Érik a bolhainvázió: így űzd el a kártékony bestiákat az otthonod közeléből

HelloVidék   
  Megosztom
Érik a bolhainvázió: így űzd el a kártékony bestiákat az otthonod közeléből

Házi kedvenceink szőrébe bújva nagyon megkeseríthetik az életüket az apró élősködők, a bolhák, ezáltal pedig a miénket is. Ráadásul a rendkívüli meleg és a magas páratartalom nagyon kedvez a szaporodásuknak, így most fokozottan számíthatunk az inváziójukra. A bolhacsípés kutyákon a has és a fartő tájékán a leggyakoribb, és amellett, hogy rendkívül kellemetlen, számos betegség terjesztője is lehet. Mutatunk hét módszert, amivel garantáltan megelőzhetjük, hogy kutyánk vagy macskánk bolhaszőnyeggé váljon.

A bolhák egész évben problémát okoznak. Minden olyan helyen megjelenhetnek, ahol kutyák és macskák megfordulnak, de ebben a párás, meleg nyári időjárásban még házi kedvenc sem kell hozzá, hogy beköltözezzenek az otthonainkba. Mintegy 2000 faját ismerjük ezeknek a nagyon kellemetlen élősködőknek, ebből csak Magyarországon 1992-ig több mint nyolcvanat azonosítottak. Megkeserítik az emlősök és a madarak életét is, így fokozottan figyelnünk kell arra, hogy házi kedvenceinket megóvjuk tőlük, mivel számos agresszív betegség terjesztői.

Most nyáron különösen veszélyesek a bolhák, hiszen a mostani meleg, párás időjárás kedvez az inváziónak, és kedvenceink is többet érintkeznek a szabadban más állatokkal, madarakkal, vagyis egymást is könnyen megfertőzhetik a kiváló túlélő képességekkel bíró vérszívóval. Mutatunk pár hatékony módszert, amivel garantáltan távol tarthatjuk őket a kutyáktól vagy a macskáktól.

1. Almaecet

Az egészséges táplálkozás hívei már régóta hangsúlyozzák az almaecet sokféle előnyét, amelyek nem csak az emberekre nézve hatásosak. Bár nem pusztítja el, de taszítja a bolhákat is, mert azok nem szeretik a csípős illatát és ízét. Egy rész almaecethez adj egy rész vizet, majd a levegőbe fújhatod a keveréket, de a háziállatok fekhelyét is lekezelheted így, megelőzés céljából. Ha a kutya vagy a macska nem allergiás az ecetre, a bundájukra is rá lehet permetezni a keveréket heti rendszerességgel.

Az almaecet mintegy öt százalék ecetsavat, antiszeptikumot tartalmaz, és a permetezésen túl át is lehet fésülni vele az állat szőrét. Ha már megtörtént a baj, a viszketést is enyhíteni fogja. Szájon át is segíthet a kutya pH-jának kiegyensúlyozásában, mivel az almaecet lúgos, a kutyaeledel pedig közismerten savas, így a fogyasztása segítheti a kutya emésztését. Egy liter almaecetet, amennyiben valóban almaecet, nagyjából 2000 Ft-os áron vehetünk meg a piacon.

2. Szódabikarbóna

A szódabikarbónát gyakran említik természetes bolha-ellenszerként. A kutatások azonban azt mutatják, hogy valójában nem mérgező a bolhalárvákra. Vagyis a szódabikarbónát biztonságosan lehet használni a háziállat szőrzetén (nagyszerű a szagok semlegesítésére), és vízzel összekeverve krémszerű pasztát kapunk, vagy hozzáadhatjuk fürdés közben a szokásos samponjához is.

A bolhásodás megelőzése érdekében keverjünk össze egy kis szódabikarbónát vízzel, és tegyük egy edénybe, amit megvilágítunk, de úgy, hogy a kutya vagy a macska ne érhesse el. A bolhákat vonzza a fény, így beleugranak majd az edénybe, és megfulladnak. Szódabikarbónát és sót szórhatsz az állat fekhelyére is, utána pedig alaposan ki kell porszívózni, hogy eltűnjenek a paraziták.

3. Sörélesztő

A sörélesztő egészségre gyakorolt hatását már körülbelül évszázadokkal ezelőtt is vizsgálták. Az 1800-as évek végén egy vegyész állítólag rákbeteg feleségét kezelte nagy dózisban adott sörélesztővel, aki meg is gyógyult. Természetesen sok más dolog is közrejátszhatott ebben, de később, miután lejegyezték ezt a történetet, sokan úgy vélték, hogy tényleg csodatevő hatással bír a sörélesztő. Tény, hogy szeléntartalma kiválóan erősíti az immunrendszert, és antioxidánsai a sejtek öregedési folyamatait lelassítják. A komplex B-vitaminok a szervezet több rendszerének működésére is jótékonyan hatnak.

