Szomorú időszak vár a hazai akcióvadászokra: mi lesz az ünnep utáni leárazásokkal?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Szomorú időszak vár a hazai akcióvadászokra: mi lesz az ünnep utáni leárazásokkal?

Szomorú időszak vár a hazai akcióvadászokra, az infláció és az ellátási láncok akadozása miatt ugyanis az idei évben jóval mérsékeltebb kedvezményekkel készülnek az kereskedők. Vámos György, az OKSZ főtitkára a Pénzcentrumnak elmondta, ugyan a két ünnep között már elindulnak, majd januárban erősebben folytatódnak az leértékelések, a korábbi évekkel ellentétben azonban az igazi gigaakciók várhatóan elmaradnak.

December 27-én, azaz hétfőn újra kinyitnak a bevásárlóközpontok. Általában sokan várják ezt az időszakot, hiszen hagyományosan ilyenkor lehet megcsípni a legütősebb akciókat. Az elmúlt években nem volt ritka, hogy akár 30-50-70 százalékkal is olcsóbban vehettünk meg egy-egy terméket, de szintén elterjedt volt ilyenkor az egyet fizet, kettőt kap akció; illetve az ún. "áfamentes" napok is, amikor egész termékcsoportok (például konyhagépek, fényképezők, mobiltelefonok) kerültek jóval kevesebbe. Az idei évben azonban hiába várjuk a mindenre kiterjedő gigaakciókat.

Az elmúlt években a leárazások első hulláma már december első felében, de legkésőbb néhány nappal szenteste előtt elindult a kiskereskedelemben, idén azonban ez a legtöbb piaci szereplőnél elmaradt. Ennek oka elsősorban az elszálló infláció, amely fékezi a piaci szereplők árképzési lehetőségeit

– árulta el a Pénzcentrum megkeresésére az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

Vámos György hozzátette, hogy az infláció mellett tovább nehezíti a kereskedők helyzetét az ellátási láncok elhúzódó akadozása. Mint azt a főtitkár példaként említette, a csomagolóanyag-, illetve a chiphiány is komolyan befolyásolja a hagyományosnak tekinthető leértékeléseket. Az OKSZ főtitkára azonban megnyugtatott mindenkit: „A két ünnep között, illetve januárban természetesen jobban pörögnek majd az akciók.” Azt viszont leszögezte, hogy ezek hatósugara jóval kisebb lesz.

Jóval kevesebb üzletben lesznek valódi készletkisöprő akciók, és a diszkontált termékek számát illetően is visszafogottabb akciós hullámmal számolhatnak a vásárlók

- összegezte Vámos György.

Így élesednek karácsony után és januárban az akciók

Mint azt feljebb is írtuk, az idei évben tehát aligha számíthatunk igazi készletkisöprő akciókra, a több mint 50 százalékos kedvezmények ritkák lesznek, mint a fehér holló. A Pénzcentrum iparági információi szerint a két ünnep közötti napokban jellemzően 5-10%-os diszkonttal kerülnek majd ki a beragadt (vagy visszahozott – erről részletesebben lásd keretes írásunkat) termékek a boltok polcaira, januártól pedig találkozhatunk majd 15-20%-os kedvezményekkel is.

Fontos azonban kiemelni, hogy az akciókat várhatóan nem egységesen hirdetik majd meg; boltonként (adott láncon belül is, a készlettől és a helyi vásárlói igények függvényében) és termékkategóriánként is komoly eltérések lehetnek az árképzésben. Az elmúlt évek tapasztalata az volt, hogy ilyenkor leginkább a téli ruhákat, lakberendezési tárgyakat, és műszaki cikkeket éri meg vásárolni. Idén azonban – a chiphiány miatt – az akciós termékek listájáról jellemzően lekerülnek az informatikai és különösen a szórakoztató elektronikai eszközök.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

leárazás

leértékelés

akció

ünnep utáni leárazás

kedvezmények

országos kereskedelmi szövetség