Itt a vidéki strandok tesztje: ez a 3 fürdő elbukott a hatósági ellenőrzésen

Pénzcentrum   
  Megosztom
Itt a vidéki strandok tesztje: ez a 3 fürdő elbukott a hatósági ellenőrzésen

Megjelent a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) friss jelentése a hazai természetes fürdővizek minőségéről, melyből kiderül, mely strandokon bukkantak fel az utóbbi években vett mintákban kifogásolható mértékben szennyvíz eredetű szennyezést jelző baktériumok. A pandémiát megelőző vízminőségi jelentésben még a vizsgált strandok 71 százalékának kiváló volt a minősége, mostanra ez az arány 65 százalékra csökkent, derül ki a Pénzcentrum írásából.

Publikálta az NNK az idei évi jelentését a hazai természetes fürdővizek minőségéről, mely a legutolsó négy fürdési idényének - vagyis a friss kimutatás esetében a 2019-től 2022-ig tartó négy év strandszezonjának - eredményei alapján készül. A laboratóriumok minden évben négy mintát vesznek, egyet a fürdési idény megkezdése előtt, majd legalább havonta egyet-egyet.

Az Escherichia coli - vagyis E. coli, magyarosított nevén kólibaktérium vagy kólibacilus - emberi és állati bélflórákban megtelepedő baktérium, mely itt jótékony hatású organizmus. Képest ugyanis kiszorítani más kórokozókat. Egy külső E. coli-fertőzés azonban okozhat gyomor-bél hurutot - melynek leggyakoribb tünetei a hasmenés, hasi fájdalom, görcsök -, illetve húgyúti és nőgyógyászati fertőzéseket, valamint ritkább betegségeket is.

Az Enterococcus korábban Streptococcus néven volt ismert, különböző gyulladásokat okoz a szervezetben főként húgyutakban, hüvelyben, hólyag-, prosztata- és mellékhere-fertőzésekért lehet felelős. Utóbbi két baktérium a szennyvízzel kerülhet nagyobb mennyiségben a természetes vizekbe, előfordulási számukat vizsgálja az NNK. A mintavételek eredményei alapján osztják ki évről évre a magyar strandok minősítéseit.

A jelentés szerint 24 fürdővíz nem volt minősíthető, mivel még újnak számít, vagy kevés volt a minta. Azok a fürdőhelyek pedig, amelyek a 2022. évi fürdőzési szezonban nem üzemeltek, és a mintavételek teljes mértékben meghiúsultak, az NNK listája nem tartalmazza.

Ez az eredmény azt jelenti, hogy a vizsgált strandok 86 százalékának vize kiváló, vagy jó. Ez a 2021-es jelentésben is így volt, a tűrhető vagy kifogásolt strandok viszont abban az évben még közel 4 százalékot tettek ki együttesen, az idei jelentésben viszont már 5 százalékot. Számszerűen a kifogásolt strandok vízminősége 4-ről 3-ra csökkent, a tűrhető strandoké 6-ról 11-re nőtt. Volt azonban rosszabb is a helyzet a korábbi években: a 2019. évi jelentés még 10 kifogásolt strandot tartott számon. Igaz, kiválóból viszont 182-őt, ami 6-tal több, mint a 2022-es eredményről a táblázat ITT látható.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy nem minden évben ugyanazokat a strandokat vizsgálják, és nem is ugyanannyit. a 2022-es évi jelentésben már 272 természetes fürdővíz eredményét vették figyelembe, 2019-ben még csak 257 helyet vizsgáltak.

Hol kifogásolt, vagy csak tűrhető a vízminőség?

A 2022. évi jelentésben három fürdővíz kapott kifogásolt minősítést, a makói Maros Kalandpark, a tiszakécskei Tisza-parti strand és a soltvadkerti Vadkerti tófürdő. A békési Dánfoki strand vize a 2021. évi jelentés szerint még kifogásolt volt, most már tűrhető.

Ebből is látszik, hogy érdemes résen lenni, hol fürdik az ember, hiszen egy megbízható strand vízminősége is megváltozhat egy év leforgása alatt is. Bár a jelentés úgy fogalmaz, hogy a kifogásolt fürdőhelyeken olyan gyakran fordul elő szennyezés a fürdőhelyen, hogy a fürdés már nem biztonságos, de hozzáteszik, hogy ez sem jelenti azt, hogy folyamatosan rossz a vízminőség.

Tűrhető minősítést idén 11 fürdővíz kapott: a már említett békési Dánfoki strandon és a gárdonyi Tini strandon túl az Abaligeti tó 1. sz. tó strandja, a dunaharaszti Kék Horgásztó és Strand fürdővize, a vasadi Nádas tófürdő, a gyomaendrődi Pájer Kemping strandja, a zalaegerszegi Gébárti-tó strandja, a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőnél található Sóstó tófürdő, a szegedi Sziksósfürdő Naturista Strand és Kemping strandja, a tivadari Tisza-parti strand és az agárdi Tópart utcai strand (VVSI Sport Hotel).

Az alábbi térképen láthatók a 2022. és 2021. évben tűrhető, vagy kifogásolt eredményt elért strandok:

A térképen látható, hogy egyes strandok minősége romlott, javult, vagy ugyanolyan az idei és a múlt évi jelentések alapján. A jó vagy kiváló minősítésűek nincsenek a térképen jelölve. Mivel ez folyamatosan frissül, így az egyes strandok besorolása idény közben is változhat, ezért érdemes strandolás előtt közvetlenül ellenőrizni, mit mutattak a legutolsó laboratóriumi vizsgálatok!

Tehát nemcsak online, hanem a helyszínen is meggyőződhetünk róla, hogy nem kifogásolt vizű helyen tervezünk-e fürdeni! A fürdési tilalmat szintén minden esetben jelezni kell a helyszínen, illetve általában a helyi sajtóban is kihirdetik.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

strandok

vízminőség

nnk

vidéki strandok

fürdők

fürdőhelyek