Tömegek utaznak ide nyaralni 2023-ban: filléres belföldi úti cél, de fogynak a helyek

HelloVidék   
  Megosztom
Tömegek utaznak ide nyaralni 2023-ban: filléres belföldi úti cél, de fogynak a helyek

A legfrissebb adatok szerint, egyre inkább nyitnak a magyarok a vidéki nagyvárosok felé. Pécs, Eger, Szeged - csak néhány nagyobb település, ami egyre jobban vonzza a magyarokat. Ráadásul a trendek is változni látszanak, a fürdővárosok mellett egyre többen kíváncsiak a hazai várakra, kastélyokra is. Cikkünkben most annak jártunk utána, merre utaztak legszívesebben a magyarok idén. Hogyan változott a felkapottabb megyék turisztikai forgalma. Illetve mennyibe kerülnek most a top 5 leglátogatottabb városban a szálláshelyek egy család számára. Lássuk! 

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint, 2023 márciusában a kereskedelmi szálláshelyeken1 (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 667 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 5,8, a vendégéjszakáké 9,0%-kal kevesebb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 17%-kal visszaesett, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 1,2%-kal emelkedett. 2023. január–márciusban a belföldi vendégek 9,6%-kal kevesebb, a külföldiek 15%-kal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában.

2023. márciusban:

  • A belföldi vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 17%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 367 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 825 ezer volt. Utóbbiak 78%-át szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 13%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A forgalom a panziókban 27, a közösségi szálláshelyeken 29%-kal csökkent a 2022. márciusihoz viszonyítva.

    A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák 25, illetve 18%-át regisztrálták.
  • A külföldi vendégek száma 1,4, a vendégéjszakáké 1,2%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyekre érkezett 301 ezer vendég összesen 839 ezer vendégéjszakát töltött el. Ezek 83%-át szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 0,7%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

    A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 68%-át regisztrálták.

A Szallas.hu első negyedéves adataiból is az látszik, hogy az ebben az időszakban leutazott belföldi foglalások elmaradnak a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

11,8 százalékos csökkenést látunk. Azt is hozzá kell tenni, hogy tavaly március 15-e hosszú hétvégét hozott, ráadásul négynaposat, ami a COVID utáni éveket követően kiszabadulási lázban tartotta az országot. Ezzel szemben idén a húsvéti hosszú hétvége pezsdítette fel a belföldi turizmust, de ez már a második negyedévre esett

- tekintett vissza Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője. Hozzátette, a portál bruttó szobaár bevétele azonban így is 6,5 százalékkal nőtt ebben az időszakban 2022 első negyedévéhez képest.

Inkább a rövidebb utazásokra volt nagyobb arányban igény, az átlagos foglalási hossz 1,9 éj volt, míg az átlagos létszám foglalásonként 2,5 fő. A foglalások 40 százaléka hotelbe szólt, negyede apartmanba, 15 százaléka panzióba, 17 százaléka vendégházba és 4 százaléka pedig egyéb típusú szálláshelyre. Tízből négy vendég wellness-szállást foglalt. Sokan választották a fürdőzést és a várlátogatást. Gyula, Hévíz, Hajdúszoboszló és Zalakaros fürdőit tömegek keresték. De az egri vár, a visegrádi fellegvár és a Festetics-kastély is sokakat megmozgatott

Hova foglalt a legtöbb magyar?

Budapest, Eger és Pécs lettek a dobogósok, ezekre a településekre érkezett a legtöbb vendég a szállásadó portál adatai szerint. Hévíz, Szeged, Gyula, Hajdúszoboszló, Siófok, Debrecen és Zalakaros kerültek még fel a legvonzóbb települések listájára a foglalási darabszám alapján.

Minden ötödik foglalás Észak-Magyarországra szólt, 17 százalék a fővárosba és vonzáskörzetébe, 13 százalék a Nyugat-Dunántúlra és 11,9 százalék a Balatonra. Utánuk a sorban a Dél-Alföld (11,6%), az Észak-Alföld (10,1%), a Dél-Dunántúl (9,5%), a Közép-Dunántúl (6,9%) következik a nagyobb turisztikai régiók közül.

Mi várható a második negyedévben?

A beérkező foglalások mintázata már jobban hasonlít a 2019-es, pandémia előtti időszakéra. A frekventált dátumokra, mint hosszú hétvégék, iskolai szünetek, a vendégek már jóval előbb lefoglalták a szállást, mint a COVID alatt - akkor inkább kivártak. A húsvéti hosszú hétvégére is előbb megindult a foglalás, mint az előző évben, sokáig magasabb szinten álltunk. A lezárt időszakot látva most 15,5 százalékos elmaradást látunk 2022 húsvétjához képest a foglalások számában, értékében viszont közel 2 százalékos lett a növekedés

- mondta Kelemen Lili.

