Végtelenül szomorú: újabb nádirtás és mederkotrás nyomaira bukkantak a Balatonon

HelloVidék   
  Megosztom
Végtelenül szomorú: újabb nádirtás és mederkotrás nyomaira bukkantak a Balatonon

Az ellenőrzés során kiderült, hogy a munkavégzés nem a mederkezelői hozzájárulásokban leírtak szerint történt. A munkát leállíttatták és feljelentést tettek.

Gyanús medermunkálatokatt vettek észre a Balatonban Fonyód és Balatonfenyves határában, a Huszka strand nyugati végétől nem messze a Hírbalaton olvasói a napokban. A vízügytől elsődlegesen az a válasz érkezett a portál megkeresésére, hogy nem adtak ki semmiféle engedélyt ilyen jellegű munkákra, ellenőrzik a helyszínt. Az ellenőrzés eredményéről az Országos Vízügyi Főigazgatóság adott tájékoztatást: ennek alapján nádirtás történt a helyszínen, ezért állították le még az ellenőrzés során, múlt csütörtökön az ott folyó munkálatokat.

Mint írták, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság mederőre március 4-én ellenőrizte a munkavégzéssel érintett területeket és azt tapasztalta, hogy

A helyszíni ellenőrzésen részt vett a balatoni vízirendészet két munkatársa is, akik a munkát leállíttatták, feljelentést tettek.

Eközben a Veol.hu arról ír, hogy névtelenséget kérő, felháborodott edericsi lakosok azzal keresték meg szerkesztőségüket, hogy a település strandjának szélein található nádas területekből jelentős részt kiirtottak. Állításuk szerint nem nádvágás, hanem szándékos irtás történt, mert a nádszárakat a víz alatt vágták el. Az üggyel kapcsolatban Papp János polgármester azt nyilatkozta, hogy február 17-én kapták meg a február 20-ig szóló nádvágási engedélyt, így nagyon rövid idő állt rendelkezésre a munka megkezdésére. Állítása szerint a nádat február 20-ig levágták, utána már csak a levágott nád kihordása történt a területről. Véleménye szerint minden a jogszabályoknak megfelelően történt, és a megújuló nád hamarosan zöldellni fog a kérdéses területen.

A zöldhatóság rövid reagálásából kiderült: a kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya bejelentés alapján helyszíni szemlét tartott a hivatkozott területen, és megállapította, hogy az ott végzett tevékenység (strandi vízfelület megtisztítása) a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelel, jogsértés nem történt.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

nád

nádas

nádirtás

fonyód

balatonfenyves