Ennyiért bérelhetsz vízparti nyaralót a vidéki Magyarországon: megér ennyit egy saját stég?

HelloVidék   
  Megosztom
Ennyiért bérelhetsz vízparti nyaralót a vidéki Magyarországon: megér ennyit egy saját stég?

Közvetlen vízparti szállásról ábrándoztok, ahol saját stégről csobbanhattok, pecázhattok vagy pattanhattok csónakba a családdal? Akkor nem kell tovább keresgélned mert mi összegyűjtöttünk néhány egészen meseszép szálláshelyet, ahol erre adott a lehetőség. Íme 5 vízparti szálláshely Magyarország minden tájáról.

Bár tavalyhoz képest jellemzően átlagosan max. 15,4 százalékkal növekedtek a vendégéjszaka árak egy fő részére a legnépszerűbb településeken, 2019-hez viszonyítva ez akár 36 százalékos drágulás is lehet – derült ki a Szallas.hu friss összeállításából. A legkeresettebb úti célok közül Hévízen és Balatonfüreden kell a legtöbbet fizetni átlagosan egy éjszakáért. A legkedveltebb desztinációk között Hajdúszoboszlón a legkisebb az áremelkedés tavalyhoz képest, Egerben pedig átlagosan fél százalékkal csökkent egy éjszaka ára egy főnek.

Közülük Zalakaroson (+36,35%), Gyulán (+34,61%), Budapesten (+34,26%) és Hévízen (+33,7%) a legnagyobb az árkülönbség az idén egy főre eső éjszakánkénti díj és a 2019-es szint között. Bár Hévíz után Balatonfüreden a legdrágább egy éjszaka egy főnek, 14 444 Ft, ez 2019-hez képest 6,8 százalékos emelés, ami rekord alacsonynak számít a mezőnyhöz képest. Mellette Hajdúszoboszló drágult csupán 13,8 százalékkal 2019-hez viszonyítva, a többieknél 22-35 százalékos a változás a pandémia előtti nyárhoz képest.

Árnyalja az összképet, ha a pandémia előtti időszak mellett a tavalyi nyárhoz is hasonlítjuk az egységárakat. Az idei nyár top tíz belföldi úti céljai közül, a szállástípusokat összevonva, Egerben például fél százalékkal csökkent az egy főre jutó éjszakánkénti átlagár tavalyhoz képest. Hajdúszoboszlón 1 százalékos a növekedés, Balatonfüreden 2,2 százalékos, Siófokon 3,9 százalékos.

Pécsett már átlagosan 8,6 százalékos emelkedést látunk, Szegeden 10,7 százalékkal, Budapesten 13,1 százalékkal kerül többe idén egy éjszaka egy fő számára. A legnagyobb emelkedés Gyula (+15,2%), Zalakaros (+15,11%) és Hévíz (14,2%) esetén tapasztalható

- mondta Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője. Mint mondta, adataik szerint országosan 2018 óta az évenkénti áremelés átlaga 10,5 százalék volt. Így az idei átlagos növekedés a számok alapján közel trendszerű. Ugyanakkor a sajtószóvivő hozzátette, hogy akik a pandémia előtt évben voltak utoljára nyaralni, az idei vakáció árain megdöbbenhetnek.

A legkeresettebb települések között szinte azonos a trend a foglalások szállástípusok közötti eloszlását tekintve. Valamennyiüknél a non-hotel kategória közel dupla annyi vagy annál is több foglalást szerzett eddig, mint a hotelek

- mondta Kelemen Lili.

A sajtószóvivő azt is hozzátette, hogy Hévízen és a fővárosban kiélezettebb a verseny, közel azonos a foglalások eloszlása a hotelek és a többi szálláskategória között. Bár a foglalási szint magas, a kereslet tetőzni és lassulni látszik, hasonlóan a pandémia előtti évek szezonalitásához. A portál várakozása szerint árnyalhatja a belföldi turizmus nyári eredményeit a rövidülő tartózkodási idő és a non-hotelizáció is.

Nagyobb mértékű a drágulás a tópartokon, mint az országos toplista szereplői esetén?

Minden harmadik foglalás a Balaton térségébe szól a Szallas.hu statisztikái szerint, de nincs még teltház a magyar tengeren. Messze a legnépszerűbb a főváros közelségét élvező Siófok, a régióban második helyen lévő Balatonfürednél több, mint kétszer annyi foglalást zsebelt be eddig. A harmadik helyezett Hévíz, őt követik Keszthely és Balatonlelle. A top balatoni desztinációk közül Hévízen (14 449 Ft) és Balatonfüreden (14 444 Ft) kerül a legtöbbe egy éjszaka egy főnek, Balatonboglár (7 822 Ft) és Fonyód (9 032) pedig a legolcsóbbak a szállások átlagos egységárát illetően. A Balaton térségében az átlagos éjszakánkénti ár egy fő részére idén 10 799 Ft. Ez 3,5 százalékos növekedés tavalyhoz képest, 2019-hez viszonyítva pedig 29,3 százalékos drágulást jelent.

