Nem minden a Balaton: íme 4 titkos csodahely Magyarországon, amit egyszer látnod kell

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Nem minden a Balaton: íme 4 titkos csodahely Magyarországon, amit egyszer látnod kell

Számos hely van Magyarországon, ahol nem kell tartanunk még a tömegturizmustól, miközben egészen biztosan rabul ejti a szívünket. Egyre többen választják a hazai úti célokat nyaralásukhoz vagy egy hétvégi kiruccanáshoz, nem véletlenül. Most négy eldugott gyöngyszemet mutatunk az országban, ahol mesés élményekben lehet részünk.

A kormány 11 turisztikai térséget jelölt ki, mellyel a cél a turisztikai feladatok ellátásának hatékonyabbá tétele, jól kommunikálható és körülhatárolható fogadóterületek létrehozása, a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 – Turizmus 2.0 stratégia céljaival összhangban.

A Balaton turisztikai térségben 2022-ben csökkent az 1-4 órát a térségben töltők aránya az egy évvel korábbihoz képest (-1,9%-pont), azonban az egy héttel korábbi értékekhez képest (+0,8%-pont) kissé növekedett. Az előző évhez viszonyítva nagyobb jelentőséggel bírnak a térségben 4 óránál hosszabb időt eltöltők (+3,7%-pont), de valamivel kisebb a térségben éjszakázók aránya (-1,7%).

A vizsgált héten a Veszprémi, a Keszthelyi és a Siófoki járások voltak a legnépszerűbbek az egynapos látogatók körében, a látogatók száma növekedést (+65%, +51%, +20%) mutatott az előző évhez mérten. A legnagyobb növekedés a Tabi járásban figyelhető meg (+173%), azonban itt továbbra is alacsony maradt az egynapos látogatók száma. Az előző héthez képest több járásban is növekedés figyelhető meg, legjelentősebb mértékben a Tapolcai (+9%) és a Balatonfüredi (+10%) járásokban.

- tájékoztatott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Az alábbi, csodaszép kirándulóhelyek a fentebb említett tursiztikai térség, a Balaton és Budapest szomszédságában találhatóak, így bármikor elruccanhatunk valamelyikhez egy egynapos vagy pár órás túra keretében is. A lélegzetelállító látvány megéri a kirándulást.

1. Dera-szurdok

Fantasztikus, mesebeli szurdok, a egtöbben egyszerűen csak Szurdok néven ismerik a Pilis egyik leghangulatosabb patakvölgyét. Pilisszentkereszttől délkeletre, a falu szélső házaitól nem messze kezdődik a több mint 1 km hosszú, meredek sziklák között kanyargó szurdok. A szoros látványos részén az Országos Kéktúra útvonala vezet át, a szurdok felső, a faluhoz közelebbi végétől egy újonnan kialakított, jelzett panorámaösvényen megyünk vissza, végig a sziklás gerincen, a parkolóig.

A túra hossza: 1,8 km, időtartama: 1 óra, kényelmes tempóban, kisebb pihenőkkel. Szintkülönbség: 70 méter fel, ugyanannyi le. Ha a szurdokban, ugyanazon az úton jövünk vissza, akkor a szintkülönbség csak jelképes.

Kiindulópont: Dera-szurdok parkoló, a Pomáz - Pilisszentkereszt közti országútról Pomáz felől Pilisszentkereszt előtt kb. 2 km-re balra ágazik le egy aszfaltút a Szurdok alsó végénél lévő parkolóhoz. Sajnos tábla nem jelzi, szóval legyünk figyelmesek, Pomáz felől jőve a 15-ös kilométerkőtől 3-4 méterre balra kell lekanyarodni. Tömegközlekedéssel: a pomázi HÉV állomástól induló autóbusszal tudunk Pilisszentkeresztig utazni, ahogy beérünk a faluba, az első megállónál szálljunk le, és a bal oldalon találjuk a Szurdok felső végéhez vezető kék sáv jelzésű turistautat. Ebben az esetben a fordított irányban járjuk végig a túrát.

2. Holdvilág-árok

A legendák szurdokának is hívják. A Pilis egyik legszebb, legvadregényesebb, szűk, kanyonszerű szurdoka a kultikus helyként is ismert, misztikus Holdvilág-árok. A leggyorsabb és legkönnyebben elérhető túra hossza: 5,3 km, időtartama: 2 óra. Szintkülönbség: 180 m fel, ugyanannyi le.

