Figyelmeztet a rendőrség: veszélyesek az utak, erre figyelj!

HelloVidék   
  Megosztom
Figyelmeztet a rendőrség: veszélyesek az utak, erre figyelj!

A biztonságos közlekedés érdekében a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja figyelmet az őszi-téli időjárás veszélyeire és a megváltozott útviszonyokra - írja a police.hu.

A rendőrség közlése szerint ebben az időszakban szinte mindig csúszósak és nedvesek az utak, valamint a köd és sötét miatt romlanak a látási viszonyok. E tényezők miatt a balesetek bekövetkezésének kockázata is megnövekszik, ezért kiemelik, hogy rendkívül fontos az autó felkészítése az őszi-téli időszakra.

Így készítsd fel a járművedet a télre

Érdemes minden biztonsági berendezést átvizsgálni, valamint a világítás, fékrendszer, futómű, akkumulátor és gumiabroncsok állapotának ellenőrzése is elengedhetetlen. Az autósoknak rendkívül fontos a megfelelő ablakmosó folyadékot beszerezniük, de figyelni kell a jól működő ablaktörlőre is. Ebben az időszakben jobban tesszük, ha beszerzünk egy jégkaparót vagy egy jégoldó spray-t, de a nyári gumit is le kell cserélnünk már 7 Celsius fok alatt, mivel egy jó téligumival lecsökken a féktávolság. A fékút hosszára a lengéscsillapító állapota is hatással van, ezért ezt is érdemes ellenőriztetni műszeres méréssel.

A vezetőknek is fel kell készülniük

Az autóvezetőknek is figyelniük kell a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyokra. Jó látási viszonyok mellett is előfordulhatnak ködfoltok, ahol a látótávolság pillanatokon belül drasztikusan lecsökken. Ekkor fontos, hogy nem szabad pánikszerűen lefékezni, mert a mögöttünk haladó jármű könnyen belénk rohanhat. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy ködös útszakasz van előttünk, fokozatosan csökkentsük a sebességet, használjuk a tompított világítást és a ködlámpát is.

A nedves, nyálkás, jeges és havas utak is fokozott odafigyelést követelnek, mivel megnő a féktávolság. Egy hirtelen fékezéssel a megcsúszás, kifarolás és a pályaelhagyás veszélye is megnő, ezért alacsonyabb sebességgel érdemes közlekedni, valamint kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat és finom fékhasználatra törekedjünk! A követési távolságot növelve és a sebességet csökkentve sok balesetet lehet elkerülni, mivel a pára és a köd rontja a távolságbecslő képességet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

rendőrség

figyelmeztetés

utazás

közlekedés

vezetés

autó

utak

időjárás

tél

ősz