Fogadjunk, nem találod ki, mi van a fotón: ezzel az új fajjal bővült a vidéki állatkert

HelloVidék   
  Megosztom
Fogadjunk, nem találod ki, mi van a fotón: ezzel az új fajjal bővült a vidéki állatkert

Új lakók érkeztek a Debreceni Állatkertbe, korábban sosem tartott faj képviselői: a Trópusi ház gyarapodott két új-kaledóniai vitorlásgekkóval, a Pálmaház pedig két Henkel-laposfarkúgekkóval. A budapesti Tropicariumból származó egzotikus jövevényeket már a nagyközönség is megcsodálhatja terráriumaikban.

Az Ausztráliától keletre fekvő csendes-óceáni szigetvilágban őshonos új-kaledóniai vitorlásgekkó (Correlophus ciliatus) köznapi nevét a hátsó lábai közti bőrvitorláról kapta, amely a fáról fára való ugrásban segíti. A legtöbb gekkófajjal ellentétben mindenevő: gyümölcsöket, nektárt, pollent és rovarokat egyaránt fogyaszt. További érdekessége, hogy fejétől a háta közepéig apró bőrtaraj fut végig, amelynek szem fölötti szakasza szempillára emlékeztet – innen ered másik elnevezése, a „szempillás gekkó”.

Fotó: Nagyerdei Kultúrpark, Debrecen - szempillás gekkó
Fotó: Nagyerdei Kultúrpark, Debrecen - szempillás gekkó

A Madagaszkáron endemikus Henkel-laposfarkúgekkó (Uroplatus henkeli) az álcázás igazi mestere, mivel, lapított alakjának, szintén lapos, levélszerű farkának és zöldes-barnás rejtőszínének köszönhetően alig különböztethető meg attól a fatörzstől vagy ágtól, amelyre éppen rátapad. Életének jelentős részét a fák biztonságában tölti, ahol rovarokra, pókfélékre és puhatestűekre vadászik, tojásait azonban a fán lakó gekkókra nem jellemző módon a talajszintre hullott levelek közé rakja.

Fotó: Nagyerdei Kultúrpark, Debrecen/Uroplatus henkeli, Henkel-laposfarkúgekkó
Fotó: Nagyerdei Kultúrpark, Debrecen/Uroplatus henkeli, Henkel-laposfarkúgekkó

Élőhelyük elvesztése és invazív fajok megjelenése következtében mindkét faj sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, a Henkel-laposfarkúgekkó pedig bekerült a washingtoni egyezmény (CITES) nemzetközi kereskedelemmel szemben védettséget adó II. mellékletébe is. A hazai állatkertek körében mindkét faj ritkaságnak számít, mivel a fővároson kívül csak Debrecenben találkozhatunk velük.

Címlapkép, fotók: Nagyerdei Kultúrpark

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debreceni állatkert

gekkók

nagyerdő

nagyerdei kultúrpark

különleges faj

gekkó

debrecen

hajdú-bihar megye