Ez elképesztő: tojással dobálja a rosszul szavalót a virtuális Petőfi Sándor

HelloVidék   
  Megosztom
Ez elképesztő: tojással dobálja a rosszul szavalót a virtuális Petőfi Sándor

VR-technológia segítségével idézik meg Petőfi Sándor életét és munkásságát Bács-Kiskun vármegyében. A programon a költő útját lehet végigjárni a Pilvax kávéháztól egészen a Landerer nyomdáig, miközben játékos formában tanulhatnak a résztvevők. A tavaszi és nyári szezonban a vármegye több településén is ki lehet próbálni a virtuális túrát a Mesebusznál, illetve az év második felétől Nemesnádudvaron a Bor Bagolyban.


 


 

2023. január 1-jén ünnepeltük hazánk egyik legnagyobb költője és Bács-Kiskun vármegye legjelentősebb alakja, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. Moiskó Csilla, a Petőfi-emlékév ötletadója elmondta, a VR-technológia megalkotásával az volt, a céljuk, hogy igazi élménnyé tegyék Petőfi Sándor munkásságát.

A program megalkotása során törekedtünk arra, hogy hiteles történelmi információkat és adatokat adjunk át a játékok segítségével, ugyanakkor vicces, és a modern élettel összekapcsolt mechanizmust is használunk

- mondta Moiskó Csilla, a Bács-Kiskun vármegyei identitáserősítés menedzsere.

Az idei évben újra indul a „Mesebusz”, amely körbe járja a vármegye településeit, így már fesztiválokon, iskolákban és egyéb szabadidős programokon is elérhetővé válik a virtuális túra. Az év második felétől a nemesnádudvari a Bor Bagoly nevű présházban lehetett kipróbálni a VR szemüveget.

Interaktív, fejlesztő játékok a kicsik és nagyok számára

A VR – azaz virtuális valóság - szemüveg segítségével hat darab interaktív játékot is kipróbálhatunk, amely nem csak reakcióra ösztönzi a játékosokat, hanem közben fejleszti is őket.

Az egyik kedvenc játékunkban a Landerer nyomda gépe meghibásodik, és szétszórja a Nemzeti Dal lapjait, amelyet a játékosnak kell a helyes sorrendben visszahelyeznie

- mesélte a Petőfi-emlékév ötletadója, majd hozzátette, nem csak a felnőttekre és a nagyobbakra, hanem a kisebb gyermekekre is gondoltak a játékok kialakítása során.

A kisebbek számára kiváló játék lehet a kifestő, ahol tíz darab fekete-fehér kontúros festővászonból válogathatnak, melyeken a költőhöz köthető események, vagy éppen a versei jelennek meg. Ezeket a vásznakat régiókra osztottan lehet kiszínezni

- tette hozzá.

Egy játék, ahol Petőfi Sándor tojással dobál

A szavalós játék során egy digitális zsűri néz szembe velünk, köztük maga a költő, Petőfi Sándor, aki a rossz teljesítmény során viccesen tojással dobálja meg a színpadon állót.

A játékos választhat magának a különböző hosszúságú és témájú versek közül, a lényeg az, hogy eltalálja a megfelelő ritmikát a szavalás során.

A zsűri adhat pozitív vagy negatív visszajelzést eredménytől függően. Ha a játékosnak sikerült az adott verset a megfelelő ritmikában elszavalni, akkor tapssal és magas pontszámmal jutalmazzák, ha viszont nem ítélik elég jónak, megdobálják tojással

- mesélt a játékról Moiskó Csilla.

360 fokos filmben követhetjük Petőfi lábnyomait

A játékok mellett egy 360 fokos film is készült, amelyben olyan helyszíneken járhatunk Bács-Kiskun vármegyén belül, ahol Petőfi Sándor járt élete során.

A filmben megelevenednek helyszínek, ahol a legendás költő valamilyen formában otthagyta lábnyomát, ám most a modern kori Petőfi Sándorunk látogat el Szalkszentmártonra, Kiskőrösre és Kiskunfélegyházára is

- mondta Moiskó Csilla.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bács-kiskun megye

petőfi

petőfi 200 emlékév