Ezt neked is látnod kell: csaknem tíz méter magas képet állítanak ki Szegeden

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Ezt neked is látnod kell: csaknem tíz méter magas képet állítanak ki Szegeden

Létidő címmel megnyílt Sárkány Győző életmű-kiállítása szombaton a szegedi Reök-palotában, a tárlaton a grafikusművész csaknem félezer alkotása látható.

A Reök-palota szecessziós épületének két szintjén Sárkány Győző elmúlt csaknem ötven évben készült alkotásai közül 473-at láthat a közönség. A nyolc héten át megtekinthető tárlat nem kronologikus sorrendben követi végig a képzőművész pályáját, de az anyagban szerepelnek a legfontosabb, legjellemzőbb sorozatai, így például a Dante halálának 700. évfordulójára készült Végtelen színjáték széria. A közönség láthatja a művész Verne-kötetekhez készült rajzai, Radnóti-illusztrációit és plasztikai kísérleteit is. A kiállítás egyik leglátványosabb műve a földszinttől a napozótetőig magasodó, 42 elemből álló, több mint tízméteres képinstalláció, amely az aulában fogadja a látogatókat.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a tárlat megnyitóján úgy fogalmazott:

Sárkány Győző munkássága és kiállítás olyan utazásra hív bennünket, amely végén önmagunkra, a létezésünk szépségére, az isteni szikrára derül fény.

- mondta, majd hozzátette: Sárkány Győző a világ számos pontján megfordult, inspirálódott, munkáiban pedig mindig visszaadott valamit ezekből a benyomásokból. Ezért ha az ő művészetén keresztül szemléljük a valóságot, az segít a saját útkeresésünkben is.

Sárkány Győző megmutatja, hogy minden nézőpont kérdése: az idő, a tér és a fény hármas egysége teremti meg a létezés általunk ismert formáját. Ha az egyik állandó, a másik kettő folyamatosan változik, és ez mozgatja a világunkat. A művész ezt pedig úgy jeleníti meg, hogy az illeszkedik borús vagy dicső történelmi korokhoz, láttat tanulságokat, emberi mélységeket és isteni magasságokat

- fejtette ki.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szeged

kiállítás

grafikus

tárlat

szórakozás

hellovidek