Itt a kisokos a zöld hitelről: nekik jár a 70 milliós szuperolcsó kölcsön

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a kisokos a zöld hitelről: nekik jár a 70 milliós szuperolcsó kölcsön

Alacsony kamatozású, kedvező jelzáloghitellel bővült a hazai támogatott kölcsönök palettája, amely szakértők szerint a legnépszerűbb termék lesz új lakást vásárlók vagy új ingatlant építők körében. A zöld hitel az energiahatékony ingatlanok elterjedését segíti. Mutatjuk a feltételeket.

Az október 4-én indult új NHP Zöld Otthon Program kedvező feltételekkel biztosít kölcsönt az energiahatékony új lakóingatlan vásárlására, illetve építésére, hogy ezzel támogassa a fenntartható fejlődést, az európai klímacélok megvalósítását. A hitelt a Magyar Nemzeti Bank által indított programban részt vevő kereskedelmi bankok nyújtják kedvezményes, maximum 2,5 százalékos kamat mellett, legfeljebb 70 millió forintig, maximum 25 éves futamidőre.

Mivel 2022 júniusa után szinte csak olyan ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amelyik megfelel a zöld hitel feltételeinek, ezért nagy a várakozás a termékkel kapcsolatban. Arra számítunk, hogy jelentős számban tudjuk majd értékesíteni, a jelzáloghitel felvételt tervező ügyfelek között ez az új termék lesz a legnépszerűbb

– mondta Szeredi Gábor, a Takarékbank retail üzletágának ügyvezető igazgatója.

Ki kaphatja meg a zöld hitelt?

Az egyik legfontosabb feltétel, hogy azokra az ingatlanokra lehet ilyen hitelt igényelni, amelyek legalább BB energetikai besorolásúak. További kritérium, hogy az energetikai tanúsító által számított összesített energetikai jellemző értéke évente legfeljebb 90 kWh lehet a lakás egy négyzetméterére számítva. Az adósnak az ingatlanba be kell költöznie, és legalább tíz évig életvitelszerűen ott kell laknia. Emellett a banki hitelbírálat feltételeinek is meg kell felelnie.

Fontos azt is tudni, hogy ha valaki építkezik, akkor a kölcsönösszeg legfeljebb fele fordítható a telek megvételére, és a telekvásárlását követő egy éven belül be kell nyújtani az építési engedélyt vagy az egyszerű bejelentés tényét a bankhoz. A zöld hitelt felújításra, korszerűsítésre, bővítésre nem lehet igénybe venni.

A hitelösszeg az ingatlan értékének maximum 80 százalékát érheti el, de a bankok egyes esetekben ennél alacsonyabb értéket finanszíroznak. A folyósítási díja 0,75 százalék, de legfeljebb 100 ezer forint lehet, az előtörlesztési díj pedig nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, legfeljebb 30 ezer forintot. Kapcsolódhatnak hozzá bankon kívüli díjak – például közjegyzői, értékbecslői –, viszont más banki díjak nem.

Nem csak gyermekeseknek

A zöld hitel – több más támogatott konstrukcióval szemben – nem kapcsolódik a gyerekvállaláshoz, így a jogosultak köre is szélesebb. Azonban gyermekvállalás esetén a csok-igénylők a hitel egy részét kamatmentesen fizethetik, a kétgyermekesek vagy házaspárként ennyit vállalók 10 millió, a legalább háromgyermekesek vagy házaspárként ennyit vállalók 15 millió forint erejéig. A csok és a zöld hitel összege viszont együtt nem haladhatja meg a 70 millió forintot.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hitel

zöld hitel

mnb

kamat

lakásfelújítás

energiatakarékos

energiatakarékos otthon

oszifelkeszules2021oktbank