Döbbenet: ki sem találnád, hogy mi épül a soproni középkori palotában

HelloVidék   
  Megosztom
Döbbenet: ki sem találnád, hogy mi épül a soproni középkori palotában

Hamarosan felújítják a soproni belváros egyik gyöngyszemét, a Zichy–Meskó-palotát. Korábban még egészen mást szeretett volna építeni a háromszintes épületbe, ám végül kiderül, hogy nyilvános vécévé alakítják földszinti helyiségeit.

A már elég rossz állapotban lévő épület tetejét, lábazatát és homlokzatát 2021-re felújították ugyan, de a belső terek továbbra is meglehetősen elhanyagolt állapotban vannak, egyedül a díszteremben található freskót konzerválták.

A Telex szerette volna megtudni, miért egy kiemelten értékes palotában építenek ki nyilvános vécét. A Sopron jegyzőjének napokkal ezelőtt írt kérdésünkre azonban nem érkezett válasz, és a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal sem reagált írásban.

A műemlékvédelemben jártas szakemberek ugyanakkor azt mondják, minden funkció jobb annál, mintha üresen állna egy épület. A vécét fűteni fogják, a palota Kolostor utcai bejárata felől külön nyílik majd a női, a férfi és a mozgássérült illemhely.

Van ugyan innen nem messze, a Várkerületen is egy nyilvános mosdó száz forinttal működő automata ajtóval, de ott mindig alpáriak az állapotok. Állítólag ezért is van szükség egy újabbra. Hogy a történelmi belváros közepén ne legyen „alpári” a helyzet, ezt a vécét információink szerint őrizni is fogják. Arra nincs válasz, hogy miért nem a néhány éve épült várkerületi közvécét teszik rendbe és vigyázzák. Ott legalább csak egy parkolóra nyílnak az ajtók, a szűk Kolostor utcában viszont egy társasház ablakaira.

Az egyébként bájos középkori utca egyelőre nagyon csöndes. A presszó is rég bezárt, a műemlék épületek földszintjére tervezett „mesterségek utcája” iparosok, vállalkozók és kereskedők érdeklődésének hiányában nem valósult meg. Az önkormányzat úgy gondolkodott, ha lesznek üzletek a belvárosban, jönnek majd a turisták is. A vállalkozók viszont azt mondják, majd ha lesz vendég, akkor lesz üzlet is. Úgyhogy most egyik sincs, lett viszont vécé – abból rögtön három.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

wc

sopron

építkezés