Rekordokat döntöget ez a vidéki múzeum: nem sokan képesek erre az országban

Nagy Boglárka   
  Megosztom
Rekordokat döntöget ez a vidéki múzeum: nem sokan képesek erre az országban

Rekordot döntött a nyíregyházi Jósa András Múzeum látogatószáma 2018-ban. Erre az évre nagyon készültek az intézmény szakemberei, ugyanis fennállásának 150. évfordulóját ünnepelhette idén Kelet-Magyarországon legrégibb közművelődési és tudományos intézménye.

Kevés város dicsekedhet olyan nagymúltú múzeumi intézménnyel, mint Nyíregyháza. A 19.század közepétől a budapesti múzeumalapítások példája után a vidéki városokban is megjelent erre az igény, a kezdeményezők általában a helyi értelmiségek közül kerültek ki, de a nemzeti öntudat és a szülőföld szeretete is motiváló erőnek számított. A Jósa András Múzeum pedig jelenleg már egymillió műtárggyal rendelkezik.

A múzeum idei 150. évfordulójára megújult Jósa András állandó emlékkiállítása. Dr. Jósa András irodája különleges hangulattal várja az érdeklődőket, a múzeum szakembereinek köszönhetően korhű bútorok és kiegészítők mutatják be a polihisztor életét. Az orvos, régész és antropológus szakember bár 1834-ben Nagyváradon született, mindig is szabolcsinak titulálta saját magát. Bécsi tanulmányai után 1884-ben lett Szabolcs vármegye főorvosa, valamint a mostani Jósa András Múzeum európai hírű régészeti gyűjteményét is ő alapozta meg. A megyeszékhelyen nevét és emlékét a múzeum, a kórház, egy városrész, illetve utca és kút is őrzi.

Büszkén mondhatjuk, hogy jó eredményekkel zárjuk 2018-as évet, na de mi erre fel is készültünk. A terveink java része meg is valósult, itt számtalan kiállítást, konferenciát és kiadványt terveztünk. Amiatt, hogy sok mindent sikerült elérni, már a nyírségi emberek tudatában ez a jelzős szerkezet összekapcsolódott, hogy 150 éves a Jósa András Múzeum. Szerintem nagyon sokáig ez év előtt nem is tudták, hogy hány éves az intézmény. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy ez köztudatba

- mesélte a HelloVidéknek Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

Az idei év első nagy dobása a Seuso-kincsek kiállítás volt, amely több, mint huszonkétezer látogatót vonzott. A Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítása tavaly októberben indult országjáró körútra, a több tízmilliárd forint értékű kincs a 350 és 450 közötti Római Birodalom Pannonia Valeria nevű Duna melléki provinciájából származó díszes ezüst lakomakészlet összefoglaló neve. Ez a tárlat három hetet töltött Nyíregyházán.

Magyarországon mindössze hat városban mutatták be a Seuso-kincseket és Nyíregyháza szerencsére bekerült a kiválasztott települések közé. Sokan arra számították, hogy Debrecenbe megy majd a tárlat, de szerencsére nem. Ezt három hét alatt több mint huszonkétezer ember nézte meg. Ez egy rekord szám ilyen rövid idő alatt. Az épületet is fel kellett készíteni erre, speciális biztonsági elvásárok voltak, de természetesen biztonságban volt a kiállítás nálunk is. Ez hosszú távon is sokat jelent a múzeum számára, mert olyan kiállító terek jöttek létre, amelyek más jelentős tárlatnak is helyszínt biztosíthatnak

- emlékezett vissza a múzeumigazgató.

Ennek is köszönhető, hogy Nyíregyházára érkezhetett a Munkácsy 50 című kiállítás is. Ezt Nyíregyháza történetének egyik legjelentősebb tárlatának tekintették már akkor is, amikor még csak beharangozták a kiállítást. A múzeumba érkezett képek értéke több milliárd forint. A neves, magyar festőművész 50 alkotását ismerhetik meg testközelből a látogatók, ez Pákh Imre magyar-amerikai műgyűjtő kollekciójának darabjai. Ezeket a festményeket 2005-től tekinthetik meg a látogatók egy vándorkiállítás keretében, Nyíregyháza a 40. állomás, korábban már kétmillió vendéget vonzott a különböző kiállításokra. Magyarországon először a Szabolcsi megyeszékhelyen lehet egyszerre, egy helyen ilyen nagy számú Munkácsy képet látni. A műgyűjtő december elején még egy festményt hozott a Jósa András Múzeumba, valamint a tárlat látogatási idejét is meghosszabbították 2019. január 6-ig. December végéig már több mint 32 ezer vendég látta a Munkácsy darabokat Nyíregyházán.

Most már nem is ötvenet, hanem ötvenegy festményt tudunk bemutatni. Erre a rövid időszakra egy nagyon aktuális képet sikerült elhozni Nyíregyházára, ennek a címe ‘Téli út’, tehát a télhez kapcsolódik és Munkácsynak majdhogynem az egyelten télen vagy télről készült alkotásáról van szó, amit zárójelben a címe azt is jelzi, hogy magyar táj

- tette hozzá Dr. Rémiás Tibor.

A Jósa András Múzeum a helyi oktatási életbe is bekapcsolódik, az intézmény előnye, hogy tudományágat érintenek, ilyen például az irodalomtörténet, a régészet, a néprajz, az antropológia, de megismertethetik a restaurátorok és a történészek munkáját is. Ennek köszönhetően több oktatási területhez is kapcsolódhatnak, így különböző partneri kapcsolatokat alakítottak ki. Együttműködnek a Nyíregyházi Egyetemmel, főként a Történeti Tanszékkel, de az alapoktatásban is megjelennek, múzeumpedagógiai oktatásokat már óvodásoknak is szerveznek.

A Jósa András Múzeum elmúlt évei alapján azt lehet megállapítani, hogy az intézmény éves látogatószáma általában 25 ezer fő körül alakul. Ezt 2018-ban nem csak megduplázták, de év végére a hatvanezret is meghaladta. Ez a korábban említett két kiállításnak köszönhetik leginkább, ha csak a Seuso-kincs 22 ezer látogatóját és a Munkácsy 32 ezer vendégét nézzük, már 54 ezerre rúg ez a szám, de természetesen a múzeum többi tárlatára is kíváncsiak voltak, így jött össze ez a hatalmas szám. Az intézmény célja, hogy ez a magas látogatottság a következő években is maradjon, ezért attraktív és vonzó programokkal készülnek a 2019-es időszakra is.

Próbáljuk tartani ezt a tempót, én magam lendületben vagyok, a kollégáimat pedig próbálom serkenteni, hogy ők is ezt a lendületet kövessék, de úgy érzem, hogy végül is egy jó kis csapatot építettünk. Négy nagy kiállítást tervezünk, már most januárban a Jégkorszak című kiállítással kezdünk, ami a diákoknak és a felnőtteknek egyaránt izgalmas lesz. Utána áprilisban egy antropológiai kiállítást hozunk ide, ennek a címe a Szóra bírt csontjaink. A múzeumok éjszakára, ugye június huszonharmadikára egy saját kiállítást tervezünk, a Nyugat kopogtat című retro tárlatot és utána jönne a nagy durranás, amit a Vidor fesztivál megnyitására szeretnénk, ez a Szinyei Merse Pál életét bemutató, körülbelül 50 vagy 60 festménynek a bemutatását jelentené, ennek a szervezése még folyamatban van

- árulta el dr. Rémáis Tibor.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyíregyháza

múzeum

jósa andrás múzeum

műtárgy