Hűsölj fillérekért vagy ingyen a kánikulában: íme 8 gyönyörű strand folyópartjainkon

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Hűsölj fillérekért vagy ingyen a kánikulában: íme 8 gyönyörű strand folyópartjainkon

Tombol a kánikula, és ilyenkor semmi sem esik jobban, mint megmártózni egy hűs, természetes vízben. Szerencsére itthon is van erre számos lehetőség, folyóink festői szépségű szabadstrandokkal csalogatnak. Vannak olyan részek, ahol a folyó egyenesen tengerpartra emlékeztet, ráadásul számos helyen bőséges programkínálatokkal várják az érdeklődőket egész nyáron. Ugyanakkor, ha olyan helyen csobbanunk, ahol nincs kijelölt strand, nagyon megüthetjük a bokánkat. Most bemutatunk az ország legszebb, kiváló vízminőségű strandjai közül nyolcat, ahol ingyen hűsölhetünk.

A Tisza vizét tápláló Körösöknél több kristálytiszta vizű szabadstrand is áll a fürdőzni vágyók rendelkezésére. Kedvelt és nyugodt szakasz a Kettős-Körös szanazugi partja Dobozon, amely nemcsak szép, de a víztisztaságot illetően is kiváló minősítést kapott, ahogy például a Fekete-Körös gyulai strandja is.

1. Szanazugi szabadstrand, Doboz

Doboz kicsi községében található a sokak által ismert és kedvelt Szanazugi szabadstrand. A szabadvízi fürdőhely a Fekete- és Fehér-Körös összefolyásánál helyezkedik el.

Szolgáltatások

A fürdőzés mellett lehetőség van a vízen csónakázni, hajókázni valamint természetesen pecázásra kijelölt hely is megtalálható. A füves terület kiválóan alkalmas a napozásra, hiszen megannyi napos terület található a parton. Az aktív kikapcsolódást kedvelők pedig focizhatnak, tollasozhatnak vagy akár frizbizhetnek is.

Megközelítés

A strandra autóval érkezők legkönnyebben Gyula valamint Doboz felől közelíthetik meg a partszakaszt a Fekete-Körös és a Fehér-Körös találkozásánál. A füves területeken a strand környékén pedig a parkolás is adott. A Révész úton végighaladva egyszerűen a partra lehet érkezni. A belépés ingyenes.

2. Körös-Torok, Csongrád

A Tiszáról ugyanakkor számos esetben elterjedt már a hír, miszerint vize nagyon szennyezett. Ez sajnos többször is beigazolódott, de szerencsére vannak olyan partszakaszok, ahol biztonságos a mártózás. A csongrádi Körös-Toroknál, Rakamaznál és Újszegednél is kiváló a víz minősítése.

A Körös-torok Szabadstrand mintegy 700 méter hosszan és 30 méter szélesen húzódik a város keleti végétől egészen a torokig. Vize egy ideig redkívül sekély, így a kisebb korosztálynak is tökéletes választás lehet. Nyáron egy külön értelmet nyer a terület, hiszen ekkor megtelik családokkal, baráti társaságokkal, fiatalokkal, így a hangulat csak még kiválóbb. Nem is csoda, hiszen a 25-27 ºC-os víz és a felforrósodó homok tengerpart illúzióját kelti

Szolgáltatások

Itt minden megtalálható ami a felhőtlen nyaraláshoz kell. Akik hosszabb időt szeretnének itt tölteni, azoknak szálláshelyek széles választéka áll rendelkezésre. Büfék sokasága sorakozik a parton, mely a hagyományos strandételekkel csillapítja az éhséget, de a helyi éttermekben akár a helyi specialitásokat is megkóstolhatják. A Látogatóközpontban pelenkázó, baba-mama helyiség, melegítő konyha, játszósarok, játszótér, valamint a partfürdő családi mosdója és ivókútja található.

3. Tutajos Beach, Rakamaz

Rakamaz strandja, a Tutajos Beach festői környezetben, lassan mélyülő, homokos parttal és sportolási lehetőségekkel várja a fürdőzőket. A nyári szezonban (június 7-szeptember 15. között) minden nap 9:00-19:00 között látogatható. A vízminőség itt kiváló, a belépés viszont nem ingyenes csak hat éves korig. A felnőtt jegy ára 1200 Ft, a diák-nyugdíjas 900 Ft.

4. Szegedi Tiszapart - Lapos

Szeged Belvárosi hídjának lábánál helyezkedik el a Szegedi Tiszapart - Lapos, ami tökéletes választás lehet egy családi, baráti sétához. Ugyanakkor nemcsak sétákra, de fürdésre is alkalmas a hely, ugyanis egy szabadstrand található itt, ahol saját felellőségére bárki zavartalanul és ingyen fürödhet. Ha más miatt nem, de a látvány miatt megéri itt strandolni, ráadásul a szabadstrand mellett alakították ki a Tiszaparti Élmény és Kalandpark Szegedet, ahol számos élményel gazdagodhat a látogató. A kalandpark összesen 3200 méter hosszú kötélpályával, 1300 méter csúszó pályával és 1000 méter lombkorona sétánnyal rendelkezik, ahonnan gyönyörű a kilátás Szeged városára.