A Tisza-tó térsége a portál nyári foglalásainak 2,5 százalékát teszik ki. Itt Tiszafüred, Poroszló, Abádszalók, Kisköre és Sarud szállásai a legkelendőbbek. A térségben egyébként Kisköre (9 310 Ft) és Tiszafüred (9 131 Ft) vendégéjszaka árai a legmagasabbak egy fő részére, de ez még mindig jóval, kb. 17 százalékkal, az országos átlag (11 ezer Ft ) alatt van. A Tisza-tónál tavalyhoz képest átlagosan 5,6 százalékkal kell többet fizetni egy főnek egy éjszakáért, 2019-hez viszonyítva viszont 55,1 százalékos a drágulás.

A Fertő tó környékén Sopron messze a legnépszerűbb, országos viszonylatban pedig a 20. legkedveltebb úti cél a nyáron a portál kimutatása alapján. A térségbe leadott foglalások a portál nyári foglalásainak másfél százalékát jelentik. Itt Sopron (10 698 Ft) és Hegykő (10 133 Ft) átlagos vendégéjszaka árai a legmagasabbak egy fő részére a legkeresettebb települések közül. Sarródon viszont 5 670 Ft az átlagos fejenkénti és éjszakánkénti ár. A Fertő tónál 8,21 százalékkal fizet többet egy vendég egy éjszakáért tavalyhoz viszonyítva, 2019-hez képest pedig 32,6 százalékos az áremelkedés.

A portál nyári foglalásainak 1,2 százaléka a Velencei-tó környékére szól. Velence és Gárdony szálláshelyei a legkeresettebbek és itt a legmagasabb az éjszakánkénti ár egy fő részére. Velencén 13 448 Ft-ba, Gárdonyban 11 131 Ft-ba kerül, így mindkettő az országos átlag (11 ezer forint) felett helyezkedik el. Bár a térségben tavalyhoz képest 3,29 százalékkal kevesebbet fizet egy vendég egy éjszakáért, 2019-hez viszonyítva ez így is 19 százalékos emelkedést jelent.

Mennyibe kerülnek a saját stéges szállások?

A tóparti szálláshelyek közkedveltek, de sokan vágynak egy kis magányra, elszigeteltségre, csendre a nyaralásuk során. Éppen ezért egyre népszerűbbek a saját stéggel rendelkező szálláshelyek. Egyre több olyan nyaraló kerül fel a szállásadó portálokra, melyekhez saját partrész is tartozik, ahol a család együtt tud fürdeni, úszkálni úgy, hogy nem zavarják őket idegenek, vagy ők nem zavarnak másokat az esetleges zajjal, hangoskodással. Nézzük is meg, mennyibe kerül egy négy fős család számára egy ilyen nyaraló néhány napra.

Kákafoki Nyaraló, Szarvas

Csodás természeti környezetben egy igazi kis ékszerdoboz rejtőzik Szarvason. A 40 négyzetméteres, felújított víkendház összesen 6 főt tud fogadni. A stégen pedig sütögetni, valamint napozni is lehet. Egy négy fős családnak is legalább 3 éjszakát kell foglalni, így a négy nap, három éjszaka összesen 105 000 forintba kerül, ellátás nélkül.

Tóparti Üdülőház, Gyékényes

Akár négyen is elfértek ebben a remek gyékényesi házikóban, melynek vintage hangulata hamar magával ragad majd mindenkit. Huppanjatok bele a hintaágyba és élvezzétek a gyönyörű kilátást! Itt is legalább három estére kell foglalni. Egy négyfős családnak itt nyaralni három estét, négy napot, 205 000 forintba kerül, ellátás nélkül.

Madárfészek Apartman, Kál

A hatalmas panorámaablakoknak köszönhetően a 8 fős káli Madárfészek Apartmanból akár tévézés közben is szemmel tarthatjátok a tó mellett hintázó és csúszdázó gyerekeket. Lazítsatok egy modern, takaros szálláson! Ez a nyaraló a négyfős családnak két estére, három napra 130 000 forintba kerül, ellátás nélkül.

Vivien Vendégház, Berekfürdő

Egy rövid sétára a Berekfürdői Termál- és Strandfürdőtől bújik meg ez a kiváló, 6 fős vendégház, ahol jól felszerelt konyha, kellemes környezet és saját stég is vár rátok. Egy négyfős családnak, igazán kedvező áron, 60 000 forintért kiadó, ellátás nélkül.

Intertranscoop Lake House, Vámosszabadi

Komfortos, 8 fős faházról álmodoztok, ahol a saját stég is adott? Nos, a Intertranscoop Lake House pont ilyen! Egy négyfős család itt is egészen kedvező áron, 90 000 forintért tud szállást bérelni, ellátás nélkül.

Összességében jól látszik, hogy bizony egekben vannak a szállásárak. Viszont érdemes nyitott szemmel járni és keresgélni mert bizony ki tudunk fogni egészen barátságos áron kiadó vízparti nyaralókat is. Hiszen nem mindegy mennyibe kerül a szállás egy család számára, főleg akkor, ha az ár nem tartalmaz ellátást sem. Ez mindig pluszköltséggel jár, mindegy, hogy étteremben akarunk ebédelni, vacsorázni vagy magunk főzünk arra a pár napra.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szálláshely

szálláshely árak

szálláshely körkép

vízparti szállások

stég

szállás stéggel

vízparti nyaralás