Már ez is tilos: 50 ezres bírságot fizethetsz ezért 2024 telén a magyar tavaknál

HelloVidék   
  Megosztom
Már ez is tilos: 50 ezres bírságot fizethetsz ezért 2024 telén a magyar tavaknál

Ahogy beköszöntenek a mínuszok, befagynak a tavak, víztározók, ami sokakat csábít csúszkálásra és korcsolyázásra. Ennek is megvannak a maga veszélyei, a napokban tragédia is történt. Előfordul, hogy a tűzoltóknak kell kimenteniük azokat, akik alatt beszakadt a jég.

A hétvége időjárása változatos lesz, éppen ezért óvatosan induljunk kirándulni, vagy korsolyázni, csúszkálni a gyerekekkel. Az előrejelzések szerint szombaton borult lesz az ég, majd délután északnyugat felől csökken a felhőzet, kiderül az ég.

Az esőt északnyugat felől egyre inkább havas eső, végül havazás váltja fel, majd délutántól szűnni kezd a csapadék. Az északnyugatira, északira forduló szelet sokfelé erős, az Észak-Dunántúlon és a Zemplén térségében viharos lökések kísérik. A reggeli -2, +4 fokról kora délutánra -1 és +4 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Éppen ezért érdemes megfogadni a Katasztrófavédelem intelmeit, hiszen egy pillanatnyi figyelmetlenség is elég ahhoz, hogy megtörténjen a baj! Lássuk, mit tanácsolnak a szakemberek a hétvégi kikapcsolódáshoz

Íme néhány tanács, hogy ne sodord magad és családod veszélybe:

1. Mikor biztonságos a jégre lépni?

Ahhoz, hogy biztonságosan elbírja a jég embert 10-12 centiméternél vastagabb jégréteg szükséges. A jég akkor éri el ezt a vastagságot, ha a hőmérséklet több napon keresztül –10° Celsius-fok alatt marad. Jelenleg életveszélyes a természetes vizek jegére menni. Amíg nincs olyan hideg, hogy megfelelő vastagságú jégréteg alakuljon ki és korcsolyázni szeretnénk, keressünk fel egy mesterséges koripályát.

2. Hol szabad korizni, ha elég vastag a jég?

Ha tartós a hideg és befagynak a természetes vizek, akkor sem szabad akárhol jégre menni. A természetes vizekben a jég alatt lehetnek meleg források, vagy a víz alatt olyan bomlási, rothadási folyamatok mehetnek végbe, amik hőt termelnek. Emiatt a jég üreges lehet, vagy eltérő lehet a vastagsága akár egyetlen négyzetméteren belül is. Magyarországon minden vízfelületnek van egy kezelője: ez lehet az önkormányzat, vagy egy horgásztársaság. Ezek feladata, hogy megmérjék a jég vastagságát és megfelelő vastagság esetén kijelöljék a sportolásra alkalmas jégfelületet. Csak a kijelölt területen szabad a jégre menni!

3. Ne korizzunk egyedül!

Nem tanácsos egyedül a természetes vizek jegére menni. Ha többen vagyunk, tudunk egymásra figyelni, és ha baj történik, a többiek segítséget tudnak hívni.

4. Telefon nélkül soha!

Hasznos, ha a társaság több tagjánál is van feltöltött mobiltelefon, így baj esetén tudunk segítséget hívni a 112-es segélyhívó számon.

5. Tudd, hol mész a jégre!

Ugyan az okostelefonokról tárcsázott segélyhívás alapján beazonosítható, honnan is hívtuk a 112-t, nem árt, ha el tudjuk mondani, hova érkezzenek a tűzoltók és a mentők. Tájékozódjunk, hogy hol is vagyunk, hol megyünk a jégre.

6. Mit tegyünk, ha reped a jég?

Ha ropogást, recsegést hallunk, azonnal hasaljunk a jégre, és próbáljunk meg a part felé hason csúszva eljutni. Minél nagyobb testfelülettel legyünk a jégen, ezzel is csökken a veszélye, hogy beszakad alattunk.

