Petíciót indítottak a Balaton megmentéséért: eljöhet a változás időszaka?

infostart.hu   
  Megosztom
Petíciót indítottak a Balaton megmentéséért: eljöhet a változás időszaka?

Petíciót indít a balatoni ökoszisztéma megmentéséért a Nagy Tavak és Vizek, Élőhelyek Szövetsége. A Balatont fenyegető veszélyekről Kun Zoltán, a szövetség elnöke beszélt az InfoRádió Reggelinfó című műsorában.

Ahogy a portál írja, a Balatont veszélyeztető három legfőbb veszélyforrás a klímaváltozás, a kihalási hullám, ami a biológiai sokféleség csökkenését jelenti, valamint a beépítések. Kun Zoltán tájékoztatása szerint a tó jelenlegi ökológiai állapota nem mondható rossznak, viszont könnyen leromolhat, függően attól, hogy a vízszint, illetve a beépítések sorsa miként alakul a jövőben.

A most indított petíció címzettjei az Építési és Közlekedési Minisztérium, valamint a vízgazdálkodásért felelős Belügyminisztérium, és alapvetően négy dolgot kérnek tőlük:

  • Készüljön el az aktuális klímamodellek figyelembevételével a Balaton komplex vízpart-rehabilitációs szabályozása, ami az ökológiai szempontokat helyezi előtérbe.
  • A megalapozó vizsgálat terjedjen ki a 2005–2023 közötti időszak döntéseinek – parti sáv beépítése, kikötőfejlesztések – a tó egészére gyakorolt hatásainak vizsgálatára.
  • A meglévő vizes élőhelyek megőrzése, helyreállítása és a vízmegtartás érdekében az állam éljen a kisajátítás lehetőségével, és az így megszerzett területeket rehabilitációra adja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kezelésébe.
  • A balatoni vizes élőhelyek rehabilitációjára készüljön helyreállítási terv.

A portál arra is kíváncsi volt, mint gondol, van-e olyan forgatókönyv, ami alapján össze lehet egyeztetni a gazdasági-beruházási érdekeket a vizes élőhelyek megóvásával? A szakember úgy fogalmazott, hogy ez nagyon nehézkes. Mint mondta, úgy véli, meg kellene változtatni a közgazdasági szemléletet, és be kellene hozni a gondolkodásba az ökoszisztéma-szolgáltatások komplex vizsgálatát és hasznosítását. Tehát

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

petíció