Nála cukibbat ma nem látsz: eszméletlenül aranyos a vidéki állatkert aprósága

HelloVidék   
  Megosztom
Nála cukibbat ma nem látsz: eszméletlenül aranyos a vidéki állatkert aprósága

Újabb aprósággal, egy zászlósfarkú kolobusszal gyarapodott a debreceni állatkert. A kulisszák mögött nevelkedő Teodóziát a gondozók nevelik, mivel édesanyja elpusztult az ellés utáni napokban. A remények szerint hamarosan a kolobuszcsapat körében találkozhat majd vele a nagyközönség.

Április 2-án, húsvét vasárnap újabb egészséges utóddal gyarapodott a cívisvárosi intézmény zászlósfarkú kolobuszainak csapata. A 170 napos vemhességet követően világra jött kis nőstény érkezésével járó öröm szomorúsággal vegyes, mivel édesanyja az ellés utáni napokban elpusztult.

A faj utódai 4-6 hetes korukban kóstolják meg először a szilárd táplálékot, így ő is a napokban ismerkedik majd meg a lombbal és zöldségfélékkel. A kezdetektől fogva szépen gyarapodik, jelenleg a fél kilogramm körüli születési súlya másfélszeresét nyomja.

Fontos azonban, hogy Teodóziát szeretnék minél hamarabb visszaszoktatni a kolobuszcsapatba, így a fajtársakkal való szocializáció érdekében csak a minimálisan szükséges emberi érintkezéssel nevelik, és vizuális kontaktus biztosításával már most igyekeznek fokozatosan megismertetni társaival, köztük apjával és testvéreivel. A csapat reakciói egyelőre biztatóak, különösen mivel a találkozáskor már a fajra jellemző, felismerést jelző hangot is hallatják.

Az egyelőre a kulisszák mögött nevelkedő Teodóziával a remények szerint tehát hamarosan a kolobuszcsapat körében találkozhat majd a nagyközönség. Addig is – noha remek pótszülői kezekben van – az apróság várja az önzetlen állatkerti nevelőszülők jelentkezését, akik jelképes örökbefogadással támogatnák.

Az intézmény továbbá évek óta rész vesz a Jane Goodall Intézet Passzold vissza, tesó! elnevezésű használt mobiltelefon-visszagyűjtő kezdeményezésében, amelynek célja, hogy a feleslegessé vált eszközökből kinyert anyagok újrahasznosításával védje a bányászattól a számos fenyegetett főemlősnek, többek között a zászlósfarkú kolobuszoknak is otthont adó Kongó-medencét. Így Teodózia vadon élő rokonain is segíthetünk, ha leadjuk már nem használt készülékünket az intézmény bejáratánál kihelyezett gyűjtőponton.

Címlapkép és fotók: Nagyerdei Kultúrpark

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

állatkert

kolobusz

debrecen

debreceni nagyerdő

nagyerdei kultúrpark

debreceni állatkert

cuki

állatkölykök