Indul a viharjelzés a nagyobb tavakon: mutatjuk, hol üzemelnek viharjelző állomások

MTI   
  Megosztom
Indul a viharjelzés a nagyobb tavakon: mutatjuk, hol üzemelnek viharjelző állomások

Április elsején megkezdi működését a viharjelző rendszer a Balatonon, a Velencei-tavon, a Fertő tavon és a Tisza-tavon - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Mukics Dániel közölte:

a százezrek biztonságosabb pihenését segítő, az OKF által üzemeltetett viharjelző állomások október végéig működnek.

A viharjelző pontok az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztása alapján villogó fényjelzéssel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani.

A szél erősségétől függ, hogy milyen viharjelzést ad a rendszer. Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 sárga fényű felvillanás jelzi a veszélyt, ilyenkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzéskor a lámpák percenként 90-szer villannak fel, ez idő alatt tilos a vízben tartózkodni

- ismertette.

Hozzáfűzte, ha óránkénti 40 kilométeresnél erősebb, de 60 kilométeresnél gyengébb szél várható, akkor elsőfokú viharjelzést adnak ki, míg a másodfokú viharjelzés viharos, ennél erősebb széllökésre figyelmeztet. A jelzés a legelső erős széllökés előtt legalább 30 perccel látható.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

viharjelzés

balaton

velencei-tó

fertő tó

tisza-tó

országos katasztrófavédelmi főigazgatóság