Híres művész alkotásait tekinthetjük meg ebben a vidéki műteremben: nem lesz hétköznapi a kiállítás

MTI   
  Megosztom
Híres művész alkotásait tekinthetjük meg ebben a vidéki műteremben: nem lesz hétköznapi a kiállítás

Vajda Lajos festőművész motívumvilágát mutatja be a szentendrei Vajda Múzeum vasárnaptól látható új kiállítása.

A Vajda Lajos Szentendréje - Vajda motívumvilágának nyomában című tárlatban a festő 26 alkotása mellé Szentendre néhány ikonikus városrészletének fotója társul, egy külön teremben pedig Vajda egyik alapvető jelképének továbbélése látható nyolc szentendrei művész - Aknay János, Balogh László, Barcsay Jenő, Bálint Endre, Deim Pál, Korniss Dezső, Matyófalvi Gábor, ef Zámbó István - alkotásain keresztül. A kiállítás az elmúlt évek kutatásainak eredményeit is bemutatja - mondta el Szabó Noémi művészettörténész, a kiállítás kurátora az MTI-nek.

A 20. századi magyar avantgárd-modern képzőművészet kiemelkedő alkotójának élete és művészete elválaszthatatlan Szentendrétől - emelte ki a művészettörténész. A város jellegzetes motívumai, építészeti és természeti öröksége, megbúvó részletei és különleges atmoszférája megtermékenyítően hatott progresszív művészeti szemléletére.

Szentendre ikonikus részleteinek megtermékenyítő hatását és vándorlását egy kiemelt példán keresztül mutatja be a tárlat - folytatta a kurátor -, az utolsó terem Vajda Lajos művészetének egyik alapvető jelképét, az ikon- és pléhkrisztusból kialakult bábufigura eredetét, majd az 1968 és 1975 közötti időszakban a szentendrei művészek körében történő továbbélését és formai-tartalmi módosulásait tárja fel.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

festészet

szentendre

kiállítás

művészet

alkotás

szórakozás

hellovidek