Páratlan madárritkaság érkezett a vidéki állatkertbe: a vadonban már kihalt a faj

HelloVidék   
  Megosztom
Páratlan madárritkaság érkezett a vidéki állatkertbe: a vadonban már kihalt a faj

Az idei év dinamikus gyűjteményi gyarapodása jelentős szakmai előrelépéseket is hozott a Debreceni Állatkert számára, ahova június 12-én egy hím socorrói gerle érkezett a hollandiai Arnhem állatkertjéből az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében. A röpdéjében már megtekinthető daliás jövevény egyedülálló természetvédelmi értéket képvisel, mivel olyan fajhoz tartozik, amely csaknem fél évszázada teljesen eltűnt természetes élőhelyéről.

Kizárólag emberi gondozásban él világszerte alig 200 egyede mindössze 36, többségében az európai programban részt vevő állatkertben. Mivel a kezdeményezés végső céljához, a vadonba történő visszatelepítéshez először stabil és genetikailag életképes állatkerti populációt kell létrehozni, igen örvendetes, hogy hazánkban egyelőre egyedüliként a debreceni kert is csatlakozott a tartóintézmények köréhez, és a remények szerint a jövőben egy tojó fogadásával az állomány gyarapításába is bekapcsolódhat majd.

A socorrói gerlét (Zenaida graysoni) hivatalosan 1972-ben figyelték meg utoljára élőhelyén, a Mexikó nyugati partjánál fekvő Socorro szigetén, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) pedig 1994-ben nyilvánította vadon kihaltnak. A természetben jellemzően magányosan, esetleg párokban élt, feltehetően mert egyedüli természetes ellenségei a ragadozómadarak voltak, amelyek sokkal könnyebben boldogulnak a csapatosan előforduló prédával.

Ebből adódóan a szigetre betelepített és visszavadult házimacskák hatalmas pusztítást végeztek a velük szemben felkészületlen állományában – valószínűleg elsődlegesen ez vezetett a kipusztulásához, de az erdei aljnövényzetet megritkító birkalegeltetés is szerepet játszhatott benne. Ez a viszonylag kistermetű, alig 200 grammos galambfaj főleg a talajszinten tölti idejét, egykori élőhelyén pedig pótolhatatlan ökológiai szerepet játszott, mivel a fák lehullott terméseinek elfogyasztásával és a magok terjesztésével hozzájárult több őshonos faj szaporodásához.

Címlapkép: Getty Images

KÖLTÖZNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? KERESS EGY OLCSÓ HITELT!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%, a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debreceni állatkert

debrecen

nagyerdei kultúrpark

galamb

kihalt

madár

madárritkaság

socorrói gerle