Bővült a belföldi turizmus: mutatjuk a legkedveltebb helyeket

HelloVidék   
  Megosztom
Bővült a belföldi turizmus: mutatjuk a legkedveltebb helyeket

8,3 százalékkal bővült a belföldi turizmus az első negyedévben a Szallas.hu elemzése alapján. Átlagosan 36 730 forintot fizettünk foglalásonként, a legtelítettebb nap a márciusi hosszú hétvégén volt. Budapest, Eger és Hajdúszoboszló bizonyultak slágernek az úti célok közül.

Az első negyedévet a hazai turizmus bővüléssel zárta: 8,3 százalék a növekedés a Szallas.hu elemzése szerint. Ötből négy foglalás egy vagy két éjszakára szólt.

A hosszabb kikapcsolódások is egyre népszerűbbek… A kétéjszakás üdüléseknél annak ellenére mértünk növekedést tavalyhoz képest, hogy akkor több hosszú hétvége esett erre az időszakra. A legnagyobb változást a négy-, ötcsillagos szállodák esetén mértük, ahol átlagosan közel 20 ezer forinttal kevesebbet fizettek a vendégek foglalásonként.

– mondta Keresztes Nóra, marketing menedzser.

Az átlagos foglalási érték 36 730 forint volt, ami közel azonos az előző évvel, a legtöbb közülük a 0-50 ezer forintos árkategóriába tartozott. Minden tizedik szállás foglalásakor SZÉP-kártyás fizetést jelöltek meg, az ily módon rendezett cechek átlagértéke 55 480 forint volt. Szállástípusok közül az apartmanok, panziók és vendégházak jeleskedtek, a foglalások fele valamelyikükbe szólt.

Az év nyitánya kedvező volt számunkra, az előfoglalások jóval előretolódtak, sokan már megtervezték a nyaralásukat is. Az együtt utazók száma is gyarapszik, valamint folyamatosan növekszik az élményturizmust élénkítő kedvezménykuponok letöltésszáma is.

– összegezte az eredményeket Keresztes Nóra.

Megyéink közül Pest (17%), Heves (10,7%) és Zala (7,7%) részesültek a legnagyobb arányban a foglalásokból a január-március viszonylatban. Budapest, Eger és Hajdúszoboszló megőrizték vezető pozíciójukat, az idei első negyedévben is ők voltak a legkeresettebb úti célok. A listán Pécs, Szeged, Debrecen és Gyula következnek, majd Hévíz, Siófok és Zalakaros zárják a top tízes rangsort. A Miskolctapolca Barlangfürdő, az egri vár és a siklósi vár kerültek az élbolyba a turisztikai attrakciók közül, de szorosan követi őket a Harkányi Gyógyfürdő és a Hévízi-tó. A külföldre utazók között Zakopane, Donovaly és Krakkó voltak a befutók, írja közleményében a Szállás.hu.

A statisztikák szerint belföldön a főváros lesz a legnépszerűbb választás a második negyedévben is. Budapest után még Eger, Siófok, Hajdúszoboszló és Gyula számíthatnak a legerősebb érdeklődésre. A népszerű fürdővárosok mellett már többen utaznak majd a Balatonra, és sokan keresik a szabadtéri kikapcsolódási lehetőségeket is, árulta el a Keresztes Nóra.

Top 10 belföldi település

(zárójelben a település tavalyi helyezése)

  1. Budapest (1.)
  2. Eger (2.)
  3. Hajdúszoboszló (3.)
  4. Pécs (5.)
  5. Szeged (4.)
  6. Debrecen (6.)
  7. Gyula (8.)
  8. Hévíz (7.)
  9. Siófok (-)
  10. Zalakaros (10.)

Top 10 külföldi település

(zárójelben a település tavalyi helyezése)

  1. Zakopane (1.)
  2. Donovaly (3.)
  3. Krakkó (2.)
  4. Wisła (-)
  5. Karpacz (5.)
  6. Prága (9.)
  7. Wrocław (4.)
  8. Białka Tatrzańska (10.)
  9. Varsó (-)
  10. Szklarska Poręba (-)

Top 10 turisztikai attrakció

(zárójelben a település tavalyi helyezése)

  1. Miskolctapolca Barlangfürdő (2.)
  2. Egri vár (1.)
  3. Siklósi vár (5.)
  4. Harkányi Gyógyfürdő (6.)
  5. Hévízi-tó (3.)
  6. Makói Hagymatikum Gyógyfürdő (-)
  7. Zalakarosi Fürdő (4.)
  8. Festetics-kastély (7.)
  9. Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő (-)
  10. A parádsasvári üvegmanufaktúra (-)

Szállástípusok aránya az összes foglaláson belül (%)

  1. Hotel 4-5 csillag (22%)
  2. Hotel 3 csillag (20%)
  3. Apartman (20%)
  4. Panzió (16%)
  5. Vendégház (15%)
  6. Motel+egyéb (4%)
  7. Hotel 2 csillag (3%)

Fotó: MTI/Sóki Tamás

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

turizmus

üdülés