Ez a nyár egyik legjobban várt természeti jelensége itthon: még David Attenborough sem hagyta ki

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a nyár egyik legjobban várt természeti jelensége itthon: még David Attenborough sem hagyta ki

Zajlik az egyedi látványt nyújtó kérészek násztánca, azaz a tiszavirágzás, amely páratlan szépsége mellett rendkívüli ökológiai jelentőségű esemény is.

A nyár egyik legjobban várt természeti jelensége a tiszavirágzás. Az egyedülálló látványosság idén június második felében vette kezdetét a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén. A rövid életű, tömeges násztáncot járó rovarok – amelyekről már az ókorban is említést tett Arisztotelész – legnagyobb európai egyedei elérhetik a 2,5-3,8 centiméter nagyságot, fehér farksertéikkel pedig akár a 12 centiméter hosszúságot is meghaladhatják. A tiszavirágok (Palingenia longicauda) két pár szárnya hártyás, gyengén recézett és világosbarna színű. A nőstények teste és szárnya nagyobb a hímekénél, farksertéik rövidebbek, ezért gyorsabb repülésre képesek.

A kérészek rajzása általában szakaszokra osztható. Az előrajzás alkalmával százával repülnek az állatok, majd a leglátványosabb főrajzás során milliónyian is szállhatnak a víz felett. Az utórajzáskor pedig csak néhány tucat állattal találkozhatunk. A rajzás a késő délutáni, illetve esti órákban zajlik.

Látványossága mellett ökológiai szempontból is jelentős esemény a Tisza kivirágzása, hiszen számos hal-, madár- és békafaj táplálékául szolgálnak. A tiszavirág lárvája az aljzaton történő furkálással élőhelyet is teremt más mederfenéki élőlények számára.

A mesés természeti jelenséget David Attenborough is megcsodálta már a Körösnél:

@termeszetfilmek A tiszavirág(Palingenia longicauda) nevével ellentétben nem növény, hanem egy rövid életű kérészfaj, amely tökéletlen átalakulással (hemimetamorfózis) fejlődnek ki, ugyanis a kérészeknek nincs bábállapotuk. #tiszavirág #tiszavirágzás #rovar #ízeltlábúak #egynap #csakegynap #érdekességek #vízpart #tó #foryou #foryoupage ♬ eredeti hang - Discovery of animals-plants

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

david attenborough

tiszavirág

tiszavirágzás