Milliós beruházás: megújul a Gyulai Várszínház

MTI   
  Megosztom
Milliós beruházás: megújul a Gyulai Várszínház

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 50 millió forint támogatást biztosított a Gyulai Várszínház színpadának és nézőterének cseréjére - jelentették be csütörtökön a teátrum igazgatóságán tartott sajtótájékoztatón.

A beruházás egyszerre szolgálja a várszínház és a vár mint múzeumi kiállítótér érdekeit, az eddigi berendezést ugyanis mintegy három hét alatt szerelték össze és bontották el, az új eszköznél ez nagyjából egy hetet vesz majd igénybe. Így főszezonban a vár látogatói számára tovább áll rendelkezésre az udvar

- mondta Görgényi Ernő polgármester, majd hozzátette, hogy a székek cseréjére az önkormányzat saját forrást biztosít. Elek Tibor színházigazgató számításai szerint az további 15-18 millió forintba kerül majd.

Elek Tibor elmondta, hogy a nyári évadra megvalósuló beruházás egy folyamat első állomása, az önkormányzattal közösen keresik a pályázati lehetőségeket a tószínpad infrastruktúrájának, valamint az eszközpark műszaki-technikai megújításához is.

A jelenlegi várszínházi nézőtér és színpad 15 éves, egyedi tervezésű szerkezet, sok ember kellett az össze- és szétszereléséhez, nehéz volt a tárolása. Az új színpad kiegészítésekkel 246 négyzetméter lesz, a nézőtéren - az eddigi 350-nel szemben - várhatóan 330 férőhely lesz, ám ez a szám még módosulhat

- emelte ki Szatmári Mihály, a teátrum műszaki vezetője.

Elek Tibor a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy folytatódik a teátrum őszi-téli sorozata. Január 30-án felolvasószínházi előadás és könyvbemutató lesz Réczei Tamásnak a nyugatosok házasságairól szóló Nagyon kell szeretniök című könyvéből. Március végén a Magyar Művészeti Akadémiával közösen rendezik meg tíz magyar és határon túli középiskola diák színjátszó csapatának seregszemléjét. Április 22-én Acsai Roland Farkasok című kortárs drámájának előbemutatójára készülnek, a darab a nyári évadnak is része lesz.

A nyári főszezonról szólva Elek Tibor elmondta, hogy a programokat a Nemzeti összetartozás éve jegyében szervezik, az évad június végén Márai Sándor-napokkal indul, a Shakespeare Fesztiválon idén csak magyar társulatok vesznek részt, augusztus elején pedig megrendezik az Erdélyi Hetet

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyulai várszínház

színház

várszínház

gyula