Megkongatták a vészharangot: veszélyben az idei síszezon?

HelloVidék   
  Megosztom
Megkongatták a vészharangot: veszélyben az idei síszezon?

Bár még egy hónap van decemberig egyes helyeken már megmutatta magát a tél Európában. Ausztriában a hétfőről keddre érkező mediterrán front már fehér ruhába öltöztette az osztrák hegyeket, így minden adott a tiroli síeléshez. A viszonylag enyhe időjárás miatt kérdés, hogy idehaza mikor érkezik meg a valódi tél, de azt előjáróban érdemes leszögezni, hogy itthon is számos lehetőség van arra, hogy a kedvenc hobbijuknak, a síelésnek hódoljanak a tél szerelmesei.

Bátran leszögezhetjük, hogy nem kell külföldre utaznia a télisport szerelmeseinek azért, hogy kikapcsolódjanak, hiszen Magyarországon is rengeteg modern, korszerű sípálya áll rendelkezésre. A sípályák az időjárástól függően kinyithatnak és bezárhatnak, így mielőtt ellátogatnánk bármelyik pályára, érdemes rápillantani a honlapjukra, hogy nyitva vannak-e.

Sípark Mátraszentistván

Az ország első síparkjának kialakítása 2002-ben kezdődött Mátraszentistván és Mátraszentlászló között elterülő, elvadult, bokros-cserjés kaszálókon, mintegy 9 és fél hektáros területen. A fejlesztés az időjárási és gazdasági nehézségek ellenére folyamatos. Jelenleg 7 felvonó (vadonatúj négyüléses lifttel), 2 mozgójárda és 10 – különböző nehézségű – pálya van a Síparkban, 4300 méteres pályahosszúsággal. A Sípark 4 víztározóval, összesen 17.000 m3, rendelkezik és közel 20 db hópótló gép biztosítja a havat a pályákon. A Sípark hazánk legmodernebb infrastruktúrájú téli sportközpontja.

A Sípark pályái jelenleg 675 és 822 méter között fekszenek. A Sípark a közeljövőben tovább szeretne fejlődni, ezért a cél az, hogy Piszkéstető irányába 900 méter fölé vigyék a pályák egy részét. Így összesen a 20 hektáros Sípark, 675 és 930 méter közötti magasságon a leghosszabb pálya meghaladná a másfél kilométert, több mint 200 méter szintkülönbséggel.

Ami az árakat illeti:

  • Felnőtt napijegy ára 13 500Ft/fő
  • Diák napijegy: 11 000 Ft/fő

Természetesen, mint mindenhol itt is vannak olcsóbb jegytípusok is, amik közül az „Early Bird jegy” a legolcsóbb. Igaz ezeket napközben csak 8:30 – 10:30-ig lehet igénybe venni.

  • Felnőtt: 7500 Ft/fő
  • Diák: 6500Ft/fő

Kékestető Sícentrum

„Magasan a legjobb” - hirdeti már régóta a sícentrum, ami egyáltalán nem túlzás, hiszen gyönyörű panorámájával és friss, magaslati levegőjével a túrázók kedvelt célpontja. A legendás Kéktúra útvonal része, 1963 óta hivatalosan is klimatikus gyógyhellyé nyilvánított terület. A sísport szerelmesei számára biztos pontot jelent a Mátra szívében.

Kékestető Magyarország legmagasabb pontja: a csúcs 1014 méter. Innen indul hazánk 2. leghosszabb lesiklópályája, amely 1,8 km-es és a Mátraháza fölött fekvő Veronika-rétnél ér véget. A pálya felső szakaszán egy 700 méter hosszú tányéros felvonó, valamint két tanulólift található. A lesiklópálya mindvégig enyhe lejtésű, így kezdő síelők, családok számára is kiválóan alkalmas.

Az, hogy mikor nyit ki a sípálya egyelőre még nem tudni, ugyanis komoly problémák vannak jelenleg a pálya vízrendszerével

– mondta lapunknak a sícentrum.

A Kékestető Sícentrum lapunk megkeresésére azt mondta, hogy ha meg is nyitnak lehet, hogy csak bizonyos részek állnak majd rendelkezésre a síelők számára. A honlapjukon jelenleg három évvel ezelőtti árak van feltüntetve, amelyek a következők:

  • Felnőtt napijegy (hétköznap) ára 6000 Ft/fő
  • Diák napijegy (hétköznap): 5000 Ft/fő
  • Felnőtt napijegy (hétvégén) ára 7000 Ft/fő
  • Diák napijegy (hétvégén): 6000 Ft/fő

Természetesen itt is többféle variáció közül választhatunk, van 1, illetve 2 órás jegytípus is, a legolcsóbb hétköznapi jegynek az ára:

  • Felnőtt 1 órás (hétköznap): 2000 Ft/fő
  • Diák 1 órás (hétköznap): 2000Ft/fő

Bánkúti Síklub

Bánkúton a két nagyváros - Miskolc és Eger - közelsége, valamint a magyar viszonylatban kíválónak mondható hóviszonyok miatt, igen élénk életű télisportbázis alakult ki. A bánkúti sícentrum Magyarország legnagyobb átlagmagasságú hegységében a Bükkben található, Miskolctól kb. 25 kilóméterre.

