el, miután tudomást szerzett a szigetszentmiklósi csapadékvíz-elvezető csatornában megjelent szennyeződésről.

A részletekről azt írták: szombaton telefonos lakossági bejelentés érkezett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Dunába torkollik.

A bejelentés után a KDVVIZIG munkatársa helyszíni szemlét tartott és megállapította, hogy a torkolatnál nagy mennyiségű, sötét színű, sűrű szénhidrogén-származék található, amely a csatorna teljes hosszában, továbbá az RSD parti sávjának növényzetén is jelen van, körülbelül 2000 négyzetméteres kiterjedésben, változó, 2-5 cm vastagságban - ismertették a kommünikében.

A tájékoztatás szerint szombaton 13 órától a vízügyes szakemberek megkezdték a szükséges beavatkozásokat:

Munkatársaik a Ráckevei-Duna medrében egy nagyjából 150 méter hosszú, felfújható merülőfallal körbekerítették azt a gyékényes-sás részt, ami megtartotta az olajszennyezést, valamint a merülőfal és a növényzet közé is olajfelitató lapokat helyeztek.

A kármentesítéshez a szennyezett vízinövényzetet el kell távolítani, mivel annak sűrűsége nem teszi lehetővé, hogy az olajfelitató anyagot kijuttassák, illetve az olajleszedő gép működtetése biztosítható legyen.

A munkákban az OVF és a KDVVIZIG mellett az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai is részt vesznek. A teljes műszaki beavatkozás várhatóan 7-10 napot vesz igénybe. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

olaj

szennyeződés

ráckevei-duna