Új kiállítás nyílik a Szolnoki Galériában: híres magyar művész képeit láthatjuk

MTI   
  Megosztom
Új kiállítás nyílik a Szolnoki Galériában: híres magyar művész képeit láthatjuk

A színekben rejlő hatalmas erő címmel Tornyai János festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Szolnoki Galériában februárban.

Szebenyi Nándor, a Damjanich János Múzeum művészettörténeti osztályának vezetője a tárlatról tartott hétfői hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatón elmondta, Szolnokon utoljára csaknem negyven éve, 1986-ban rendeztek nagyobb kiállítás Tornyai János munkáiból. Akkor a festőművész nevét viselő hódmezővásárhelyi múzeum mellett a Magyar Nemzeti Galéria kölcsönzött festményeket a tárlatra.

Mintegy 120 festmény lesz látható

A szolnoki és a hódmezővásárhelyi múzeum együttműködésével létrejövő új kiállításon mintegy százhúsz festmény lesz látható abból a csaknem ezer alkotásból, melyet a Tornyai-múzeum gyűjteményében őriznek - közölte a szakember.

Nagy Imre, a tárlat anyagát válogató művészettörténész felidézte, Hódmezővásárhelyen 2019-ben rendeztek gyűjteményes kiállítást Tornyai János munkáiból azzal a céllal, hogy árnyalják, gazdagítsák a munkásságát csak az alföldi festészethez soroló képet. A szolnoki tárlat is egy lépés azon az úton, hogy Tornyai János elnyerje azt a rangot a magyar festészetben, amely őt megilleti.

Festményeken a magyar parasztság ikonikus témái

Való igaz, hogy a művész a magyar parasztság ikonikusnak tekinthető témáit festette pályája elején, de ahogy fogalmazott, 1917-ben "kiszeretett a parasztból". Ezt követően kezdte képein rendkívüli színgazdagsággal megörökíteni a többi közt az alföldi tájat. Új látásmódjának kialakulásában fontos szerepet játszott házvezetőnője, élettársa és később festőtársa, Kovács Mári. Naplójában - az akkor már idős mester - maga is nőábrázolásaira, főként aktjaira helyezte a hangsúlyt saját életművében - fejtette ki a művészettörténész.

Képiró Ágnes, a Damjanich-múzeum művészettörténésze közölte, a február 8-án nyíló és egészen április 14-ig látható kiállítás esszenciáját adja Tornyai János munkásságának. A tárlaton a közönség láthat festményeket a művész valamennyi alkotói periódusából és az általa ábrázolt témákból. Korszakos művei, a Juss, a Csokorkötő, a Csizmahúzás vagy a Bús magyar sors változatai mellett bemutatják érzéki női portréit és aktjait, valamint bajai és szentendrei korszakának "konvencióktól-szabályoktól, rajztudástól és aprólékosságtól felszabadult" alkotásait is.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szolnok

hódmezővásárhely

múzeum

szórakozás

művészet

kiállítás