Magyar viszonylatban a bánkúti pályarendszer egészen nagynak és komplexnek számít, tanulótól a profiig mindenki megtalálja a magának való pályát. Hét lesiklópályán, négy húzó, három tolókaros sífelvonó, és hótaposó gépek biztosítják a kiváló síelési lehetőségeket. A nehéz, közepes valamint a tanulópálya között válogathat ki-ki tudásának megfelelően. A téli időszakban amatőr sí és snowboard versenyeken mérhetik össze tudásukat a lejtők szerelmesei. A szánkózók pedig az elkülönített szánkópályát használhatják.

A sípálya üzemképes, az előkészületek megtörténnek, legyen szó a fűnyírásról, karbantartásról. A sípálya viszont csak természetes hó lehullása után tud megnyitni

– mondta a Hello Vidéknek Nagy Norbert.

A szóvivő lapunknak elmondta, hogy minimum 20 centi, de egy kicsivel több hó kell ahhoz, hogy síelésre alkalmas legyen a pálya. Nagy Norbert fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy még mindig nem megoldott a parkolás a helyszínen, mivel nem tudták kibővíteni a parkolót. Ugyan felvették a kapcsolatot a szakhatóságokkal, ám még nem történt érdemi előrelépés az ügyben.

Ami a szánkópályát illeti, a szóvivő a Hello Vidék kérdésére azt is elmondta, hogy nem nyitják, és nem zárják, elsősorban azért, hogy mindenki tudjon rajta szánkózni. Az, hogy miképp alakulnak az idei árak még nem tudni, mivel a tavalyi összegek van feltüntetve a honlapon.

  • Felnőtt Napijegy: 9500 Ft/fő
  • Diák (14-22 éves korig) napijegy: 7500 Ft/fő
  • Gyermek napijegy: 6000 Ft/fő

Zempléni Kalandpark

A zempléni az ország legnagyobb kalandparkja, itt található az ország leghosszabb és legszélesebb műpályája is, ami minden évszakban síelhető. A hóágyúzott pályákon 3 Tatrapoma sífelvonó található, melyek közül egy indítópálcás és kettő tányéros, illetve egy 120 méter, valamint egy 50 m hosszú Sunkid varázsszőnyeg szolgálja a vendégek kényelmét.

Azok, akik nem rajonganak a téli sportokért, számukra kiváló választás lehet a libegő állomásánál lévő jégkorcsolyapálya, vagy Magyarország első és egyetlen símúzeuma. Ami az árakat illeti, ha hétvégén szeretnénk kikapcsolódni, akkor a következő lehetőségekkel számolhatunk:

  • Teljes napijegy: 5990 Ft/fő
  • Teljes Diák/senior napijegy: 4490 Ft/fő

Az előző sípályákhoz hasonlóan itt is van lehetőség 2 órás jegyet váltani, ami jó választás lehet azoknak, akik nem akarnak mélyen a zsebükbe nyúlni.

  • Teljes hétvégi jegy (2 órás): 2990 Ft/fő
  • Teljes hétvégi diák jegy (2 órás): 2490 Ft/fő

A Hello Vidék felkereste a Zempléni Kalandparkot azért, hogy megtudja, mikor nyithat ki, ám azt, hogy mikortól üzemelhet a sípálya teljes egészében még egyelőre nem tudni - közölte a sípálya.

Eplény - Síaréna Vibe Park

A Bakony szívében elterülő síközpot festői erdei környezetben egész évben várja az idelátogatóknak. A téli szezonban elsősorban a sportok szerelmeseié a hegy, hiszen az Eplényben található Vibe Park Magyarország legnagyobb és legmodernebb síkomplexuma is egyben. A park területén összesen 7908 méter hosszú pályarendszeren, 16 különböző sípályán hódolhatnak szenvedélyüknek a síelők, snowboardosok. Teljesen kezdőktől a profikig mindenkinek kínál élménydús kalandokat a Síaréna.

Eplényben több, mint 7 kilométer sípálya található, melyek jelentős része (4 km) kék jelölésű szakaszokból áll, amik sötétedés után is használhatók a pályavilágításnak köszönhetően. Érdekesség, hogy a rendszer teljes hógyártó teljesítménye 600 köbméter/óra, ami megközelítőleg annyi, mint az összes többi Magyarországon üzemelő sípályáé együttvéve.

A normál síjegyek árak péntektől-vasárnapig:

  • Felnőtt jegy: 14 500 Ft/fő
  • Teljes Diák/senior jegy: 12 300 Ft/fő

Kedvezményes síjegy árak hétfőtől-csütörtökig:

  • Felnőtt jegy: 13 400 Ft/fő
  • Teljes Diák/senior jegy: 11 400 Ft/fő

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

árak

sípálya

magyarország