Sétarepülővel járnád körbe Magyarországot? Páratlan élmény, de méregdrága szórakozás

Szurok Dávid   
  Megosztom
Sétarepülővel járnád körbe Magyarországot? Páratlan élmény, de méregdrága szórakozás

Már jó ideje egyre nagyobb népszerűségnek örvend a magyarok körében a sétarepülés, mint kikapcsolódási forma. Bár alapvetően nem olcsó mulatságról van szó a HelloVidéknek megszólaló szakember szerint a borsós árak ellenére mégis nagy rá az érdeklődés. Sashalmi Attila a Meglepkék.hu élménykutatója szerint Budapest után a legkeresettebb célpontok idehaza: Balaton, Győr, Debrecen és Eger. De vajon mennyiből jön ki manapság egy sétarepülőzés az ország felett? Ennek jártunk utána.


 

Se szeri, se száma azoknak a különböző szolgáltatásokat nyújtó vállalatoknak, amelyek Magyarország felett nyújtanak remek kikapcsolódást. Legyen szó hagyományos repülésről, sétarepülésről, mindenki megtalálhatja magának a legmegfelelőbb kikapcsolódást. A kicsit bátrabbak részt vehetnek tandemugrásokon, hőlégballonozáson, helikopterezésben, vagy sárkányrepülésen is.

Van egy kicsi félsz az emberekben, de nagyon vágynak rá, hogy fentről nézzék a tájat. Azt, ahol élnek vagy valami különleges természeti jelenséget. Ha a pénztárca és a bátorság engedi akkor könnyen meg is valósítható ez mindenki számára

- mondta lapunknak Sashalmi Attila.

A Meglepkék.hu élménykutatója a HelloVidék kérdésére elmondta, hogy a motoros kategóriában lévő sima sétarepülés klasszikus Cesna gépekkel történik, amikből a legtöbbet láthatjuk manapság reptereken. Mint mondja, egy ilyen géppel már 30-40 ezer forinttól ki lehet jönni, persze sok függ attól is, hogy mennyi ideig vagyunk a levegőben, mivel perc alapú az elszámolás.

Egyre több lehetőség közül választhatunk

Aki vviszont helikopterezni akarna, annak már mélyen a zsebébe kell nyúlnia, mivel az ugyanannyi repülés időben akár háromszoros, vagy akár mégtöbb is tud lenni, mint a kisgépes repülésnek. A hőlégballonos repülés sem a legolcsóbb. A szakember szerint ezek a repülések 50 ezertől indulnak személyenként. A magas díjak döntően abból adódnak, hogy itt biztosítani kell a kísérőket, szállítást, és a megfelelő technikai hátteret is. Ezekből tevődik össze, hogy egy felszállás (kosármérettől függ a kapacitás) 200 vagy 500 ezer forint.

Ennek ellenére vannak még olcsóbb lehetőségek. A sárkányrepülős, a siklóernyős kicsi költséggel, kicsi fogyasztással tud működni. Szabadon, érezve a szelet, mint a madár repkedsz több 100 méteres magasságban

- tette hozzá.

A magyarok körében természetesen a legnépszerűbb Budapest és környéke, ezután jön a Balaton, Győr, Debrecen és Eger. Ami a hazai sétarepülők műszaki állapotát illeti, nem érdemes trükközni, mivel a a szigorú ellenőrzések, olyan követelményeket kívánnak meg jelenleg, hogy aki ezt nem tartja be az nem repülhet.

Aki egyedül repked találhat kiskapukat, gyengébb láncszemeket, de aki már utas szállítással, tandemezéssel mutatja meg ezt a világot annak már nem szabad elhanyagolnia sem gépet, sem felszerelést, ugyanakkor az energiaválság is komoly kihívás elé állította a szektort, ez leginkább az üzemanyagáremelések miatt jelent óriási kihívást az ágazatnak, amit csak a szolgáltatás árának emelésével tudnak kompenzálni

- hívta fel a figyelmet.

Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni

Természetesen kiváncsiak voltunk arra, hogy mennyibe kerülnek a különböző szolgáltatóknál az egyes díjak ezért felkerestünk több céget, és szemügyre vettük, hogy milyen lehetőségek közül választhatunk.

A Dream Air-nél többféle opció közül választhatunk, ilyen például a legendás égi séta Repülés az Egri csillagok filmes díszletei felett, ami 25 perc. Az árak a következőképpen alakulnak:

  • 1 fő - 24 400 Ft
  • 2 fő - 31 900 Ft

A másik ilyen élményrepülés a Vén Duna természeti kincsei feletti sétarepülés amelynek útvonala: Gemenc – Kalocsa – Dunaföldvár, ez cirka 120 perc. Az árak pedig így alakulnak:

  • 1 fő - 102 300 Ft
  • 2 fő - 138 300 Ft

A repülünk.hu-nál is többféle lehetőség közül választhatunk, ilyen a "Repülünk veled a kanyargó Duna felett!" amely út során a Nagykovácsi medence érintése után a Pilis-hegyi Boldog Özséb-kilátó mellett érik el a Dobogókőt, ahonnan már megcsodálhatjuk a teljes Dunakanyart. Az utazás kb. 40-45 percet vesz igénybe. Ennek ára:

  • 1 fő - 65 990 Ft
  • Egy másik út során a Visegrádi várhoz utazhatunk, ahol rögvest látni lehet majd a távolban Szadát és Veresegyházát. Az utazó magasságon megcsillan a Duna folyam, ahogy körül öleli a Szentendrei-szigetet míg el nem éri a szigetcsúcsot. Az indulás Gödöllőröl történik, a menetidő 50 perc, ennek ára:

    1 fő - 65 990 Ft

A Balaton sem kívétel

Végezetül nem mehetünk el szó nélkül a magyar tenger felletti sétarepülésről sem. Az egyik ilyen vállallkozás a LuciaAir aki Balatonkeresztúrról indít, és kínál repüléseket a Balaton felett. Ami az érdekesség, hogy rengeteg variáció közül választhatunk itt, attól függően, hogy Tihany felé, Badacsony felé, vagy éppen egy teljes körtúrát szeretnénk részt venni. Az árak, túrák szerinti leosztásban a következőképpen alakulnak:

Tihany - Révfülőp - Szigliget túra

  • Ár: 90 000 Ft/fő

Tihany - Keszthely - Zala torkolat

  • Ár: 90 000 Ft/fő

Teljes balatoni túra

  • Ár: 120 000 Ft/fő

Badacsony - Szigliget

  • Ár: 40 000 Ft/fő

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

repülés

ár

repülőgép