Hamarosan körbeevezheted a Balatont: sorra épülnek a vízitúra pontok

MTI   
  Megosztom
Hamarosan körbeevezheted a Balatont: sorra épülnek a vízitúra pontok

A Balaton vízi turizmusának komplex fejlesztését célul tűző uniós projekt keretében összesen hét vízitúra megállóhely újul meg Siófokon, Zamárdiban, Balatonszemesen, Fonyódon, Keszthelyen, Révfülöpön és Tihanyban, 595 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással - hangzott el az első állomás hivatalos átadásakor Fonyódon, ahol szombaton mintegy kétezer résztvevőre számítanak a Balaton-átevezésen.

A bázis fejlesztésének csak az első állomása lesz a Kajak-Kenu Pont kialakítása, a város további fejlesztéseket is tervez a jövőben a vízitelepén, ahol eddig elsősorban a fonyódi és az idelátogató gyerekek oktatása, nevelése, vízhez szoktatása zajlott – mondta el a sajtótájékoztatóval egybekötött átadó ünnepségen Hidvégi József, Fonyód polgármestere.

A megvalósult fonyódi fejlesztések részeként 16,7 millió forint uniós, és 4,6 millió forint önkormányzati forrásból egy új csónakház létesült, továbbá 22 millió forint uniós támogatásból számos új vízi-eszközt - kajakokat, sárkányhajókat, SUP-okat, mentőmellényeket, illetve GPS-modulokat és más kiegészítőket - szereztek be, amit bárki bérbe vehet.

A vízitúra megállóhely átadása azért is örömteli esemény, mert sokan mondogatják régóta, milyen szívesen körbeeveznék a Balatont, és erre hamarosan lehetőség nyílik, mondta el Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. A kormánybiztos említést tett arról is, hogy sok egyéb kalandlehetőséggel is bővül az üdülőrégió kínálata. Az aktív szabadidő eltöltés fontosságát hangsúlyozta annak kapcsán is, hogy egy közelmúltban közzé tett statisztika szerint Magyarországon élnek a legelhízottabb emberek Európában.

Fontos céllá vált az is, hogy ebben a rangsorban minél hátrább kerüljenek a magyarok, egészségesebb, boldogabb életet élve.

– fűzte hozzá Révész Máriusz.

A Felső-Tiszán már több százan, ezren vették birtokba a vízitúra megállóhelyeket. A Balatonon eddig három készült el a tervezett hétből, amelyek közül a fonyódit adták át először hivatalosan, mondta Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke.

Fel lehet fedezni a vízen is a Balatont úgy, hogy átjárást is szeretnénk biztosítani a különböző járművek között.

– fogalmazott az elnök.

Mint kifejtette, ez azt jelenti, hogy például aki egy kajakkal elmegy Zamárdiba, az kerékpárral is visszatérhet. Ennek a logisztikáját egy applikációval kívánják biztosítani. A balatoni Kajak-Kenu Pontok közül idén várhatóan öt fog elkészülni teljesen, a siófoki és a vitorláskikötővel közös projektként megvalósuló füredi pedig jövőre húzódik. Az önkormányzatokkal közös konzorciumban megvalósított projekt jövő évtől működik majd teljes hálózatként.

Már most több a nevezés, mint tavaly volt, amikor mintegy 1300-an teljesítették a Fonyód-Badacsony távot a vízi-eszközeikkel, mondta el a szövetség elnöke a szombatra tervezett Balaton-átevezésről mesélve. Idén rengeteg kísérő program is várja résztevőket. A Balaton-átevezésnek még nem szerveztek nemzetközi kampányt, jövőre tervezik kivinni a programot nemzetközi porondra - mondta Schmidt Gábor.

Fotó: MTI/Varga György

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sport

vízisport

kajak

kenu

fejlesztés

balaton

fonyód