7. Ha beszakad

Ha a jég beszakadt alattunk, próbáljuk megőrizni a hidegvérünket, és ne kapálózzunk, mert újra és újra be fog szakadni ott, ahol megpróbálunk kimászni a vízből. Ehelyett nyugodt mozdulatokkal – a mellúszáshoz hasonlóan – próbáljunk hassal felfeküdni a vízre, és igyekezzünk ráúszni a part felőli jégre. Ha van nálunk lakáskulcs vagy golyóstoll, ezeket karomként használva rá tudjuk húzni magunkat a jégre.

8. Ha a jég alá kerül valaki

Ez a legrosszabb forgatókönyv. Ilyenkor felfele nézve, a fények alapján tájékozódva meg kell keresni a léket a jégen, ahol beszakadt.

9. Hogyan segítsünk annak, aki alatt beszakadt a jég?

Ne kezdjünk meggondolatlanul, hanyatt-homlok segíteni, hiszen amellett, hogy a saját életünket kockáztatjuk, további beszakadásokat is előidézhetünk. Ha van a közelben létra, kötél, hosszú, erős ág vagy nagyobb deszka, ezekkel megpróbálhatjuk kihúzni a bajba jutott embert, de akár összecsomózott ruhákkal is segíthetünk. Ha a környezetünkben valaki jeges vízbe esik, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívószámot. A tűzoltók segítenek a fagyos vízből kihúzni az embert, a mentők pedig ellátják.

10. Mit kell tenni, ha kimentettünk valakit?

Ha a tűzoltók kiérkezése előtt sikerül kihúznunk a bajba került embert, azonnal vigyük fűtött helyre, és a vizes ruháit levéve öltöztessük meleg ruhába. Fokozatosan kell felmelegíteni a kihűlt testet, tehát tilos a forró zuhany vagy fürdő. Langyos vízzel kezdjük, aztán fokozatosan emeljük a hőmérsékletét. Ha a sérült eszméleténél van, ihat egy-két korty meleg alkoholmentes italt, illetve javasolt egy kis szőlőcukor fogyasztása is, amennyiben viszont eszméletlen, akkor tegyük szabaddá a légutakat, takarjuk be, és kövessük a mentőszolgálat diszpécserének utasításait.

Sokszor állatok is veszélybe kerülnek!

  • 2019-ben egy kutya vesztegelt a jég tetején, akinek már ereje sem volt ugatni.

  • 2020-ban két kutya alatt szakadt be a jég, emellett még egy vízbe fagyott hattyút is a tűzoltóknak kellett kimenteniük.
  • 2021-ben két ember alatt szakadt be a jég, emellett 6 kutyát, 5 őzet, és egy rókát mentettek ki a tűzoltók, mert beszakadt alattuk a jég. 2 kacsa és 6 hattyú pedig a vízbe fagyott, ezeket is a tűzoltók mentették ki.
  • 2022-ben egy ember, két kutya és egy őz alatt szakadt be a jég, a tűzoltók mentették ki őket.
  • 2023-ban egy szarvas és egy kutya igényelt hasonló mentést.
  • 2024 első hónapjában jégbe fagyott hattyúkat mentettek a makói tűzoltók a kiszombori tóból. Csak kishajókkal tudták megközelíteni az állatokat, akiket ezután kéziszerszámokkal szabadítottak ki a jégből. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 24 óráig látható Facebook-történetében azt írta, a szárnyasok szerencsére épségben kimenekültek a fagyos víz csapdájából.
  • De nem csak a hattyúk kerültek veszélybe, mivel a befagyott sajókeresztúri víztározó is foglyul ejtett egy őzet. A miskolci tűzoltók mentőkötéllel és nem kevés leleménnyel oldották meg a jégen csúszkáló állat helyzetét.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

jég

veszély

baleset

katasztrofavédelem

tavak

folyók

víztározók

csúszkálás

korcsolyázás

állatok

kutya

őz

hattyú

beszakadt jég