Ez a vadállat Magyarország csúcsragadozója: a Balatont is letarolja

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a vadállat Magyarország csúcsragadozója: a Balatont is letarolja

Az aranysakál emberre nem veszélyes, természetes ellensége nincs, és ahol megjelennek, visszaszorul a rókaállomány is. Hívják nádi farkasnak, toportyánnak, réti farkasnak is.

Szürke farkas csak elvétve, Észak-Magyarországon található, így a csúcsragadozónk az utóbbi években az aranysakál lett - írja a likebalaton.hu. Hívják nádi farkasnak, toportyánnak, réti farkasnak is. Bundájuk színe lehet zsemlesárga, de vörös is, melyet a bordájukon fekete szín tör meg, súlyuk 12-16 kg, testhosszuk 65-105 cm, marmagasságuk 45-50 cm.

"A mi vadászterületünkön 2010-ben lőttük az elsőt, azóta elszaporodtak, ma 60-70 darab él itt, tíz éve még 80-100 őzet tudtunk évente lőni, ma szinte nincs őz a területen. Somogy megyében, ami gazdag dámszarvasban, szinte már nincs borjú a rudlikban, mert összefogdossák őket" – mondja Tóth Csaba, a keszthelyi Vadászati Múzeum igazgatója.

Szívós állatok, hosszú üldözésre is képesek, akár 40 km/h sebességgel is tudnak futni, falkában vadásznak. A vaddisznókoca mellől ellopják a malacot, addig ingerlik, hajtják az anyaállatot, míg az magára hagyja a kicsinyeit. A megfojtott malacért csak akkor mennek vissza, ha a koca már hátrahagyva azt, továbbáll. Nagyon okos állatok, összekötik a lövés hangját a könnyen megszerezhető zsákmánnyal.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

ragadozó

aranysakál

nádi farkas

réti farkas

toportyán