Ezért a madárritkaságért vidékre kell utazni: csak itt láthatod ezt a cukiságot

HelloVidék   
  Megosztom
Ezért a madárritkaságért vidékre kell utazni: csak itt láthatod ezt a cukiságot

Ismét különleges, korábban sosem tartott ázsiai madárfajjal bővült a Debreceni Állatkert gyűjteménye, miután a napokban egy fiatal, díszes pávafácán-kakas érkezett hozzájuk a hollandiai Vogelpark Avifaunából. A különleges jövevény már birtokba vette új otthonát, a vörös pandák szomszédságában található társasröpdét, ahol a látogatók is megcsodálhatják az idén érkezett többi távol-keleti szárnyasfaj, köztük a himalájai fényfácánok, a bóbitás fácán és a kéktorkú tragopán társaságában. A hazai állatkertek körében a faj igazi ritkaságnak számít, kizárólag Debrecenben találkozhatunk vele.

A díszes pávafácán (Polyplectron napoleonis) a Fülöp-szigetek legdélebbi tagján, Palawanon fekvő sűrű esőerdőkben endemikus. Mint arra köznapi neve is utal, a faj kakasai pávákéval vetekedően színpompás tollazattal rendelkeznek, és ezt közszemlére téve versengenek a szerényebb, barnás színezetű tojók kegyeiért.

Az élőhely-csökkenés, a vadászat és a kereskedelmi célú befogások miatt a faj sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és bekerült a washingtoni egyezmény (CITES) I. mellékletébe is. A debreceni intézmény reményei szerint a közeljövőben tojó is érkezik legújabb jövevényükhöz, így tovább gyarapodhat majd e ritkaság fajmegőrzési célú állatkerti állománya.

Címlapkép: Debreceni Állatkert

KÖLTÖZNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? KERESS EGY OLCSÓ HITELT!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%, a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pávafácán

madárfaj

debrecen

debreceni állatkert

madár

díszes pávafácán

nagyerdei kultúrpark