Különleges lakóval bővült a Nyíregyházi Állatpark: fotón az új jövevény

MTI   
  Megosztom
Különleges lakóval bővült a Nyíregyházi Állatpark: fotón az új jövevény

Nőstény szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum) érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. Az 1,2 tonna súlyú, hároméves, Naomi névre keresztelt rinocérosz a hollandiai Arnhem állatkertjében született és az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében helyezték a nyírségi megyeszékhelyre - közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatkert oktatási osztályvezetője.

Elmondta, hogy a most érkezett fiatal tehénnel már négy afrikai szélesszájú és három indiai orrszarvú él itt, az első állat 2006-ban érkezett Nyíregyházára. A faj sajátos szaporodásbiológiája miatt a sikeres párzás érdekében a bikáknak több tehenet is "fel kell kínálni": az immár három, itt élő nőstény szélesszájú rinocérosz kérője a Curt névre keresztelt, 24 éves hím lesz.

A leendő vőlegény egyelőre a szomszédos kifutóból figyeli háremét, de a szakemberek reménye szerint hamarosan megtartható lesz egy sikeres orrszarvú-randevú

- tette hozzá Révészné Petró Zsuzsa.

A szélesszájú orrszarvú a ma élő fajok között a legnagyobb, testtömege a két-három tonnát is elérheti. Orrszarva miatt olyan mértékben vadászták, hogy néhány évtizede majdnem kipusztult, a hatékony védelmi intézkedések hatására azonban újra elkezdett szaporodni.

A talajon legelészve táplálkozik, a lágyszárú növényeket állkapcsának kanálszerűen ellaposodó elülső részével tépi le. Az összes orrszarvúfajhoz hasonlóan a bikák általában magányosan, míg a tehenek és borjaik kis családi kötelékekben élnek a természetben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyíregyháza

nyíregyházi állatpark

szélesszájú orrszarvú

szabolcs-szatmár-bereg megye