A sörélesztő táplálékkiegészítőként növeli az energiaszintet, és elősegíti az egészséges bőr, szőr megőrzését, a szem egészségét. A házi kedvencek immunrendszerének is jót tesz, az erős immunrendszer pedig segíthet megakadályozni a bolhák és más paraziták támadását. Porított sörélesztő adható háziállatoknak szájon át. Beszéljen állatorvosával arról, hogy milyen adagolás megfelelő a kedvence számára. Sörélesztőt szintén bármelyik drogériában vehetünk, már 1200 Ft-ért jó minőséget kapunk, egykilós kiszerelésben.

4. Rozmaringos lemosó

A vegyi bolhairtók maró hatásúak lehetnek. A rozmaring bevált növény bolhák (pókok, csótányok) távoltartására. Először két csésze friss rozmaringot áztassunk-forraljunk 30 percig forrásban lévő vízben, majd szűrjük le a folyadékot, dobjuk ki a megmaradt leveleket, és töltsük fel egy liter meleg vízzel. Várjuk meg, amíg kellemesre hűl a főzet. Öntsük a kutyára vagy a macskájára, áztassuk át vele jól a bundáját, majd hagyjuk magától megszáradni.

5. Friss citromból spray

Vágjunk negyedbe egy citromot, és főzzük legfeljebb tíz percig forrásban lévő vízben. Ezután hagyjuk a keveréket egy éjszakán át ázni. Akár rozmaringleveleket is adhatunk hozzá, úgy a hatás még jobb lesz. Másnap öntsük a folyadékot egy permetfejes flakonba, miután a citrom maradékát eltávolítottuk, és esetlegesen a rozmaringot is. Permetezzük a folyadékot a háziállatra, ügyelve arra, hogy ne kerüljön a szemébe. Próbáljuk meg a füle mögött, a farkánál és a nyakánál alaposan befújni vele, mert a bolhák köztudottan itt szeretnek elrejtőzni.

Ha kedvencünk nem tolerálja a permetezést, a frissen facsart citrom vagy narancs levét dörzsölhetjük a kutya vagy macska bundájába. De figyeljünk oda arra, hogy kizárólag friss citrusféléket használjunk és ne a citrusfélék illóolaját, mert ez utóbbiak veszélyesek lehetnek a háziállatokra, allergiás reakciót okozhatnak.

6. Neem olaj vagy por

Ez a teljesen természetes rovarriasztó egy Indiában, Srí Lankán és Burmában honos fáról származik, az ajurvédikus gyógyászatban ősidők óta használják mindenféle rovar ellen, a lárváikat is elpusztítja. Gyakran használják bolhák és szúnyogok elriasztására is. A Neem olaj teljesen biztonságos a kutyáknál, és valójában néhány háziállat samponjában meg is található összetevőként. Egyes macskák érzékenyebbek a neem olajra, mint mások, ezért alkalmazása után figyeljünk oda az esetleges mellékhatásokra, például a túlzott nyálképzésre. Ha ilyet látunk, azonnal hagyjuk abba az olaj használatát, és forduljunk állatorvosához.

Por vagy olaj formájában a drogériákban, patikákban is beszerezhető, az ára 1500 Ft-tól egészen 9000 Ft-ig terjed, a kiszerelés nagyságától és a koncentrációtól függően.

7. Extra tipp: Bolhairtó lemosó házilag

Hozzávalók:

  • 200 gramm kovamoszat liszt,
  • 100 gramm neem por
  • 15 csepp eukaliptusz olaj

Alkalmazása: Keverjük össze a hozzávalókat alaposan, majd tegyük egy olyan üveg szóróba/tartóba (kiszuperált só- vagy borsszóró is jó), amiből alaposan rászórhatjuk kedvencünk száraz szőrére. Figyeljünk arra, hogy a bőrére is jócskán menjen a szóratból, mert akkor lesz hatásos. Érdemes az érzékenyebb területeken (fül, nyak, has, láb) bele is dörzsölni kicsit a bőrbe. Havonta ismételjük meg a kezelést, és kedvencünket messzire elkerülik majd a bolhák és egyéb kártevők.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bolhairtás

bolha

háziállatok

házi szer

irtószer

kutya

macska