Autósok, figyelem: zarándoklatot rendeznek ezen az útvonalon

MTI   
  Megosztom
Autósok, figyelem: zarándoklatot rendeznek ezen az útvonalon

smét megrendezik a hagyományosan minden tavasszal tartott, több mint húsz kilométeres zarándoklatot Pécs és Máriagyűd között május 13-án - közölte internetes oldalán az eseményt szervező Pécsi Egyházmegye.

Az idén főként az 58-as főúton halad majd az egyházmegye egyházközségeinek, közösségeinek megújulásáért felajánlott zarándoklat, amelyen gyalogosan és kerékpárral is részt lehet venni, és az útvonal tetszőleges pontján lehet hozzá csatlakozni

- írták.

A gyalogos zarándokok reggel hét órától gyülekeznek Pécs határában a II. János Pál pápa útján található, korábbi FEMA-parkolóban, és fél nyolckor indulnak az 58-as úton Szalánta, majd pedig a túronyi Árpád-kori templom érintésével Máriagyűdre, ahova a kerékpáros zarándokok fél kilenckor indulnak a pécsi székesegyháztól.

A zarándokút során a szalántai művelődési házban, majd pedig túronyi Árpád-kori templomnál lehet felfrissülni, regenerálódni. A megállóhelyeken és Máriagyűdön érkezéskor szükség szerint vizet osztanak, valamint lehetőség lesz arra is, hogy a kulacsokat vízzel töltsék meg

- közölte az egyházmegye.

A menet várhatóan délután kettőkor ér Máriagyűdre, ahol a zarándokok közös imádságban mondanak köszönetet a zarándoklat kegyelmeiért, majd a zarándoklat záró - fél négytől, a Felföldi László megyés püspök által celebrált - szentmise előtt folyamatosan gyónási lehetőséget biztosítanak a kegyhelyen.

Felhívták a figyelmet arra, hogy esős időjárásban nem rendezik meg az eseményt, ezért arra kérik az érdeklődőket, hogy a zarándoklat reggelén figyeljék a Pécsi Egyházmegye internetes, illetve közösségi oldalát.

Közölték azt is, hogy a zarándoklaton mindenki kizárólag a saját felelősségére vehet részt, egyben arra is kérik a híveket, hogy az időjárásnak megfelelő öltözetről, napfény elleni védelemről, kalapról, vízhatlan ruházatról, továbbá kellő mennyiségű folyadékról, valamint igény szerinti hideg élelemről mindenki gondoskodjon.

A zarándoklat ideje alatt a szervezők folyamatos orvosi ügyeletet biztosítanak, mentőautó és egészségügyi személyzet kíséri a menetet, a pihenőhelyeken pedig orvosi sátrakat állítanak fel.

Tudatták azt is, hogy a 2022-es év zarándoklatához hasonlóan idén sem lesz lehetőség az egyházmegye által szervezett buszjáratokon Pécsre visszautazni. A hazautazás egyénileg, a plébániák, zarándokcsoportok saját szervezésében, illetve a Volánbusz Zrt. menetrendszerinti járataival lehetséges.

A tájékoztatásban kitértek arra, hogy a Pécsről Máriagyűdre induló zarándoklatot 2009-ben szervezték meg először a Pécsi Egyházmegye alapításának ezeréves évfordulójára emlékezve; tavaly több ezer zarándok érkezett meg közösségben a kegyhelyen bemutatott ünnepi szentmisére. További részletek a zarándoklatról a www.pecsiegyhazmegye.hu, illetve www.facebook.com/pecsiegyhazmegye oldalakon olvashatók.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pécs

máriagyüd

zarándoklat