Kiindulási pont: volt csikóváraljai turistaház előtti parkoló, megközelíthető a Pomáz-Dobogókő útról, a Csobánkai leágazástól 3-400 méterre jobbra ágazó kis, vékony aszfaltos úton még kb. 500 métert megyünk a parkolóig. (Tábla nem jelzi a leágazást!) Autóbusszal a Pomázról Pilisszentkeresztre tartó buszról a Csikóváraljai turistaház megállónál szálljunk le.

Az árok csak száraz időben járható biztonsággal, a patakon több helyen gázlók, fatörzsek vezetnek át, egy hosszabb vaslétra is van, a szűk kanyonban óvatosan közlekedjünk. 10 éves kor felett nyugodtan vihetjük a kalandvágyó gyerekeket is. Megfelelő lábbeli, bokát jól tartó, csúszásmentes talppal felszerelt túrabakancs nélkülözhetetlen a szurdok végigjárásához. Nedvesebb időben, a bakancsra ill. nadrág aljára csatolható vízálló kamásli is nagyban fokozza komfortérzetünket. Mindkét kezünk legyen szabad, egy kis méretű túrahátizsákba pakolva dolgainkat, nagy mértékben megkönnyítjük a túrát.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Németh Martin (@nmthmartin) által megosztott bejegyzés

3. Úrkúti őskarszt

A Bakony páratlan földtani csodájaként emlegetik. Ajkától 10 km-re, a Déli-Bakony lankáin fekvő Úrkút határában páratlan geológiai jelenséget láthatunk, hazánk egyik leglátványosabb földtani értékét, a Csárda-hegyi őskarsztot. A világon egyedülálló képződmény sziklakatlanában, a mangánérc kitermelésével feltárultak a jura kori, 100 millió éves eredeti formák, őskarszt sziklafalak. Izgalmas tanösvényen, dzsungelszerű, párás erdőben lépcsőkön ereszkedhetünk le a gödör aljára és a peremén sétálva meg is kerülhetjük azt.

Látogatása: Az Úrkút keleti szélén magasodó Csárda-hegy oldalában 1917-ben, szén után kutatva fedezték fel az ország legnagyobb mangánérc készletét, melyet 1918-tól egyre nagyobb ütemben bányásztak. Az 1920-as évek volt az úrkúti mangánbánya fénykora, az érc kitermelésével végül 1951 óta országosan védett a terület. Kézi, külszíni fejtéssel termelték le a mangánércet, és fokozatosan, eredeti állapotának megfelelően került napvilágra a 100 millió éves őskarszt. A rózsaszínes, tömött, jurakori mészkőben tengeri állatok mészvázas maradványai is előkerültek.

2013 óta 6 állomásból álló tanösvény segíti az őskarszt felfedezését. A Csárda-hegyi tanösvény hossza mintegy egy kilométer, a két szintből álló, hatalmas katlanba hosszú, korláttal ellátott falépcsősor vezet, emellett a tanösvény a töbör peremén haladva kerüli körbe az őskarsztot.

Gyakorlati tudnivalók:

  • Megközelítés: Úrkútra Ajka felől érkezve, a Rákóczi utcáról balra kanyarodunk a Mester utcára, majd az első utcán, Tüzér utca, jobbra fordulva érünk az őskarszt bejáratához. De mehetünk a Mester utca utáni, Gubiczahegy utcán is.
  • Nyitvatartás, belépő: az őskarszt és a tanösvény szabadon látogatható reggeltől sötétedésig.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Simon Borbála (@sb_borzash) által megosztott bejegyzés

4. Gerence-patak

A Gerence-patak a Marcal leghosszabb mellékvízfolyása a Bakonyban. Neve szláv eredetű, jelentése határfolyó. A vízgyűjtő területének nagysága szerint a második helyen áll a Torna patak mögött ezen a vidéken, azonban a vízjárása annál szélsőségesebb. A Gerence-patak egyben a Bakony középső- illetve északnyugati részén fakadó vizeknek a fő befogadója is. Mellékvize a Gella-patak.

Folyása: Akli-major környékén több ágból ered, mintegy 350 méter magas tengerszint feletti magasságban Zirc külterületén. Pénzesgyőrt, és Bakonybélt érintve szeli át a hegységet, majd Bakonykoppány határában jut ki a hegyek közül. A Tapolca-patakba torkollik.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Veronika Bokor (@veroni.bokor) által megosztott bejegyzés

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helllovidek

titkos helyek

eldugott helyek

utazás belföldön

dera-szurdok

holdvilág-árok

úrkúti őskarszt

gerence-patak