Ünnepséget rendeznek a híres magyar író emlékére: ezeken a programokon vehetünk részt

MTI   
  Megosztom
Ünnepséget rendeznek a híres magyar író emlékére: ezeken a programokon vehetünk részt

Madách Imrére emlékeznek születésének 201. évfordulója alkalmából pénteken Balassagyarmaton. A hagyományos vármegyei rendezvényen idén az íróról készült könyvet és filmet is bemutatják - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Nógrád vármegyei Madách-ünnepség délután koszorúzással kezdődik a Civitas Fortissima téri Madách-szobornál, majd könyvbemutatóval és kiállításmegnyitóval folytatódik a Madách Imre Városi Könyvtárban. A tájékoztatás szerint a vármegyei önkormányzat kiadványát, a Madách Imre 200 című könyvet a szerkesztő, Gréczi-Zsoldos Enikő egyetemi docens mutatja be.

Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a vármegyei közgyűlés elnöke a kötet előszavában így fogalmaz:

Mi, Nógrád vármegyeiek Madách, az alkotó mellett egy kicsit tán jobban ismerjük, tiszteljük és szeretjük Madáchot az embert, a hazafit. Tudjuk mi is, hogy Madách nem beszorítható és nem kiszorítható. Madách költő, író, politikus, szónok, tudós, közigazgatás-szervező.

A kötet 17 szerző munkáiból állt össze. Feldolgozták a Madách-ábrázolásokat, szobrokat, festményeket, érmeket, és az író utóéletét is. Egy fejezet Madách kapcsolataival foglalkozik; kiderül az írásból, hogy Lónyay Menyhért, a későbbi miniszterelnök jó barátja volt az írónak, mint ahogy Szontagh Pál vagy Nagy Iván történész is. Külön foglalkoznak Madách és Arany János irodalmi barátságával.

Mit érdemes tudni a rendezvényről?

Önálló fejezetet kapott a könyvben Az ember tragédiája, valamint helyet kaptak az író, költő szerelmei is a 2022-ben elhunyt Andor Csaba Madách-kutató kézirataiból. A kötet a Madách-leszármazottakkal készült interjúkkal zárul. A könyvtár galériáján a városi önkormányzat Horváth Endre-díjában részülő idősebb Telek Zoltán festőművész munkáiból nyílik kiállítás. Idősebb Telek Zoltán a mai Szlovákia területén, Losoncon született 1943-ban, iskoláit Balassagyarmaton végezte. Első olajfestményét tizenévesen festette, majd később Bacsúr Sándor és Farkas András lettek a mesterei. Rendszeres kiállítója a Balassagyarmati Nyári Tárlatoknak, és több önálló kiállításon mutatkozott be az elmúlt években, többek között az Artbázis Összművészeti Műhelyben Budapesten.

A központi ünnepséget a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban rendezik meg, ahol Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Közgyűlés elnöke és Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára mond köszöntőt. Az ünnepségen adják át az ez évi Madách-díjakat. Az idei díjazottak Nógrádi Gergely operaénekes, kántor, író, újságíró, valamint a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár. Az eseményen mutatják be az Egy nógrádi próféta - Madách Imre és Az ember tragédiája című filmet, amit a vármegyei önkormányzat megbízásából készített a Cameofilm Studio Kft.

A forgatás tavaly ősszel zajlott

A tájékoztatás szerint a forgatás tavaly ősszel zajlott azokon a helyszíneken, amelyekhez Madách Imre élete erős szállal kapcsolódott: a csesztvei Madách Kúriában, ahol boldog házaséveit töltötte, s amely ma emlékházként működik, valamint Balassagyarmaton, ahol aljegyző volt. A film elkészítésében közreműködött a gazdag Madách-gyűjteménnyel rendelkező balassagyarmati Palóc Múzeum is. A 30 perces film célja az ismeretterjesztés, azon belül kiemelt szándék volt, hogy digitális iskolai tananyagként szolgálja a köznevelést. A film rendezői Barlay Tamás és Kis-Tóth Zalán.

Madách Imre, Az ember tragédiája szerzője 1823. január 20-án született a nógrádi, ma Szlovákiához tartozó Alsósztregován. A magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakja mindössze 41 évet élt. A Madách Imre-díjat 1964-ben, halálának 100. évfordulóján alapították.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

nógrád

balassagyarmat

író

szórakozás

rendezvény

könyvtár

könyvbemutató

ünnepség