A mostani állás szerint május 1-re már valamivel több foglalásuk volt, mint a május végi, pünkösdi hosszú hétvégére. Utóbbi viszont már összehasonlítható a tavalyival, időarányosan most 88 százalékkal több előfoglalásuk van. A nyári vakációról pedig 29 százalékkal többen gondoskodtak már az előfoglalások időarányos összehasonlítása szerint.

Ezek voltak a legkeresettebb belföldi úti célok a magyarok körében idén, az első negyedévben:

1. Budapest

2. Eger

3. Pécs

4. Hévíz

5. Szeged

6. Gyula

7. Hajdúszoboszló

8. Siófok

9. Debrecen

10. Zalakaros

Mennyi az annyi?

Persze az is érdekelt minket, hogy a top5 leglátogatottabb megyében mennyibe kerülnek most a szálláshelyek. Ahogy a legtöbb körképünkben most is egy átlag családdal számoltunk: két felnőtt és két gyermek, három nap és két este. Mindenek előtt viszont megnéztük a KSH, Fókuszban a vármegyék című kiadáványának adatait, hogyan változott az érintett megyék turizmusa, vendégforgalma az elmúlt évben. Lássuk mit mutatnak a vendégforgalmi adatok és a szállásárak!

1. Eger

Heves vármegye kereskedelmi szálláshelyein (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 2022-ben 1 millió 212 ezer vendégéjszakát töltöttek a vendégek. A vendégéjszakában mért vendégforgalom 33%-kal meghaladta az előző évit, aminek értékére kedvezőtlenül hatottak a Covid19-járvány idején bevezetett intézkedések. A vendégéjszakák többségét (közel kilenctizedét) a belföldi vendégek töltötték a szálláshelyeken, ezek száma 29%-kal nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma 1,8-szerese volt a 2021. évi értéknek. A külföldi vendégek közül a Szlovákiából érkezők töltötték el a legtöbb éjszakát, őket a Lengyelországból, a Németországból és a Romániából érkezők követték. 2022. október–decemberben a szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma szinte megegyezett az előző év azonos időszakival. Az országos folyamatokhoz hasonlóan a belföldivendég-forgalom csökkent (2,9%-kal), a külföldivendég-forgalom nőtt (31%-kal).

Ha a szállásárakat nézzük, a négyfős család számára, három napra és két estére a legdrágább szálláshely Egerben 332 168 forintba kerül, félpanzióval. A legolcsópp szálláshely pedig 30 000 forint, ellátás nélkül a család számára. Nos, egészen tág a skála, de még most is elkaphatunk ide pár kiváló árú szállást, ha még időben foglalunk.

2. Pécs

Baranya vármegye kereskedelmi szálláshelyein (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 2022-ben 748 ezer vendégéjszakát töltöttek a vendégek. A vendégéjszakában mért vendégforgalom 30%-kal meghaladta az előző évit, aminek értékére kedvezőtlenül hatottak a Covid19-járvány idején bevezetett intézkedések. A vendégéjszakák többségét (85%-át) a belföldi vendégek töltötték a szálláshelyeken, ezek száma 25%-kal nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma 1,7-szerese volt a 2021. évi értéknek. A külföldi vendégek közül a Csehországból érkezők töltötték el a legtöbb éjszakát, őket a Németországból érkezők követték. 2022. október–decemberben a szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma 11%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól. Az országos folyamatokhoz hasonlóan a belföldivendég-forgalom csökkent (12%-kal), a külföldivendég-forgalom nőtt (1,4%-kal).

Pécsi szálláshelyeket nézve az látszik, hogy a legdrágább pihenőhely a négytagú család számára 128 000 forintból jön ki, itt viszont az ár reggelit is tartalmaz. A legolcsóbb szálláshely ebben a városban 24 000 forint, ellátás nélkül. Ha megnézzük, akkor itt egészen alacsonyan vannak a szállásárak, ahhoz képest, hogy Egerben a legdrágább szállásért akár az itteni legdrágább szálláshely árának dupláját kell kifizetnünk.

