Elképesztő pusztítás, tarra vágták a nádast: rengeteg madár pusztult el Vecsésen

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő pusztítás, tarra vágták a nádast: rengeteg madár pusztult el Vecsésen

A költési időszak még javában zajlik, ez viszont nem zavarta a vízügyet, hiszen a Gyáli-csatorna egy szakaszán szinte tövig nyírta a növényzetet. A probléma ezzel annyi, hogy így elpusztultak a nemrég kikelt madarak és tojások is. A helybéli lakosok sem értik miért most kellett elvégezni a munkálatokat.

Szinte mindennap rendszeresen járunk ki a határba. Múlt kedden is kint voltam, láttam, hogy dolgoznak a csatornánál, először azt hittem, hogy csak a rézsűt kaszálják, de kiderült, hogy a vízfelületen is mindent tarra vágtak. Síró madarakat hallottunk, majd másnap láttam, hogy egy nádirigó pár kereste a fészkét, a tőkés récék pedig árnyékot kerestek, a madárdal pedig megszűnt egyik napról a másikra

- mondta Lengyel Hajnalka a Telexnek, aki a Facebookon szerveződő Vecsési Madárles csoport alapító tagja.

Ahogy a portál írja, a civilek nem tudják megbecsülni sem, hogy mennyi madárfióka és tojás eshetett áldozatul a munkálatoknak, mint mondják a gépek felismerhetetlenségig ledaráltak mindent, és a levágott anyag egy részét vissza is dobták a csatorna vizébe. A helyi lakosok szerint nem találtak beazonosítható fészekmaradványokat és tetemeket, ezért feljelentést sem tudnak tenni természetkárosítás miatt.

A portál kereste az Országos Vízügyi Főigazgatóságot (OVF), de kérdésükre azt közölték, hogy

a Gyáli 1. főcsatornán 2011-ben körülbelül 25 kilométeres szakaszon rekonstrukciós munkákat végzett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG), és ennek a projektnek fenntartási kötelezettségei vannak.

Hozzátették, hogy a KDDVIZIG 360 kilométernyi csatornát tart fenn, és a fenntartási munkák biztosítják a vízelvezetést, a folyamatos vízmozgást, utóbbival a vízminőség romlását is megakadályozzák.

Az igazgatóság vagyonkezelésében lévő csatornaszakaszon Natura 2000 védettség nincs, azonban folyamatos egyeztetéseket folytatunk a területileg illetékes nemzeti parkokkal, hiszen nem a természet károsítása a cél, hanem az emberi élet és vagyonvédelem biztonsága, a jogszabályi kötelezettségek betartása mellett

- közölték a Gyáli-csatornáról, ami szennyvíztisztító telepek tisztított szennyvizek befogadója is, így feliszapolódás és szervesanyag-terhelés is jellemzi.

A lap arról is kérdezte a szakembereket, hogy miért pont költési időszakban végzik a csatornafenntartási munkálatokat, de ezt nem indokolta meg az OVF, és arra sem kaptak választ, hogy a növényzet levágása után még milyen munkafolyamatok várhatóak. A Telex információi szerint a helyiek viszont úgy tudják, hogy a medret is kotorni fogják a vízügyesek.

Az üggyel kapcsolatban a területileg illetékes Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnál is érdeklődtek, hogy a munkálatok előtt egyeztetett-e a vízügy velük, de csak azt tudták meg, hogy sok lakossági panasz érkezett a nemzeti parkhoz a vecsési munkák miatt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vecsés

nádas

madarak