Ez a vadállat Magyarország csúcsragadozója: a Balatont is letarolja

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a vadállat Magyarország csúcsragadozója: a Balatont is letarolja

Az aranysakál emberre nem veszélyes, természetes ellensége nincs, és ahol megjelennek, visszaszorul a rókaállomány is. Hívják nádi farkasnak, toportyánnak, réti farkasnak is.

Szürke farkas csak elvétve, Észak-Magyarországon található, így a csúcsragadozónk az utóbbi években az aranysakál lett - írja a likebalaton.hu. Hívják nádi farkasnak, toportyánnak, réti farkasnak is. Bundájuk színe lehet zsemlesárga, de vörös is, melyet a bordájukon fekete szín tör meg, súlyuk 12-16 kg, testhosszuk 65-105 cm, marmagasságuk 45-50 cm.

"A mi vadászterületünkön 2010-ben lőttük az elsőt, azóta elszaporodtak, ma 60-70 darab él itt, tíz éve még 80-100 őzet tudtunk évente lőni, ma szinte nincs őz a területen. Somogy megyében, ami gazdag dámszarvasban, szinte már nincs borjú a rudlikban, mert összefogdossák őket" – mondja Tóth Csaba, a keszthelyi Vadászati Múzeum igazgatója.

Szívós állatok, hosszú üldözésre is képesek, akár 40 km/h sebességgel is tudnak futni, falkában vadásznak. A vaddisznókoca mellől ellopják a malacot, addig ingerlik, hajtják az anyaállatot, míg az magára hagyja a kicsinyeit. A megfojtott malacért csak akkor mennek vissza, ha a koca már hátrahagyva azt, továbbáll. Nagyon okos állatok, összekötik a lövés hangját a könnyen megszerezhető zsákmánnyal.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

ragadozó

aranysakál

nádi farkas

réti farkas

toportyán