Több változás is jön a Balatonnál: csak egy részének fognak örülni a horgászok

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Több változás is jön a Balatonnál: csak egy részének fognak örülni a horgászok

A pandémiás időszak ellenére csak elenyésző mértékben csökkent a Balaton horgászlátogatottsága, derült ki a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutóbbi ülésén. Ahogy arra Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. beszámolójában rámutatott, annak ellenére tudták tartani a korábbi évek tendenciáit, hogy több önkormányzat zárta a vízhez való lejutás lehetőségét, a strandokat és sétányokat. A csökkenés csak a teljesen elmaradt külföldi vendéghorgászok miatt következett be, amelyet azonban a hazai horgászok nagyobb aktivitása enyhített. Jó hír, hogy a nyári időszak viszont horgászati szempontból is erősnek bizonyult, így ebben az esztendőben további, várhatóan mintegy 15 százalékos növekedést könyvelhetnek el. A tanácskozáson természetesen a HelloVidék is részt vett.

A horgászoknak is fontos információkkal szolgált minap a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., amely beszámolójában közzétette az eddig elért eredményeiről és a jövőbeli terveiről szóló információkat is. Bár az új koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet miatt elmaradtak a külföldi vendégek, a belföldi horgászok nagyobb aktivitása miatt az idei statisztikák eddig a tavalyihoz hasonlóan alakultak. Sőt, a nyári időszak ezeket a számokat csak még inkább erősítette. De lássuk a számokat!

2019 (tényleges) (ezer Ft) 2020 (tervezett) (ezer Ft)
Árbevétel 1076557 1211042
Ebből horgászjegy 822530 944630
Eredmény 93731 16098

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint szintén jó hír, hogy rendkívüli halelhullás a korábbi évekhez hasonlóan, idén sem történt: a korábbi két esztendőhöz képest nagyobb számban a keszegfélék (elsősorban a dévér) elpusztult egyedeinek összegyűjtése okozott nagyobb munkát. Ezeknél a fajtáknál ebben az évben a korábbiaknál erősebb, a Lernaea-félékhez tartozó, parazitikus életmódot folytató copepoda rák, a Tracheilastes maculatus általi fertőzés okozott nagyobb elhullást. A haltetem begyűjtési statisztikák így alakultak:

Év Busa Harcsa Angolna Ponty Süllő Keszeg félék Balin Garda
2020 980 18 362 1541 150 61785 47 600
2019 714 4 560 4900 400 17694 11 3470
2018 840 2 1123 3076 - 16929 - 350

A szervezethez tartozó tógazdaságok közül a július végi esőzések során Varászló súlyos károkat szenvedett el. A tógazdaság több kilométernyi töltése sok helyütt erősen megrongálódott, ám gátszakadás, így katasztrófahelyzet nem következett be. Ahogy arról a HelloVidék értesült, a helyreállítási munkák jelenleg is folynak, a halállomány megmaradása itt kérdéses.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakembere elmondta azt is, hogy atöbbi tógazdaságban az előzetes termésbecslések alapján a tervezett haltermés várható, azaz a telepítési kötelezettségeink teljesítése mellett saját termésből tudják kihelyezni, elindítani 2021-ben a hozzájuk került Mórichelyi (350 hektár) és Fonyódi (130 hektár) tógazdaságokat is.

A jövőbeli tervek kapcsán elárulták azt is, hogy tervezés alatt áll balatonszárszói halastó területén egy vízi iskola létrehozása, ahol a nyári időszakban gyerekek táboroztatását és oktatását szeretnék megvalósítani. Emellett elkészült egy engedélyes terv a tihanyi, úgynevezett gödrös partszakasz rész-rekonstrukciójára, ahol a partvédő kövezés megerősítése nyomán a horgászokat le szeretnék vinni a partvédmű szintjére. A munka elvégzésére az árajánlatok bekérése van folyamatban.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

horgászat

balaton

pecázás

magyar tenger

bft

balaton fejlesztési tanács