3. Hévíz

Zala vármegye kereskedelmi szálláshelyein (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 2022-ben 2 millió 435 ezer vendégéjszakát töltöttek a vendégek. A vendégéjszakában mért vendégforgalom 49%-kal meghaladta az előző évit, aminek értékére kedvezőtlenül hatottak a Covid19-járvány idején bevezetett intézkedések. A főváros után itt következett be a legjelentősebb bővülés. A vendégéjszakák többségét (héttizedét) a belföldi vendégek töltötték a szálláshelyeken, ezek száma 31%-kal nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma 2,2-szerese volt a 2021. évi értéknek. A külföldi vendégek közül a Németországból érkezők töltötték el a legtöbb éjszakát, őket a Csehországból és az Ausztriából érkezők követték. 2022. október–decemberben a szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma 5,1%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. Az országos folyamatokhoz hasonlóan a belföldivendég-forgalom csökkent (3,0%-kal), a külföldivendég-forgalom nőtt (27%-kal).

Hévízen a szállásárak hasonlóak ez egri szállások árához. Itt a legdrágább 358 074 forintba kerül a négyfős család számára, félpanzióva. A legolcsóbb pedig 50 000 forint, ellátás nélkül.

4. Szeged

Csongrád-Csanád vármegye kereskedelmi szálláshelyein (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 2022-ben 692 ezer vendégéjszakát töltöttek a vendégek. A vendégéjszakában mért vendégforgalom 38%-kal meghaladta az előző évit, aminek értékére kedvezőtlenül hatottak a Covid19-járvány idején bevezetett intézkedések. A vendégéjszakák többségét (több mint hattizedét) a belföldi vendégek töltötték a szálláshelyeken, ezek száma 17%-kal nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma 1,9-szerese volt a 2021. évi értéknek. A külföldi vendégek közül a Németországból érkezők töltötték el a legtöbb éjszakát, őket a Romániából és a Szerbiából érkezők követték. 2022. október–decemberben a szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma 9,9%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. Az országos folyamatokhoz hasonlóan a belföldivendég-forgalom csökkent (9,3%-kal), a külföldivendég-forgalom nőtt (53%-kal).

Szegeden a legdrágább szálláshely a négytagú család számára 211 600 forintba kerül, itt az árban a reggeli is benne van. A legolcsóbb szálláshely pedig 32 000 forint, viszont ez ellátás nélkül kerül ennyibe.

5. Gyula

Békés vármegye kereskedelmi szálláshelyein (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 2022-ben 639 ezer vendégéjszakát töltöttek a vendégek. A vendégéjszakában mért vendégforgalom 32%-kal meghaladta az előző évit, aminek értékére kedvezőtlenül hatottak a Covid19-járvány idején bevezetett intézkedések. A vendégéjszakák többségét (85%-át) a belföldi vendégek töltötték a szálláshelyeken, ezek száma 25%-kal nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma 2,0-szerese volt a 2021. évi értéknek. A külföldi vendégek közül a Romániából érkezők töltötték el a legtöbb éjszakát. 2022. október–decemberben a szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma 6,6%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. Az országos folyamatokhoz hasonlóan a belföldivendég-forgalom csökkent (1,2%-kal), a külföldivendég-forgalom nőtt (63%-kal).

Gyulán a szállásárak a szegedi és a pécsi árakhoz hasonlóak. Itt a család számára a legdrágább szálláshely 205 680 forint, ráadásul teljes ellátással. A legolcsóbb szállás ára pedig 36 000 Ft, ellátás nélkül. Ha összevetjük az árakat, akkor a szegedi és a pécsi kínálattól is jobbat kaphatunk, hiszen itt a legdrágább helyen teljes ellátást kaphatunk, így étkezésre kell már külön költeni.

Összegzés

Az árak egészen széles skálán mozognak, de úgy tűnik, a legfelkapottabb városokban nem kúsznak 400 000 forint fölé. Ha megnézzük, akkor még most is találunk egészen olcsó ajánlatokat a nyárra, főleg akkor, ha csak pár napra, vagy akár egy hosszú hétvégére utaznánk el a családdal. Az árakat persze minden esetben úgy érdemes belőni, hogy a legtöbb szálláshelyen vagy félpanziót kapunk, vagy egyáltalán nincs az étekzés benne a foglalási árban. Tehát ennek plusz költségével számolnunk kell. Mindemellett, összességében elmondhatjuk, hogy nem minden esetben kell horror árakra számítanunk, ha nyaralni szeretnénk pár napot a családunkkal és ez a jelenlegi gazdasági körülmények között egészen pozitív tapasztalás.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vendégház

vendégházak

foglalás

szállás

szálláshely

szálláshely árak

utazás

belföldi utazás