5. Halászi szabadstrand, Szigetköz

A vadregényes Szigetköz remek helyszínt biztosít a vízi- és kerékpártúráknak, a szigetet délről övező Mosoni-Dunában azonban akár úszkálhatsz is. A víz kellemes, tiszta és nyugodt, bátran ajánlott kisgyermekes családok számára is. A halászi, dunaszigeti és a mosonmagyaróvári itató szabadstrandot is kiválóra értékelték, ám kétségtelen, hogy az apró, part menti falvakhoz tartozó strandok bármelyikében bátran csobbanhatsz.

A legnagyobb vízhozamú Dunáról gyakran hallani, hogy szennyezett, ráadásul erős sodrású, ezért különösen veszélyes. A teljes szakaszra azonban egyik állítás sem igaz, Budapest környékén jócskán akad kiváló, legális szabadstrand.

6. Szentendre, Postás strand

Budapesttől egy karnyújtásnyira, az Eurovelo-6 bicikliút mellett nyújt természetes szabadvízi strandolásra lehetőséget a Postás Strand.

Mosdó használata is biztosított, de öltözők, játszótér, kerékpártároló, zuhanyzó és büfék is vannak a strand területén.

7. Szigetmonostor, Horányi strand

A Horányi strand a Duna kellemesen homokos partján található Alsógöddel szemben. A víz minősége kiváló, a strand üzemeltetési feltételei biztosítottak. A hivatalos strand határait táblák és bóják jelzik. A szabadstrand 07.00-20.00 óráig várja a látogatókat.

7. Szalki-sziget, Dunaújváros

Évek óta működik a dunaújvárosiak kedvelt Duna-parti pihenőhelye, a szalki-szigeti szabadstrand. A nyári időszakban – június 15. és szeptember 15. között- mindenki által ingyenesen látogatható ez a csodaszép környezetben fekvő természetes vízfelület. A területen parkolóhelyek, árnyékos ligetek, szabadtéri tűzgyújtó helyek, fabútorok találhatók. Az idilli szigeten jól felszerelt üdülőhely és kemping működik, vendéglátóhelyekkel.

A kavicsos vízparttól lassan mélyül a vízszint, így a legkisebbek is biztonságosan pancsolhatnak. Két bójasor gondoskodik a fürdőzők biztonságáról. Az első bójáig a fürdőzőké a terep, míg a két bójasor között kényelmesen lehet úszni is. Nyitvatartási időben képzett vízimentő teljesít szolgálatot a strand területén.

8. Dráva-parti szabadstrand, Barcs

Strandolásra és vízitúrázásra is alkalmas a déli határon csörgedező, vadregényes Dráva, amely méltán örvend nagy népszerűségnek. A Duna-Dráva Nemzeti Park festői folyójának teljes szakaszából azonban csak egyetlen strand vizét vizsgálták meg, a barcsit, amely jó minősítést kapott.

Kizárólag így csobbanhatsz a szabadvízi strandokon

Egy rendelet szerint folyóvizek városi szakaszán minden esetben csak kiépített strandon, üzemeltetővel rendelkező helyen szabad fürdeni, ellenőrizetlen szakaszokon szigorúan tilos! Nagyon fontos, hogy a folyóvizeket tiszteljük, hisz a sodrás, a meder kiismerhetetlen, és minden évben több tucat felelőtlen fürdőző életét követelik.

Tévedés azt hinni, hogy csak az számít fürdésnek, ha nyakig megmártózunk a vízben. A különböző úszóeszközök, felfújható tárgyak használata is fürdésnek minősül: a vízibiciklizés, a gumimatracon vagy az úszódeszkán heverészés is. Akik ezeket a tevékenységeket tilosban űzik, büntethetők.

Azt is jegyezzük meg magunknak, hogy nemcsak a rendőr büntethet meg, hanem a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr és a halászati őr is, akik három utat választhatnak: figyelmeztetést, helyszíni bírságot vagy szabálysértési feljelentést tehetnek. A helyszíni bírság jelenleg 5-től 50 ezer forintig terjedhet, ha azonban újra rajtakapnak, akkor már akár 70 ezer forintot is fizethetünk a szabálytalanságért, szabálysértési eljárás esetén pedig akár 150 ezer forintunk is bánhatja a meggondolatlanságunkat. Itt részletesen elolvashatjuk a szabad vízen való tartózkodás szabályait.

Itt és így tilos mártózni

  • hajóútban, hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében
  • vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében.
  • kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt, zárt vízisí és vízirobogó (jet-ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomás területén
  • egészségre ártalmas vizekben, kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabadvizekben
  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított és legfeljebb a mélyvíz határáig, ahol a tiltó tábla jelzi

A fent leírtakból is látszik, hogy nagyon nem mindegy, hogyan választjuk meg a csobbanásunk helyszínét, amennyiben nem akarunk épített strandon mártózni. Ha ugyanis véletlenül tiltott helyen fürdünk, amellett, hogy veszélybe sodorhatjuk magunkat és másokat is, akár súlyos pénzbírságot is kiszabhatnak ránk a hatóságok. Ha látjuk a strandot jelölő táblát - három hullámon fekete emberke - , akkor is fontos betartani az adott terület szabályait, a veszélyjelzéseket pedig soha nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

strandok

folyók

szabadstrandok

duna

tisza

dráva

körös