Évtizedek óta hatalmas probléma az illegális hulladéklerakas: mutatjuk mely régióban a legrosszabb a helyzet

HelloVidék   
  Megosztom
Évtizedek óta hatalmas probléma az illegális hulladéklerakas: mutatjuk mely régióban a legrosszabb a helyzet

Egyelőre kérdéses, mi lesz az új hulladékgazdálkodási törvénnyel és így a rendszer megreformálásával, a KSH frissen publikált Statisztikai Tükör kiadványában azonban, ami a települések infrastrukturális ellátottságával foglalkozik, érdekes adatokra bukkantunk.

December közepén az Országgyűlés elfogadta az Innovációs és Technológiai Minisztérium törvénymódosítási javaslatát a hulladékgazdálkodás rendszerének megújítására. Ezzel lehetővé válik a körforgásos gazdaságra való átállás megkezdése, az illegális hulladék lerakásának felszámolása és a lerakók szigorúbb büntetése, a visszaváltási rendszer kialakítása, valamint a hulladékgazdasági tevékenység racionalizálása.

Az újratermelődés megakadályozását szolgálja a hulladék illegális lerakásának szigorú szankcionálása is. Januártól a jogsértőket a kormányhivatalok szervezetén belül létrejövő hulladékgazdálkodási hatóság tagjai - más szervekkel együtt - szigorúan büntethetik. Az illegális szemetelőknek pénzbírságot kell fizetniük, a jelentős mennyiséget meghaladó hulladék elhelyezéséért három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható lesz, a veszélyes hulladék vagy különösen jelentős mennyiségű hulladék elhelyezéséért pedig akár öt év szabadságvesztésre ítélhető az elkövető.

Az italcsomagolásra vonatkozóan az állam egy kötelező visszaváltási díjas rendszert alakít ki és működtet, amelyben a vásárlók visszakapják a csomagolás díját az automatákban és kézi visszaváltó helyeken visszaváltott termékek után. Ez növeli a csomagolás életciklusát és megakadályozza, hogy az a hulladéklerakókban kössön ki, ezáltal Magyarország a vonatkozó uniós irányelvnek való megfeleléshez is közelebb kerülhet. Novemberben mi is megírtuk, hogy a kötelező visszaváltás várhatóan 2023. július 1-jétől lép életbe.

Nagyjából egy héttel azután, hogy az Országgyűlés elfogadta a törvénymódosítást, Áder János köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordult, mert szerinte bár a törvény több rendelkezése kifejezetten pozitív változást jelent, alkotmányossági szempontból több ponton aggályos. A pozitív változásokhoz sorolta a hulladékképződés megelőzése elvének érvényre juttatását, a körforgásos gazdaságra történő átállást és az illegális hulladékokra vonatkozó új rendelkezéseket. Az alkotmányossági aggályokat abban látja, hogy

Mint megjegyezte, a közösségi jog értelmében a hulladék terméknek minősül, így a törvény az Európai Uniónak az áru szabad áramlására vonatkozó elvét is sértheti.

A köztársasági elnök szerint a javaslat tulajdonjogi korlátozásai egyszerre érintik az önkormányzatokat, a hulladékot előállító gyártókat, a hulladékgazdálkodásban közreműködő gyűjtőket, kereskedőket és szállítókat, valamint a hulladék birtokosait. Alaptörvény-ellenesnek tartja azt is, hogy a koncessziós társaságok a törvénymódosítással egyoldalú erőfölényt szereznek. Kifogásolta továbbá, hogy az új jogszabály nem biztosít kellő garanciákat arra az esetre, ha egy koncessziós vállalkozás megszünteti tevékenységet, ez pedig szerinte veszélyeztetheti az állampolgárok alkotmányos jogát az egészséges környezethez.

Egyelőre kérdéses tehát, mi lesz a törvénnyel és így a magyar hulladékgazdálkodási rendszer megreformálásával, a témához azonban érdekes adalék lehet a KSH frissen publikált Statisztikai Tükör kiadványa, ami a települések infrastrukturális ellátottságával foglalkozik 2019-es adatok alapján, és amiben többek között a települési hulladékról is szó van.

Újrahasznosulás, szelektív gyűjtés és szemétégetés

Magyarország településeinek hulladékgazdálkodási feladatait – közszolgáltatás keretében – az önkormányzatoknak kell biztosítani, a közszolgáltatást pedig az ingatlanhasználó köteles igénybe venni. Az átvett települési hulladékba beletartozik a vegyes, a zöld-, valamint az elkülönítetten gyűjtött papír-, üveg-, műanyag- és fémhulladék.

Az Európai Unió a tagállamok számára fokozatosan a hulladék egyre nagyobb arányú elkülönített gyűjtését, az újrafeldolgozását, valamint a hulladéklerakás csökkentését írja elő.

Ezen belül a közszolgáltatás keretében elkülönítetten gyűjtött települési hulladék aránya a háztól történő elszállításnak és a környezettudatosság növekedésének köszönhetően egyre nő. 2019-ben a közszolgáltatás keretében elszállított települési hulladék 19%-át elkülönítetten gyűjtötték. Az elkülönített gyűjtés sokkal jobb újrahasznosítási arányok elérését teszi lehetővé, és ezáltal csökkenti a környezeti terheket.

A hulladékkezelési eljárások közül ökológiai szempontból az anyagában hasznosítás kevésbé környezetterhelő megoldás, mint az ártalmatlanítás. A közszolgáltatás keretében elszállított települési hulladék egyre nagyobb része kerül anyagában hasznosításra (2019-ben közel 30%). Ezzel párhuzamosan csökken a legnagyobb környezeti terhet jelentő, lerakással történő ártalmatlanítás aránya.

A légszennyezés mellett azonban az égetés során keletkezett maradékokat is ártalmatlanítani kell, ami további kockázatot jelent.

Itt a legtöbb az egy főre jutó települési hulladék

2019-ben Magyarországon a közszolgáltatás keretében elszállított települési hulladék járásonkénti egy főre jutó mennyisége 105 és 812 kilogramm/fő között ingadozott, a gazdaságilag fejlettebb, illetve az idegenforgalmi szempontból jelentős területeken volt a legmagasabb. A turisztikai célpontok, így például

Hasonlóan magas arányokat lehet látni a bajai és a csongrádi járásban is egyébként, ahogy a következő térképen is látszik:

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hulladék

hulladékkezelés

hulladékgazdálkodás

települési hulladék